URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Martie 2019, 10:00

Veşti proaste pentru şoferi: Preţurile RCA ar putea creşte semnificativ în următoarele 6 luni

Veşti proaste pentru şoferi: Preţurile RCA ar putea creşte semnificativ în următoarele 6 luni foto arhivă, Poliția Bihor
Veşti proaste pentru şoferi: Preţurile RCA ar putea creşte semnificativ în următoarele 6 luni sursa: Hotnews.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a afişat, miercuri, noile tarife de referinţă RCA, la care se vor raporta asigurătorii atunci când vor face noile preţuri pentru poliţele RCA, iar acestea sunt semnificativ mai mari decât cele stabilite în luna octombrie 2018, anunţă HotNews.ro.

Potrivit sursei citate, şoferii cu vârste între 31-40 de ani, de pildă, care deţin autoturisme cu o capacitate cilindrică de 1401-1600 cmc au plătit în a doua jumătate a anului trecut o primă medie RCA de 625 de lei, cu 13% mai puţin decât tariful de referinţă care era până acum 716 lei.

Noul tarif de referinţă anunţat de ASF a crescut, însă, la 908 lei.

Pentru aceeaşi categorie de autovehicule, dar pentru persoane sub 30 de ani, tariful de referinţă va creşte de la 1049 lei la 1309 lei. Pentru cei cu vârsta de 41-50 ani, tariful de referinţă va creşte de la 712 lei la 936 de lei, arată HotNews.ro.

Potrivit sursei citate, singurele scăderi ale valorii tarifelor de referinţă se înregistrează în cazul şoferilor care deţin maşini cu capacitate cilindrică mare, de peste 2500 cmc. Spre exemplu, în cazul autoturismelor cu o capacitate cilindrică de peste 2.500 cmc, deţinute şoferi sub 30 de ani, tariful de referinţă va scădea de la 2476 lei la 1871 lei.

De precizat, însă, că tarifele de referinţă nu sunt cele la care sunt încheiate poliţele RCA în piaţă, dar reprezintă un reper pentru consumatori în ceea ce priveşte preţul RCA, în condiţiile în care asigurătorii trebuie să aibă argumente solide pentru a practica preţuri peste aceste tarife de referinţă.

ASF a prezentat miercuri și date care arată că în medie, asigurătorii au practicat în a doua jumătate a anului trecut preţuri RCA sub tarifele de referinţă.

"Astfel, în al doilea semestru al anului 2018, valoarea primelor medii efectiv practicate de societăţile de asigurare s-a situat sub valoarea tarifului de referinţă anterior pentru majoritatea categoriilor de vehicule. De exemplu, în cazul autoturismelor cu o capacitate cilindrică de 1401 -1600 cmc, deţinute de persoane cu vârsta de 31-40 de ani, prima medie în piaţă a fost de 625 lei, cu 13% mai mică faţă de prima de referinţă anterioară (716 lei). Pentru aceeaşi categorie de autovehicule, dar pentru persoane sub 30 de ani, prima medie în piaţă a fost de 972 lei, cu 7% mai mică decât prima de referinţă anterioară (1049 lei), iar pentru cei cu vârsta de 41-50 ani prima medie în piaţă a fost de 614 lei, cu 14% mai mică decât prima de referinţă anterioară (712 lei).", se arată în comunicatul ASF.

Ce nu spune însă Autoritatea de Supraveghere Financiară este că noile tarife de referinţă afişate sunt semnificativ mai mari decât toate tarifele de referinţă prezentate în exemplele de mai sus, mai arată sursa citată.

De precizat că HotNews.ro prezintă și o comparație între noile tarife și vechile tarife. Detalii aici.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Asta cu vechimea...
Asdta cu vechimea masinii este o manareala a producatorilor de masini! Ce are vechimea masinii cu accidentele? Masina provoaca accidental sau soferul? Pot fi cu o masina euro 7(?) noua si ieftina si eu sofer prost dau peste un Jaguar euro 3 ca si nou. care este legatura dintre masini si pagube? In SUA asigurat este conducatorul auto(ceva normal) si nu fiarele masinii care circula cum conduce conducatorul. Adica eu sofer de 40 de ani cu 1000000km. daca imi cumpar maine o masina noua platesc o asigurare mai mare decat platesc azi pe vechitura mea ca cica masina noua nu are "cazier"!!! Ba suntem prosti sau doar prostiti? Cazier poate avea soferul. Masina mea care la mine are cazier(fara accidente) si ajunge pe mana altui sofer are de maine alt regim de taxare ca la noul proprietar masina nu are cazier!!!??? Suntem prosti sau numai prostiti? Masina mea cu un "cazier gras" ajunge maine la un sofer fara cazier dar va plati o asigurare mai mare doar pentru ca la el masina nu are "cazier". Repet suntem prosti sau numai prostiti?
Postat 21 Martie 2019, 13:58 de scortosul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON