URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 August 2018, 13:45

Viorica Dăncilă se plânge la Comisia Europeană: „Sunt încercări de înlăturare violentă a guvernului legitim”

Viorica Dăncilă se plânge la Comisia Europeană: „Sunt încercări de înlăturare violentă a guvernului legitim” Sursa foto: Mediafax.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Premierul Viorica Dăncilă a trimis o scrisoare preşedintelui şi prim-vicepreşedintelui Comisiei Europene în care susține că sunt încercări de înlăturare violentă a guvernului legitim, că forţele de ordine au acţionat legal în 10 august şi că preşedintele Klaus Iohannis a făcut apel la continuarea protestelor, anunţă Digi24.ro.

Potrivit sursei citate, informaţia a fost publicată de Ovidiu Vanghele, jurnalist la Centrul de Investigaţii Media, iar Comisia Europeană a confirmat primirea scrisorii şi a precizat că va oferi un răspuns în următoarea perioadă.

În scrisoare, Dăncilă acuză că mitingul de diasporei din 10 august a fost o încercare de lovitură de stat, o încercare de dărâmare a guvernului. Asta în condiţiile în care a trecut o săptămână de când a avut loc intervenţia brutală a jandarmilor, iar premierul nu a avut nicio intervenţie publică, nici măcar un comunicat prin care să îşi spună poziţia cu privire la violenţele din Piaţa Victoriei şi nici nu le-a condamnat, notează Digi24.

De precizat că, deocamdată, Guvernul nu a anunţat oficial trimiterea unei scrisori de către premier liderilor Comisiei Europene.

Digi24 publică şi mai multe reacţii pe această temă. "Cine a sfătuit-o să transmită o astfel de scrisoare i-a făcut un deserviciu, a afectat şi încrederea, şi predictibilitatea în ceea ce priveşte politicile Guvernului de la Bucureşti", a declarat fostul ministru al Justiţiei, Cristian Diaconescu.

La rândul său, europarlamentarul Siegfried Mureşan, a confirmat trimiterea scrisorii: "Vă confirm ca prim ministrul Dăncilă a trimis o scrisoare instituţiilor europene. Citiţi mai jos câte neadevăruri spune. Nu am văzut niciodată în viaţa mea un prim ministru care să spună atâtea neadevăruri despre propriul popor".

Preşedintele ALDE Oradea, Dorin Corcheş, i-a luat apărarea Vioricăi Dăncilă, la fel ca senatorul PSD Liviu Pop.

"Oficialii europeni trebuie să cunoască pe canale oficiale situaţia din România. Să nu utimă că peste câteva luni vom prelua preşedinţia UE (...) Cu siguranţă doamna premier a optat pentru a face o informare într-un context pe care l-am amintit adineauri", a spus Corcheş pentru sursa citată.

"E absolut normal ca premierul să înainteze un document către partenerii de la Bruxelles, încondiţiile în care unii actori politici încearcă dărămarea guvernului ales democratic. (Există dovezi?) Bineînţeles. Cei de la USR strângeau semnături pentru o iniţiativă cetăţenească Fără penali în funcţii publice. (Pe ce dovezi se bazează Viorica Dăncilă în scrisoare?) Sunt convins că dacă doamna premier a prezentat public acest demers, aceste dovezi există", a spus Liviu Pop.

G4Media.ro a obţinut documentul. Citiţi mai jos întreaga scrisoare!

"Îmi amintesc cu deosebită plăcere ultima noastră întrevedere, care ne-a oferit prilejul de a purta o discuţie sinceră şi directă cu privire la situaţia economică, socială şi politică din România, precum şi de a realiza o evaluare a stadiului actual al pregătirilor pentru asigurarea preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene de către România.

Foarte multe dintre aspectele pe care le-am prezentat atunci s-au regăsit, de altfel, şi în bilanţul primelor şase luni de guvernare. Aş menţiona că am continuat implementarea măsurilor sociale care au vizat, în special, creşterea pensiilor, sprijinirea reîncadrării şi angajării persoanelor fără loc de muncă, precum şi creşterea salariilor, mai ales în domeniile educaţiei şi medical. De asemenea, am continuat măsurile care urmăresc procesul de debirocratizare, precum şi cele de simplificare, inclusiv în dialogul cu instituţiile europene.

În prezent, un accent special este pus pe investiţiile strategice, atragerea de Investiţii străine şi aplicarea măsurilor convenite pentru intensificarea procesului de absorbţie a fondurilor europene.

Rezultatele acţiunilor guvernamentale nu au întârziat să apară. Astfel, veniturile la bugetul de stat au fost în primele şase luni ale anului cu 12% mai mari decât cele înregistrate în aceeaşi perioadă a anului 2017. Investiţiile străine directe au crescut cu 65,7%, într-un interval de trei ani, atingând 2,21 mitiarde euro în perioada ianuarie-iunie 2018, faţă de 1,93 miliarde euro în ianuarie-iunie 2017 şi de 1,33 miliarde euro în aceeaşi perioadă a anului 2016. Nu în ultimul rând, sumele primite de România de la Uniunea Europeană au înregistrat o creştere de 19,7 % faţă de anul trecut.

în acelaşi timp, depunem eforturi pentru combaterea pestei porcine şi suntem într-un proces de evaluare a pagubelor rezultate în urma inundaţiilor, aproape fără precedent, cu care ne-am confruntat. În ambele situaţii de criză menţionate am intensificat dialogul cu autorităţile europene relevante în materie.

După întrevederea din luna iulie, am reluat eforturile pentru a relansa un dialog interinstituţional în vederea obţinerii unui consens politic, atât cu Administraţia Prezidenţială, Parlamentul României, cât şi cu alte instituţii ale statului român.

Bilanţul primelor şase luni de guvernare a fost receptat pozitiv în mare parte, existând totodată observaţii şi critici - legitime într-un sistem democratic european care încurajează diversitatea de opinii.

În acest context, a fost anunţată o manifestare de protest, la Bucureşti, pentru data de 10 august, la care urmau să participe reprezentanţi din diaspora românească. Pe măsură ce se apropia data evenimentului şi având în vedere că obiectivele acestuia nu erau clar definite, asociaţiile românilor din străinătate, iniţiatoare ale manifestaţiei, s-au retras din organizarea protestului.

Astfel, evenimentul din data de 10 august nu a mai avut organizatori, fapt ce a dat posibilitatea participării unor manifestanţi care au instigat la acţiuni violente. Au fost încercări repetate de intrare în sediul guvernului, de forţare a cordoanelor de jandarmi şi de incendiere a unor obiective în spaţiul public.

În aceste condiţii, forţele de ordine au întreprins demersuri de oprire a violenţelor în conformitate cu legislaţia în vigoare, iar faţă de plângerile unor demonstranţi care au reclamat faptul că au fost victimele unor abuzuri, au fost demarate anchete cu privire la faptele semnalate.

Manifestaţia din 10 august a devenit un subiect de dispută politică intensă, majoritatea liderilor partidelor au făcut apel la calm şi la izolarea forţelor perturbatoare a ordinii publice. Cu toate acestea, s-au făcut auzite voci ale liderilor politici care au chemat la continuarea protestelor, aducând acuze instituţiilor statului, forţelor de ordine, respectiv celor care în toate statele membre au rolul de a proteja cetăţenii faţă de agresiuni şi acţiuni violente. Consider că aceste încercări de înlăturare pe cale violentă a unui guvern legitim pot reprezenta un precedent periculos în rândul statelor democrate.

De asemenea, funcţia constituţională de mediator între societate, forţele politice şi instituţiile statului, care revine Preşedintelui României, conform atribuţiilor din legea fundamentală, a fost ignorată de către acesta, care dimpotrivă a găsit momentul să aducă acuze Guvernului şi să facă un apel la continuarea protestelor.

Doresc să vă asigur că respectăm dreptul la liberă exprimare şi de manifestare publică, că actul guvernamental de la Bucureşti este în parametrii normali, că în România există stabilitate şi că Guvernul României se pregăteşte în continuare de preluarea preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
Scortosul
Stai liniștit asta e mai incultă ca mine
Postat 19 August 2018, 23:01 de Sandu1206
Ma intreb si eu....
Ma intreb si eu, o fi citit virginica veronica scrisoarea? Stie virginica veronica ce scrie in scrisoare? O fi inteles virginica veronica ce scrie in scrisoare? Oare o fi intrebato cineva pe virginica veronica daca semneaza? Sunt intrebari esentiale pentru noi iar raspunsurile sigur sunt cruciale pentru virginica veronica!
Postat 19 August 2018, 14:45 de scortosul
mintea=n cap
cum arata oare barbatu lu veorica? omu ala sade p-acasa? as vrea sa vad cum arata un bou insurat cu ditamai vcaca si care nu i-a bagat mintile in cap cu politica! voi nu sunteti curiosi in ce hal arata domnu veoric dancil?
Postat 18 August 2018, 21:33 de roger
oare
Auzi tu ! "actul guvernamental de la Bucureşti este în parametrii normali" Ce se intelege prin normali? Deci nu legali, nu conform tendintelor EU, sau? Se potriveste aici intrebarea lui Moromete " Niculae, unde mergem noi domnule? "
Postat 17 August 2018, 17:04 de Christa
Cu ce merge...
cu ce merge, rimeaza Veronica Viorica???.... Cu Virginica: VeronicaVioricaVirginica!! Da! virginica! Virginica, virginica, virginica, virginica,...........VirginicaVioricaVeronica!!!
Postat 17 August 2018, 15:44 de scortosul
Democrația la noi e veșnic în probă de lucru
Statele democrate știu cu ce se mănâncă democrația, scrisoarea voastră nu e pentru europeni ci pentru români. De asta ați și redactat-o în limba română, să crească inima în patriotarzi. După modificările aduse de voi la legile fundamentale ale României, țara nu se află intr-un regim democrat ci în dictatură pe perioadă determinată.
Postat 17 August 2018, 15:38 de FaBULA
Cu jalba-n proțap
Acu merg și PSD-iștii să se plângă pe la înalta poartă europena. Păi chiar așa? Au uitat că nu ne defăimăm țara?
Postat 17 August 2018, 15:01 de FaBULA
Dragnea o tine pe caraghioasa in geam ca sa creada Antena 3 ca avem guvern
Este un fals grosolan: Tuta nu are atatea cuvinte in vocabular, nu stie scrie si nu stie unde sa trimita scrisoarea in Pristina, Pakistan sau la Dragnea in Belina-Penalistan!
Postat 17 August 2018, 14:37 de decalog
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON