URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Septembrie 2019, 17:21

Vasile Blaga, expus! Afaceristul care i-ar fi dat mită a încheiat acord de recunoaştere cu DNA

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Vasile Blaga poate avea probleme în dosarul de corupţie în care este acuzat de trafic de influenţă. Omul de afaceri Horaţiu Bruno Berdilă, implicat în dosarul lui, a încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu DNA, acceptând să primească în instanţă o condamnare de 2 ani şi 8 luni închisoare cu suspendare pentru evaziune fiscală şi să achite un prejudiciu de peste 18 milioane lei.

Inițial, Berdilă primise clasare de la procurorii DNA Ploiești, însă soluția a fost infirmată de șeful DNA, Călin Nistor. Potrivit unor surse judiciare, procurorii de la DNA Ploiești au motivat decizia de clasare prin faptul că Berdilă nu ar fi vrut să încalce legea, ci să facă rost de cash pentru a le da șpagă lui Gheorghe Ștefan, zis Pinalti, și Vasile Blaga.

Blaga și Pinalti au fost trimiși în judecată în 2016 de DNA Ploiești pentru că ar fi primit șpagă 700.000 de euro de la Horațiu Berdilă ca să îl ajute să obțină contracte IT cu statul, pe vremea guvernării PD-L. La rândul lui, Pinalti a mărturisit și a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorii DNA. Vasile Blaga a fost achitat în primă instanță, însă sentința nu este definitivă.

Marţi, într-o cauză disjunsă din dosarul lui Blaga şi PInalti, Direcţia Naţională Anticorupţie a transmis instanţei de judecată, acordul de recunoaştere a vinovăţiei semnat de Berdilă şi avocaţii săi cu procurorul DNA. În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii DNA notează că în perioada 2011 – 2012, omul de afaceri a asigurat înregistrarea în contabilitatea unei firme pe care o administra a unui număr de 65 de facturi fiscale (în valoare totală de 46.008.647 lei), emise de patru societăți pentru operaţiuni comerciale fictive.

În realitate, plățile făcute de Berdilă către societățile respective reprezentau remiterea sumelor pretinse de către un fost primar de municipiu (Gheorghe Ştefan) și fost vicepreședinte al unui partid politic (Vasile Baga) pentru facilitarea derulării în bune condiții a contractelor încheiate de societatea pe care o administra omul de afaceri cu diverse autorități contractante.

Prin această modalitate, societatea administrată de Horaţiu Berdilă s-a sustras de la plata taxelor către bugetul de stat în valoare totală de 18.403.458 de lei, din care impozit pe profit în sumă de 7.361.383 de lei şi TVA dedus nelegal în sumă de 11.042.075 de lei. Pentru recuperarea banilor, societatea administrată de Berdilă a consemnat într-un cont bancar suma de 18.403.458 de lei, asupra căreia s-a aplicat sechestrul asigurator.

În prezenţa avocatului său, Berdilă a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reţinută în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi este de acord cu felul şi cuantumul pedepsei aplicate, precum şi cu forma de executare a acesteia, respectiv 2 ani și 8 luni de închisoare, cu suspendarea condiționată a executării pedepsei, pe durata unui termen de încercare de 4 ani și 8 luni.

Dosarul de urmărire penală împreună cu acordul de recunoaştere a vinovăţiei se află acum pe masa judecătorilor de la Tribunalul București. Rămâne însă de văzut în ce măsură noile detalii mai pot influenţa mersul primului dosar aflat pe rolul instanţelor, în care cei doi politicieni sunt acuzaţi de corupţie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
In sfarsit ! Supliment.
Daca aveti rabdare cititi si link-ul: https://necenzuratmm.ro/dezvaluiri/43907-biografia-si-afacerile-mafiotului-vasilblaga.htmle-
Postat 11 Septembrie 2019, 16:59 de User anonimizat
In sfarsit !
Problema cu Blaga nu era daca, ci era cand. Se pare ca se va face, totusi, dreptate ! Asa trebuie sa fie : in democratie hotii sa stea la puscarie ! Dar cate si mai cate nu are asta pe cap ?! Ii trebuie zece vieti ca sa raspunda pentru toate !
Postat 11 Septembrie 2019, 16:17 de User anonimizat
Haita băsistă a ajuns la limită de vârstă ...
... când "spălarea" de care au beneficiat, cu mâna "curată" a lui Kovesi, se cere reintrodusă la "înmuiere" !?! La Blaga poate fi "pe viață" chiar, având în vedere că are notate vreo șapte tranșe, câte una pe mandat, de câte 700.000 ... de la momentul FSN încoace !?!
Postat 10 Septembrie 2019, 17:58 de CrisDumi
Interesant
Daca a luat mita care scrie in articolul de presa atunci sa ajunga langa Liviu Dragnea cat de repede In democratie hotii stau la puscarie
Postat 10 Septembrie 2019, 17:31 de Dan1977
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON