URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 19 AUGUST 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Problema subvenţiilor trebuie privită însă cu reticenţă, cel puţin din două motive. O dată, pentru că la ce lipsă de forţă de muncă există în Oradea, e imposibil de crezut că oamenii săraci nu-şi pot găsi de lucru. Şi atunci, de fapt pe cine subvenţionăm? Pe oamenii săraci sau pe oamenii fără chef de muncă?
Zic şi eu
Adrian Cris
Noua mineriadă a PSD nu mai lasă cale de întoarcere pentru că, pur şi simplu, pe aşa-zişii social-democraţi nu-i interesează demult ce spune poporul, ci doar ce spun ei poporului. Li se rupe de imagine, de sondaje, de UE şi de orice alt „moft”, pentru că probabil şi-au pregătit inclusiv planul de a fura alegerile.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
De 4 ani, Untold înseamnă Cluj-Napoca, înseamnă România. Umblă vorba că se vrea mutarea lui în afara orașului, nu din pricina deranjului din centru, ci pentru că scena principală, stadionul adică, e limitativă cu numărul de persoane din motive de siguranță. Dacă se va transforma din festival urban în festival câmpenesc s-ar putea ca percepția să se schimbe.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Unde vă veți petrece vacanța de vară?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Aşa cum arătam recent, a intrat în vigoare prima dintre cele "trei legi ale justiţiei" mult discutate în ultimul timp în spaţiul public, respectiv Legea nr. 207/2018 pentru modificarea Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Hematuria reprezintă prezenţa sângelui în urină. Cauzele sunt variate şi se pot grupa în 2 categorii: renale şi extrarenale. Vezi ce boli poate indica!
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
În caz că nu aţi observat, fobiile faţă de anumite vieţuitoare sunt mai des întâlnite decât cele care au ca obiect alte animale. De exemplu, femeile tind să se teamă mai mult de insecte şi păianjeni decât de - să zicem - porumbei. Mult mai mulţi oameni se tem de şerpi decât de pisici. De şobolani decât de mămăruţe. În acest articol vom discuta despre psihologia fricii şi cum teama a jucat un rol adaptativ în dezvoltarea speciei umane.
06 Martie 2018, 18:32

O condiţie esenţială pentru a beneficia de fondurile europene: Finalizarea cadastrării gratuite a terenurilor agricole

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primarii din România trebuie să fie informați cu privire la mecanismele de absorbție a fondurilor europene, precum şi cu privire la cadastrarea gratuită a terenurilor agricole în vederea dezvoltării comunităților locale! 

În calitate de europarlamentar, membru al Comisiei de Agricultură şi Dezvoltare Rurală şi al Comisiei de Dezvoltare Regională, am transmis peste 1.000 de scrisori către primarii din România, în care am considerat că este important să le comunic şi să îi informez cu privire la cadastrarea gratuită a terenurilor agricole.

Această operațiune este prevăzută în regulamentele și angajamentele României asumate  față de Uniunea Europeană și care se constituie într-o condiționalitate pentru acordarea subvențiilor pentru terenurile agricole începând cu anul 2018.

Sunt la curent cu dificultățile pe care primarii din România le întâmpină în privinţa subfinanțării în trecut a unor astfel de operațiuni, dar și cu privire la reticența persoanelor fizice în a concura la îndeplinirea acestui obiectiv privind finalizarea procesului de cadastrare la nivelului tuturor UAT-urilor.

În același timp, trebuie însă ca populația să conștientizeze că, fără cadastrarea trenurilor, va fi imposibil de a mai beneficia de fonduri europene constând în plățile pe suprafață și care de altfel se constituie în instrumente extrem de facile pentru creditarea agriculturii. Sigur că se pune întrebarea: ce este de făcut? Din fericire există soluții și cred că stă în puterea nostră, a fiecăruia dintre noi, să finalizăm acest proces. 

Astfel, există Programul National de Cadastru și Carte Funciară (PNCCF) care se desfășoară in perioada 2015 - 2023 si vizează înregistrarea sistematica a imobilelor situate în 3.181 de Unități Administrativ Teritoriale din mediul urban si rural. Obiectivul PNCCF constă în înregistrarea gratuită a imobilelor in Sistemul Integrat de Cadastru si Carte Funciară și eliberarea certificatelor pentru înscrierea in cartea funciara a posesorilor ca proprietari si, după caz, realizarea dezbaterilor succesorale.

Valoarea totală a programului este de 1,2 miliarde de euro, din care 900 milioane de euro reprezintă fondurile ANCPI, iar 312,7 milioane de euro reprezintă fonduri europene nerambursabile. 

În momentul de față, gradul de absorbție al fondurilor puse la dispoziția UAT-urilor este deosebit de redus, existând riscul pierderii finanțărilor europene. Rolul Primăriilor în implementarea acestui program este unul crucial, în condițiile în care, potrivit prevederilor art. 3 din Ordinul nr. 819/2016 cu modificările aduse prin Ordinul nr. 353/2017 beneficiarii programului sunt Unitățile Administrativ Teritoriale reprezentate de autoritățile publice locale, respectiv comunele, orașele și municipiile.

Doresc să subliniez importanța accesării finanțărilor acordate prin PNCCF 2015-2023 asupra dezvoltării sectorului agricol în România în următorii ani. Problema majoră cu care se confruntă țara noastră în prezent constă în necesitatea finalizării într-un interval cât mai scurt de timp a procedurilor de cadastrare a terenurilor agricole pentru a putea beneficia în continuare de subvenții de la Uniunea Europeană. Totodată, dezbaterile de la nivel european indică faptul că Politica Agricolă Comună va fi foarte curând restructurată, urmând să se contureze o nouă politică de acordare a subvențiilor în agricultură, fapt care ar plasa o mare parte din fermierii din România în imposibilitatea de a mai accesa subvenții datorită neîndeplinirii condițiilor minime impuse de Uniunea Europeană.

Având în vedere această situație care se conturează la nivelul României și în special schimbările care se preconizează a fi implementate la nivel european, consider că nefinalizarea cadastrării gratuite a terenurilor agricole va atrage imposibilitatea asigurării capacității de absorbție a fondurilor alocate României din cauza reducerii numărului de beneficiari eligibili. 

Autorităţile locale trebuie să vină în sprijinul fermierilor astfel încât aceștia să aibă cât mai repede posibilitatea cadastrării terenurilor agricole. Doar împreună putem reuşi să avem o Românie performantă, iar fondurile europene reprezintă o şansă pe care România nu îşi poate permite să o piardă.

Europarlamentar Daniel Buda, Grupul PPE

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Blat mafiot
Interese obscure își vor da mâna, ca de obicei, ca aceste fonduri sa nu fie accesate. Finanțatorul de baza, statul mafiot, e direct interesat ca banii sa nu fie cheltuiți și să se intoarcă la sursa pentru a fi redistribuiți după bunul plac. Neaccesarea banilor, deci nedezvoltarea segmentului vizat, va asigura protecția concurențiala a celor existenți în piață. Protecție taxată, bineînțeles, prin finanțarea partidele politice. La nivel local, primarii de comune vor trage de timp, gunoiul cadastrarilor ilegale trebuie sa rămână ascuns sub covor. Astfel, țăranii amărâți, ce își duc existenta cu o pensie de CAP, nu vor afla ca pământurile lor, pe care încet, încet, le lasă în paragină, sunt de mult în proprietatea șmecherilor. Vor afla moștenitorii, dar atunci va fi prea târziu.
Postat 06 Martie 2018, 20:35 de FaBULA
count display

FOTO BIHOREANUL

 • Diaspora, Oradea te aşteaptă: 'Stranierii' primiţi la Oradea cu uşile deschise, 'nu cu gaze şi bastoane' (FOTO)
 • Cum va arăta artera Nufărul – Centrul Civic: Linii de tramvai înierbate, străjuite de arbori înalţi, stâlpi de iluminat cu senzori şi camere de supraveghere (FOTO)
 • OTL s-a dotat cu un autobuz decapotabil pentru turişti (FOTO / VIDEO)
 • „Monştri” la Primăria Oradea: Piaţa Unirii a fost invadată (FOTO / VIDEO)
 • Scene dramatice în satul Olosig: Localnicii plâng în hohote văzând cum le sunt omorâte animalele (FOTO/VIDEO)
 • Scandal în satul Olosig: Localnicii, revoltați că autoritățile vor să le omoare toți porcii! (FOTO)
 • Feciorul și tradițiile: De dragul tradiţiilor, un adolescent bihorean a renovat o casă veche de 84 de ani (FOTO)
 • 'Fără implicare nu va fi schimbare': Aproximativ 150 de orădeni au protestat şi duminică seară (FOTO / VIDEO)
 • Hercule e bihorean! Sportivul bihorean Florin Lupaş este considerat cel mai puternic român (FOTO)
 • Festivalul KaravanAct: 'Zarvă' pe picioroange în centrul Oradiei (FOTO / VIDEO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON