URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 23 IUNIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Angela Lupşea, preşedinta Fundaţiei pentru Protejarea Monumentelor Bihor, conduce muzeele şi Cetatea oraşului cu rezultate modeste. În numeroase ocazii am veştejit-o considerând că e inadmisibil ca, la doi ani după finalizarea reabilitării, în fortăreaţă să nu se întâmple mare lucru. Acum, însă, trebuie să recunosc că Zilele Art Nouveau au fost o reuşită care, cred eu, i-a uluit până şi pe organizatori.
Zic şi eu
Adrian Cris
După 9 luni în care minoritatea celor 17 consilieri judeţeni ai PNL a fost egala majorităţii UDMR-PSD-ALDE, rămasă din septembrie 2017 tot în 17 reprezentanţi prin excomunicarea fostei preferate a şefului PSD Bihor, Ioan Mang, „parlamentul” bihorean a revenit săptămâna trecută, aşa cum a decis Curtea de Apel, la formula rezultată din alegerile locale de acum două veri. Miercuri, cu doar un vot împotrivă şi o abţinere, a fost validat cel de-al 18-lea echipier al alianţei, PSD-istul salontan Adrian Szatmari.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Umorul e ca mâncarea - are mii de forme, gusturi și arome. Nimeni nu agreează toate bucatele de pe pământ. Plaja de preferințe culinare ţine, în cazul celor mai mulți oameni, de cultura locului în care s-au născut, de ce le-a gătit mama toată viața, de posibilitățile financiare, de zona respectivă, de educație și auto-educație, de tradiție și conservatorism.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi pe marginea scandalului legat de „atenţiile” pregătite de părinţi profesorilor de la Colegiul Naţional Emanuil Gojdu?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
În data de 5 iunie 2018 a fost publicată în Monitorul Oficial o importantă decizie pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în recurs în interesul legii, prin care s-a stabilit, cu caracter obligatoriu, pentru viitor, că sechestrele dispuse în procesele penale nu pot influenţa drepturile celor care aveau anterior o ipotecă cu privire la bunurile sechestrate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Toxiinfecţiile alimentare sunt boli acute cu manifestări diareice, determinate de salmonele, stafilococi enterotoxici, clostridium perfringens, clostridium botulinum şi alţi agenţi patogeni. Cea mai frecventă toxiinfecţie alimentară este cea determinată de salmonele. Există peste 1.700 de tipuri clasificate de salmonele. 
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
În ultimii ani tot mai mulți tineri au început să-și lase barba să crească, generând o modă de impact global care a atins și România. Vedem pe stradă bărbați cu barbă stufoasă, spre deosebire de acum cinci ani, când moda încă nu prinsese amploare. În acest articol vom încerca să vedem ce stă la baza psihologiei acestui fenomen și de ce bărbații decid să-și lase barbă în încercarea de a atrage mai multe partenere.
05 Martie 2018, 22:15

Vine primăvara! Vezi cum va fi vremea în următoarele două săptămâni

Vine primăvara! Vezi cum va fi vremea în următoarele două săptămâni foto arhivă, generic
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Administraţia Naţională de Meteorologie a făcut publică, luni, estimarea evoluţiei valorilor termice şi a precipitaţiilor în intervalul 5-18 martie. În esenţă, temperaturile cresc, dar vor mai fi uşoare variaţii. Cel mai cald va fi pe 16 martie. În unele regiuni, vremea va fi mult prea caldă pentru această perioadă.

Potrivit prognozei, în CRIŞANA, temperatura aerului va fi în creştere treptată, de la valori medii ale maximelor diurne de 7 grade în prima zi a intervalului de prognoză, până la 16 grade pe data de 11 martie, interval în care şi minimele nocturne vor creşte de la -9 până la 6...7 grade.

În intervalul 12-18 martie se va menţine un fond de vreme caldă, cu temperaturi maxime situate, în medie, între 12 şi 18 grade, cu cele mai scăzute valori în jurul datei de 13 martie, şi cele mai ridicate pe 16 martie. Regimul termic nocturn va fi, de asemenea, în creştere semnificativă în decursul primei săptămâni a perioadei de prognoză, când media regională a temperaturilor minime, de aproximativ -9 grade la început, va atinge 5...6 grade pe 11...12 martie. În a doua săptămână minimele nocturne vor avea uşoare variaţii şi se vor situa, în general, între 2 şi 6 grade. Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi ridicată aproape pe tot parcursul celor două săptămâni ale prognozei, însă pe 6...7 martie şi, din nou, în intervalul 11 - 13 martie, acestea pot fi mai însemnate cantitativ şi se vor semnala pe arii relativ extinse, arată buletinul.

În TRANSILVANIA, vremea se va încălzi accentuat în prima săptămână a intervalului de prognoză, astfel încât media regională a temperaturilor maxime va creşte de la 5 la 14 grade în acest interval, iar cea a valorilor termice nocturne, de aproximativ -11 grade la început, va atinge 0 grade între 7 şi 10 martie, şi chiar 3...4 grade pe 11 şi 12 martie. În a doua săptămână a intervalului de prognoză se vor resimţi uşoare variaţii termice de la o zi la alta, dar, per ansamblu, maximele diurne se vor situa între 12 şi 16 grade, iar minimele nocturne vor fi curpinse între 0 şi 2 grade, în medie. Pe tot parcursul intervalului de prognoză probabilitatea pentru precipitaţii va fi ridicată, dar în jurul datei de 13 martie acestea se vor semnala pe arii extinse şi vor fi mai importante cantitativ.

În BANAT, în această săptămână tendinţa generală de evoluţie a vremii se va concretiza printr-un proces de încălzire, ce va determina o creştere a mediei temperaturilor diurne de la 6...7 grade în prima zi, până la aproximativ 17...18 grade la final de săptămână. Minimele termice nocturne vor avea o evoluţie asemănătoare, fiind în creştere de la -7...-6 grade la începutul intervalului, până la aproximativ 6 grade în jurul datei de 11 martie, când vremea va deveni deosebit de caldă pentru această perioadă a anului. În a doua săptămână regimul termic va avea uşoare fluctuaţii, astfel încât maximele se vor încadra, în medie regională, între 13 şi 18 grade, iar minimele vor fi cuprinse, în general, între 3 şi 6 grade. Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi relativ ridicată pe tot parcursul intervalului de prognoză, dar între 6 şi 8 martie, precum şi în intervalul 11-13 martie, acestea se vor semnala pe arii extinse şi pot fi mai importante cantitativ.

În MARAMUREŞ, prima săptămână a intervalului de prognoză va fi caracterizată de temperaturi în creştere treptată, astfel încât vremea va deveni uşor mai caldă decât în mod normal în această perioadă a anului. Valorile termice diurne, de 5...6 grade la început, vor atinge 10 grade la sfârşit de săptămână, în timp ce minimele nocturne vor fi în creştere, de la -12 până spre 5...6 grade, în acest interval. A doua săptămână va fi caracterizată de uşoare variaţii termice, dar în general temperaturile maxime se vor situa între 10 şi 15 grade, iar cele minime între 2 şi 4 grade, în medie, cu cele mai ridicate valori în jurul datei de 16 martie şi cele mai scăzute în zilele de 13 şi 14 martie. Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi ridicată pe tot parcursul intervalului de prognoză, iar pe 6,7,11 şi 12 martie vor fi posibile cantităţi de apă mai însemnate.

În MOLDOVA, vremea rece, geroasă dimineaţa la începutul intervalului, va intra într-un proces de încălzire, urmând ca în data de 11 martie mediile maximelor şi minimelor să se situeze peste normele perioadei. Astfel, media maximelor va creşte de la 0...1 grad pe 5 martie spre aproximativ 12 grade în zilele de 11 şi 12 martie, iar minimele de la -14 grade în prima zi a intervalului spre 3...4 grade în datele de 11 şi 12 martie. Ulterior zilei de 12 martie, până la mijlocul celei de-a doua săptămâni se întrevede o uşoară scădere a temperaturilor medii maxime şi minime, pentru ca după această dată (14 martie) şi până spre sfârşitul intervalului tendinţa acestora să fie de creştere uşoară de la o zi la alta. Astfel maximele vor scădea de la valori medii de 12 grade spre 10...11 grade în 14 martie, apoi vor creşte spre 13...14 grade în data de 18 martie. Media minimelor va scădea de la valori de 3...4 grade la începutul celei de-a doua săptămâni spre valori în jurul a 1 grad în data de 15 martie, apoi vor creşte spre valori în jurul a 3 grade în 18 martie. Probabilitatea pentru precipitaţii va fi ridicată în data de 6 martie, apoi în perioada 11 – 15 martie.

În DOBROGEA, vremea va intra într-un proces de încălzire. Maximele termice vor creşte de la valori medii de 2 grade în prima zi a intervalului spre 12...13 grade în data de 12 martie. Ulterior, în perioada 13-15 martie, media temperaturilor diurne va coborî uşor spre valori în jurul a 10 grade, apoi va creşte din nou spre 12...13 grade, pe 18 martie. Evoluţia temperaturilor minime va fi similară cu a valorilor maxime, astfel încât media temperaturilor nocturne va creşte de la -7 grade în data de 5 martie spre valori în jurul a 6 grade în zilele de 12 şi 13 martie, apoi va coborî spre 3...4 grade în data de 15 martie, pentru ca ulterior să crească din nou spre 6 grade la sfârşitul intervalului. Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi ridicată în zilele de 6 şi 8 martie apoi în intervalul 11-14 martie.

În MUNTENIA, în prima săptămână a intervalului de prognoză procesul de încălzire a vremii va determina înregistrarea unor temperaturi medii mai ridicate decât cele normale. Astfel, media maximelor va creşte de la valori de 3 grade în primele zile, spre 15...16 grade în zilele de 11 şi 12 martie, iar cea a minimelor de la valori medii de -8...-7 grade în data de 5 martie spre aproximativ 5 grade în data de 12 martie, când vremea va deveni deosebit de caldă pentru această perioadă a anului. A doua săptămână debutează cu o scădere uşoară a temperaturilor maxime spre medii de 12 grade, pe 14 martie, respectiv o scădere spre aproximativ 3 grade a valorilor medii nocturne, la aceeaşi dată. Ulterior, până pe 18 martie, vremea se va încălzi din nou, astfel încât maximele vor creşte iar spre valori medii de 15...16 grade, iar minimele spre 4 grade. Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi ridicată în intervalul 05 - 08 martie şi, din nou, în intervalul 11 – 15 martie.

În OLTENIA, în intervalul 05 - 12 martie, vremea se va încălzi de la o zi la alta, devenind caldă pentru această perioadă a anului. Astfel, maximele vor creşte, în medie regională, de la valori de 2...3 grade în primele zile, spre 16...17 grade în data de 12 martie, iar temperaturile minime, de la -5 grade la început, vor atinge 5...6 grade la sfârşitul primei săptămâni de prognoză. În perioada 13 - 15 martie vremea se va răci uşor, media maximelor situându-se în jurul a 14 grade, iar cea a minimelor coborând spre 3 grade. Apoi, între 16 şi 18 martie, valorile termice vor creşte din nou şi vor caracteriza o vreme caldă pentru acestă perioadă, urmând a se situa în jurul a 17 grade ziua şi 4 grade noaptea, în medie. Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi ridicată în perioada 5- 9 martie, apoi între 11- 14 martie.

LA MUNTE, pe tot parcursul celor două săptămâni ale intervalului de prognoză, regimul termic va avea o evoluţie caracterizată prin uşoare variaţii de temperatură, tendinţa generală fiind însă de încălzire a vremii. Astfel, valorile maxime diurne se vor situa, în general, între 1 şi 7 grade, cu cele mai reci zile pe 5, 6, 8, 9, 13 şi 14 martie şi cele mai calde pe 11 martie şi, din nou, în intervalul 15 - 18 martie. Temperaturile nocturne vor avea aceeaşi tendinţă de evoluţie, urmând a se situa, în medie, între -4 şi 0 grade, exceptând prima noapte, când încă va fi ger, iar media regională se va situa în jurul valorii de -9 grade. Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi ridicată pe tot parcursul intervalului de prognoză, dar acestea se vor semnala pe arii mai extinse şi pot fi mai importante cantitativ în jurul datei de 6 martie şi, din nou, în intervalul 11-13 martie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

FOTO BIHOREANUL

 • 'Apel către mafioţi: Căraţi-vă!'. Orădenii au ieşit din nou să protesteze, în faţa Prefecturii (FOTO / VIDEO)
 • Lunga vară fierbinte: Compania de Apă Oradea investeşte 10 milioane euro în reabilitarea reţelelor de apă şi canalizare (FOTO)
 • Piaţa Unirii intră în reparaţii la doar doi ani de la inaugurare (FOTO)
 • Jurcuţ rade tot! Defrişat de speculanţii imobiliari, un deal din Paleu s-a prăvălit pe o stradă din Oradea (FOTO)
 • Statul paralel: Judecătorul orădean Ovidiu Galea, fost ofiţer de Securitate, suspendat din magistratură şi inculpat, a fost promovat la... Guvern (FOTO)
 • Dublu sau nimic! Bloc de 19 etaje în Oradea, construit printr-un proiect ambițios al magnatului Viorel Micula. Vezi cum va arăta! (FOTO)
 • Accident grav în Sîntandrei: Două persoane rănite, după ce un Audi s-a lovit cu un Peugeot (FOTO/VIDEO)
 • Gerovital, brandul nr. 1 în România, a deschis primul magazin în Oradea. Inaugurarea s-a făcut cu şampanie, o prezentare Eli Lăslean şi reduceri (FOTO)
 • Voluntariat. 20 de orădeni au plantat flori în piaţa Ferdinand într-o acţiune de înfrumuseţare a oraşului (FOTO / VIDEO)
 • Kirchweih la Palota: Micuţa comunitate de germani şi-a sărbătorit întemeietorul şi protectorul spiritual (FOTO/VIDEO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON