URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Ianuarie 2019, 23:44

Viorica Dăncilă, umanizată de povestea cu fiul adoptat: "Mi-a spus că ştie că nu e copilul meu"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Viorica Dăncilă a fost invitata lui Mihai Gâdea, marţi seara, la emisiunea "Sinteza Zilei", la o zi după ce Libertatea a dezvăluit că premierul l-a înfiat pe Victor Florin Dăncilă, al optulea copil al Floarei Trocan și al lui Tudor Malancu, în ianuarie 1990, şi a vorbit pentru prima oară despre acest subiect sensibil, acuzând că este victima unei campanii.

Articolul din Libertatea a prezentat povestea familiei din Teleorman, urmărind în paralel destinul de care au avut parte, pe de o parte Victor Dăncilă, şi pe de alta frații acestuia, subliniind diferenţa frapantă de şansă. Nici unul dintre fraţii fiului premierei nu a absolvit mai mult de 8 clase şi au o existenţă modestă. 

Mihai Gâdea, realizatorul Antena 3, a precizat că gestul făcut de Viorica Dăncilă „este un subiect de presă”, însă a considerat articolul „o mârșăvie”, pentru că a ridicat semne de întrebare privind legalitatea modului în care a fost realizată adopția. Există și alte opinii, potrivit cărora povestea face exact invers, umanizând-o pe Viorica Dăncilă.

Principalele declaraţii ale Vioricăi Dăncilă:

Despre fiul adoptiv. „M-am gândit mult dacă să vorbesc despre această mizerie și am hotărât că trebuie să vorbesc pentru că la oricine (sic!) i se poate întâmpla așa ceva. Vă vorbesc în calitate de mamă. Nimeni nu merită acest lucru și vreau să spun că este pentru prima și ultima oară când abordez acest subiect. Am să notific prin avocați orice publicație care va trata acest subiect într-un mod atât de josnic. Am vorbit cu colegii mei și i-am rugat să nu vorbească despre acest subiect. Pentru mine și familia mea este un lucru deosebit de neplăcut. Nu credeam vreodată că se vor face acuzații atât de neîntemeiate, nefundamentate. Știu că ce am făcut eu cu soțul meu, au făcut multe familii în România. Nu este corect să intri cu bocancii în viața cuiva. Am vorbit cu fiul meu și am hotărât împreună cu el să vorbim despre acest aspect. Este cel mai bun lucru pe care l-am făcut în viața mea. Nu este nimic ilegal. A existat un certificat de naștere".

"Nu îmi doream să înfiez un copil, așa cum s-a acreditat. Vorbeam cu o colegă care este centralistă. O femeie a abandonat un copil care plânge întruna. Copilul era abandonat. Nu vreau să o acuz pe acea femeie. Atunci am acuzat-o. Pe urmă am aflat că era într-o situație critică. Am mers și am văzut copilul. Erau mai mulți copii. Am văzut un ghemotoc mic, de patru zile, care plângea foarte tare. Parcă își striga disperarea și faptul că e singur când toți ceilalți au mămicile lângă ei. În acel moment mi-am dat seama că acela era destinul meu, că trebuia să ajut acel copil. Eram la început de drum. Aveam un apartament care nici nu era mobilat. Era un apartament cu două camere care avea mobilat doar dormitorul și bucătăria. Am simțit atunci că nu pot să abandonez acest băiețel. Cineva trebuia să se apropie și să-l salveze. L-am iubit de când l-am adus acasă. Pe data de 6 ianuarie 1990, m-am internat în spital cu fiul meu, cu Victor. Trebuia să învăț să-l înfăș. Era foarte mic. Am stat în spital două săptămâni. După două săptămâni, a venit soțul meu și m-a luat acasă".

"Este, a fost și este copilul nostru și îl iubim foarte mult. Mama mea a avut foarte multă grijă de el. L-a iubit enorm. L-a răsfățat. Am încercat în permanență să îi facem toate poftele. În 1990 nu erau condițiile de acum. Nu erau pamperși, haine. La o lună după ce l-am luat pe Victor acasă, am mers la familie. Intra într-o altă familie, trebuia să îi schimb numele. M-am dus și m-am întâlnit cu femeia care l-a abandonat. Ne-a mulțumit și a spus că e bucuroasă că va fi într-o familie. Mama a fost foarte bucuroasă. Am mers și am semnat la Siliștea. Am hotărât de atunci că nu aș vrea să ne intersectăm, să pun copilul în situația să aleagă. Niciodată nu l-a căutat pe Victor. A fost un om de cuvânt".

Despre certificatul de naștere. "Inițial a fost pe un alt nume. Dacă aveau bună-credință și să o întrebe pe mama biologică, dacă se duceau la Primăria Siliștea, exista acest lucru. După ce s-au întocmit actele de adopție, i-am spus Dăncilă".

Despre momentul în care i-a spus fiului ei că este adoptat. „Cred că avea 15 ani. Era un pic mai rebel. Nu se alinia cerințelor mele și într-o seară i-am spus că nu mi se pare normal și că mă obligă să-l pedepsesc, să-i iau calculatorul. Mi-a spus că poți să mă pedepsești pentru că știu că nu sunt copilul tău. Am avut un șoc. I-am explicat atunci totul. Am plâns și eu, soțul meu și el. Nu am putut să-l apăr acum. Dacă atunci au fost răutățile unor copii, acum sunt răutățile unor oameni. Să nu înțeleagă cineva că îmi este rușine de ceva. Victor este un copil foarte milos. Faptul că nu a luat legătura cu ceilalți, el are o familie acum. Nu se poate identifica cu o altă familie. Victor este un copil foarte sufletist, dar asta este familia lui care de la patru zile a fost alături de el. L-am ajutat să treacă peste acel moment. În acea discuție i-am spus că dacă vrei să mergi să vezi, mergi cu mine. Mi-a spus: Tu ești mama mea, te iubesc enorm. Sper ca fiul meu să aibă puterea să meargă mai departe și să nu se lase rănit de acești oameni care nu au niciun Dumnezeu".

Despre taina adopţiei. "Știau mulți dintre prietenii mei (din Videle) despre adopție. Cred că viața unei familii, sufletul unui copil nu poate să devină o miză pentru nimeni. Nu am vrut să fac din acest lucru un secret și nici nu am vrut să discut despre acest lucru. Au fost oameni foarte mulți din județ (Teleorman) care știau despre acest lucru. Nimeni nu și-a permis să rănească, să facă niște declarații inumane, după părerea mea. Dacă aș întoarce timpul, aș face același lucru. N-aș ezita nicio secundă".

Reacția lui Victor Dăncilă după articolul din Libertatea. „Văzuse. Încerca să mă încurajeze. Era trist. Se gândește la mine și la tatăl lui. Soțul meu, în momentul în care a văzut articolul, a făcut un puseu foarte mare de tensiune. Vor să discrediteze, vor ca psihic să cedez. Nu să o cedez. O să merg mai departe. Fiecare părinte, dacă s-ar pune în situația mea și ar face excepție că sunt premierul României, când e vorba despre copilul tău, sentimentele sunt aceleași. Când ai certitudinea că nu merită acest lucru, că acest lucru se întâmplă… Am avut senzația că acest lucru s-a întâmplat din cauza mea pentru că sunt prim-ministru.

Viorica Dăncilă dă în judecată Libertatea. „Nu te poți juca cu viața unui om ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Ar fi putut foarte simplu să meargă la notariatul de la Siliștea și la cele două Primării. Nu vreau să vorbesc cu acești oameni.

Despre adopțiile din România. „Legea adopțiilor ar trebui modificată pentru ca toți copiii abandonați să-și poată găsi o familie. Oamenii să îndrăznească să adopte un copil. Le schimbă viața profund”.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON