URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Ianuarie 2020, 13:18

Virusul chinez a ajuns în 11 ţări străine, inclusiv în Franţa. Ultimul bilanț: 41 de morți, peste 1.300 de îmbolnăviri

Virusul chinez a ajuns în 11 ţări străine, inclusiv în Franţa. Ultimul bilanț: 41 de morți, peste 1.300 de îmbolnăviri sursa foto: https://www.scmp.com/
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Coronavirusul originar din China a ajuns şi în Europa. Două cazuri de infectare au fost confirmate în Franţa, fiind vorba de două persoane recent întoarse din China, scrie hotnews.ro. Un pacient este internat în Paris, celălalt în Bordeaux.

„Reconstituim în acest moment istoricul acestor pacienți infectați, pentru a putea contacta persoanele cu care aceștia s-au intersectat”, a explicat ministrul francez al Sănătății, Agnès Buzyn, menționând că perioada de incubație este probabil „în jur de 7 zile, între 2 și 12 zile”.

În prezent, au fost confirmate îmbolnăviri în 11 ţări, pe lângă China, iar cel mai recent bilanţ arată că peste 1.300 de oameni sunt infectaţi la nivel global. 

Îngrijorător este că numărul deceselor a sărit sâmbătă de la 26 la 41, motiv pentru care autorităţile de la Beijing au luat măsuri şi mai drastice de limitare a călătoriilor populaţiei şi au anulat multe adunări publice. 

Televiziunea chineză de stat CGTN a anunțat sâmbătă, pe Twitter, că un doctor ce trata pacienți în Wuhan, Liang Wudong (62 de ani) a murit din cauza virusului. La acest moment nu este clar dacă moartea sa este inclusă în bilanțul oficial de 41 de decese, dintre care 39 s-au consemnat în provincia Hubei, unde este și orașul Wuhan, unde a izbucnit epidemia.

În Hong Kong a fost declarată stare de urgență, din cauza virusului, iar şcolile și universitățile vor fi închise până pe 17 februarie. Zborurile și cursele de tren către Wuhan sunt suspendate, iar toate vizitele oficiale în China continentală pentru sărbătorile de Anul Nou au fost anulate.

Ţările în care virusul a mai fost depistat sunt Thailanda, Vietnam, Singapore, Japonia, Coreea de Sud, Taiwan, Nepal, Malaezia, Franța, Statele Unite și Australia.

Coronavirusul pare să fi plecat dintr-o piață din Wuhan în care se vindea, ilegal, și carne de animale sălbatice. Virusul, care nu are tratament și se poate răspândi prin aer, creează panică din cauza numărului de necunoscute, la acest moment încă nefiind clar cât de periculos este și cât de ușor se răspândește. Printre simptome se numără febra, dificultățile de respirație și tusea. Trei echipe de cercetători vor începe dezvoltarea de potențiale vaccinuri, intenția fiind de a avea unul până în luna iunie.

Citeşte pe această temă şi articolele:

"Pliante, măşti şi mănuşi. Ce măsuri s-au luat la Aeroportul din Oradea sub ameninţarea coronavirusului"

"Numărul deceselor provocate de coronavirus a ajuns la 26. China vrea să construiască un spital pentru acești bolnavi în doar 10 zile!"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON