URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Februarie 2019, 15:51

Decizie UDMR: Steagul şi imnul Ungariei sunt simboluri naţionale ale maghiarilor din România

Decizie UDMR: Steagul şi imnul Ungariei sunt simboluri naţionale ale maghiarilor din România sursa foto: stirileprotv.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Reuniţi sâmbătă în congres la Cluj-Napoca, liderii UDMR au decis că steagul Ungariei este un simbol naţional propriu al maghiarilor din România, la fel ca steagul Ţinutului Secuiesc, imnul Ungariei şi imnul Ţinutului Secuiesc, scrie mediafax.ro.

Decizia a fost adoptată cu unanimitate de voturi. Liderul Grupului UDMR din Senat şi, totodată, preşedintele UDMR Bihor, Cseke Attila, a declarat la congres că aceste simboluri naţionale pot fi folosite oriunde unde trăiesc membri ai naţiunii maghiare.

„Membrii naţiunii maghiare sunt cei care se consideră maghiari indiferent unde trăiesc pe acest glob, de la Tokyo până la Toronto, împreună cu cei din ţara mamă, cu maghiarii din Bazinul Carpatic şi cu comunitatea maghiară din România. Fiecare naţiune îşi are propriile simboluri, la fel au şi maghiarii. Aceste simboluri naţionale pot fi folosite liber nu doar în ţara mamă, ci oriunde unde trăiesc membri ai acestei naţiuni. Astfel, simbolul maghiarilor este simbolul naţiunii maghiare - tricolorul roşu, alb, verde, pe care îl considerăm al nostru, simbol propriu. De asemenea, simbol naţional este considerat steagul secuiesc, dar şi imnul nostru naţional (Imnul Ungariei – n.a.) şi imnul secuiesc”, a spus Cseke.

Potrivit acestuia, reprezentanţii comunităţii maghiare din România aşteaptă ca România, UE şi comunitatea internaţională să sprijine posibilitatea utilizării libere a acestor simboluri.

Scandalul din Bihor

În prezent, legislaţia românească permite arborarea steagurilor unor ţări străine numai în anumite condiţii. Potrivit Legii 75/1994, „drapelele altor state se pot arbora pe teritoriul României numai împreună cu drapelul naţional şi numai cu prilejul vizitelor cu caracter oficial de stat, al unor festivităţi şi reuniuni internaţionale, pe clădiri oficiale şi în locuri publice stabilite cu respectarea prevederilor prezentei legi”.

De altfel, hotărârea delegaţilor UDMR vine în contextul în care, aşa cum se ştie, la sediul organizaţiei bihorene, din Pasajul Vulturul Negru, a fost arborat drapelul Ungariei nerespectându-se prevederile legii. Această problemă a fost pusă pe tapet după ce o tânără a încercat să incendieze steagul ţării vecine, iar în replică, liderii UDMR Bihor au susţinut că, de fapt, drapelul este al maghiarilor de pretutindeni.

În urma acestui scandal, prefectul Ioan Mihaiu a cerut explicaţii scrise UDMR Bihor, pe care le-a primit, dar deocamdată singura decizie pe care a luat-o a fost să verifice toate steagurile ţărilor străine arborate în judeţ.

Kelemen Hunor, reales

Pe de altă parte, în acelaşi congres, UDMR-iştii l-au reales pe Kelemen Hunor preşedintele formaţiunii. Kelemen a fost singurul candidat şi a adunat 728 de voturi. S-au mai înregistrat 26 de voturi „împotrivă” şi 3 nevalabile.

În cadrul congresului, UDMR a lansat şi documentul "Viitorul în Transilvania", în care se arată că scopul Uniunii rămâne crearea unei societăţi maghiare transilvănene cu drepturi depline, mai scrie mediafax.

„Scopul nostru rămâne în continuare crearea unei societăţi maghiare transilvănene cu drepturi depline şi acesta este cadrul în care trebuie să redefinim, să ne imaginăm Transilvania secolului XXI şi comunitatea maghiară din cadrul acesteia. Sunt două principii, două direcţii care ne vor defini politica şi activitatea în cele ce urmează. Prima este transilvanismul, a doua este competitivitatea. În deceniile următoare, Transilvania va fi din ce în ce mai liberă de reţeaua aspiraţiilor centraliste, găsindu-şi propria voce şi dezvoltându-se puternic în termeni economici şi culturali”, se arată în document.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Are dreptate Marius Pașcan!
Am urmărit consternat cum lideri ai partidelor politice parlamentare din România, de la psd, alde, pnl și usr, s-au deplasat la Cluj pentru „a lua lumină” de la congresul udmr. Care mai de care s-au întrecut în a le închina udemeriștilor ode, au făcut vorbire grețos despre uniunea cu o vechime de 30 de ani, chipurile, atașată valorilor europene, despre cât de paroliști au fost printre atâtea guvernări politicienii maghiarimii și cum au (de)servit ei interesele României. Ipocrizia a stat la tribuna clujeană la loc de cinste demonstrând inechivoc trădarea consecventă în urma căreia românii au devenit în unele județe ale României străini în propria lor țară.
Postat 24 Februarie 2019, 19:18 de pinonel
Poiu
Poate Canada e a lor ::::))))
Postat 23 Februarie 2019, 20:43 de Sandu1206
Prost e ăla
De la Tokio la Toronto? Zău? Du tu steagu in Saskatchewan și spune cum își de acolo. Sau Montreal sau Quebec. Incultule, tu macar ai fost in Toronto? Sau știi minim de geografie? Tokio Toronto e un zbor de 14 ore, trans Pacific. Voiai să te dai deștept dar ești prost că noaptea. In primul rand in Toronto nu apare nici macar steagul american. Ce zici tu e in Ottawa, unde aveți și voi acolo o casuta, așa cum sta bine unor migratori. In Tokio nici nu aveti misiune diplomatică, prostule, e in Osaka. Asa bine iti stii poporul si locatiile diplomatice? Macar taci sa credem numai ca esti incult, decat sa vorbesti si sa spulberi orice indoiala.
Postat 23 Februarie 2019, 20:01 de poiu
Modelul german
In Germania, ca cetatean german, daca ai optat pt o a doua cetatenie, o pierzi automat pe prima.
Postat 23 Februarie 2019, 16:51 de ZIP
Nesimtire caracteristica
Astora le lipsesc niste amenzi mari, poate si inchisoare. Unde-i lege nu-i tocmeala.
Postat 23 Februarie 2019, 16:49 de ZIP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON