URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Octombrie 2018, 21:13

Voiai să-ți scoți credit? Veste proastă: BNR a introdus limite drastice de îndatorare!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Veşti proaste pentru românii care intenţionau să îşi scoată credite. Banca Naţională a României pune frâne la credite, limitând drastic, gradul de îndatorare, printr-un regulament votat miercuri de Consiliul de Administraţie.

Potrivit zf.ro, până acum au fost bănci care au dat credite folosind un grad de îndatorare şi de până la 70%. Or, potrivit deciziei adoptate miercuri, în cazul împrumuturilor în lei, gradul maxim de îndatorare va fi de 40%, în timp ce pentru creditele în valută va fi de 20%, atât pentru creditele ipotecare, cât şi pentru cele de consum!

Pentru primul credit ipotecar contractat se acordă un bonus de 5%, gradul maxim de îndatorare majorându-se cu 5 puncte procentuale.

În ultimul an au fost vehiculate diverse variante privind limi­tarea gradului de îndatorare. Practic, prin decizia luată, BNR limitează gra­du­l de îndatorare al populaţiei la un ni­vel mult mai scăzut, după modelul de pla­fonare practicat înainte de 2007, când Ro­­mânia nu aderase la UE, mai arată ZF.ro.

Potrivit Digi24.ro, noile grade de îndatorare stabilite miercuri de BNR pentru persoanele fizice au ca scop evitarea unui nou val de credite neperformante, spune Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR. Pe de altă parte, spune el, a fost redusă birocraţia, iar oamenii vor şti exact câţi bani pot împrumuta, în funcţie de venitul lor net.

"Există o preocupare pentru a evita orice supraîndatorare a populaţiei, pentru că am văzut ce necazuri aduce, mai ales în cazul creditelor mici, pentru că în vechiul sistem de creditare am avut necazuri cu creditele mici, când au fost atât de multe restanţe, încât nivel de credite neperformante a ajuns până la 30% din total. Acum e sub 10%, chiar sub 8%. A fost redus nivelul creditelor neperformante substanţial, dar nu vrem să mai ajungem la aşa ceva", a spus Adrian Vasilescu.

"Din această cauză s-au luat câteva măsuri. În primul rând, limita de creditare, de îndatorare e de 40% din venitul net şi ăsta e singurul criteriu - venit net. Dispar cheltuielile de subzistenţă, care se reduceau, dispar ajustările privind veniturile, dispar şocurile privind cursul de schimb, rata dobânzii, venitul disponibil. Rămâne un singur criteriu, venitul net", a explicat el.

În opinia sa, "se simplifică foarte mult sistemul de creditare, iar birocraţia e înlăturată aproape în totalitate, în aşa fel încât orice om care vrea un credit îşi poate face singur socotelile, ştie care este venitul net, ştie că nu poate depăşi 40%".

Astfel, "la un venit net de 3.000 de lei, înainte puteai să ai o rată de până la 1.413 lei, acum s-a redus la 1.200 lei. La un venit de 5.000 lei era 1.996 lei, acum a urcat la 2.000, dar numai la creditele in lei. La creditele în valută, limita de îndatorare nu poate depăşi 20%. Asta înseamnă că există preocuparea de a descuraja creditarea în valută, în special pentru cei care nu sunt plătiţi în valută", a mai spus Vasilescu.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON