URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Iulie 2018, 11:12

Toţi cei 12 copii şi antrenorul lor, care au rămas captivi 17 zile într-o peşteră din Thailanda, au fost salvaţi. Părinţii nu au voie să-i îmbrăţişeze

Toţi cei 12 copii şi antrenorul lor, care au rămas captivi 17 zile într-o peşteră din Thailanda, au fost salvaţi. Părinţii nu au voie să-i îmbrăţişeze foto: Agerpres
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Operaţiunile de salvare a celor 12 copii şi a atrenorului lor de fotbal, care au rămas captivi într-o peşteră din Thailanda pentru mai bine de două săptămâni s-au terminat cu succes în cursul zilei de marţi. Cu toţii au fost scoşi la suprafaţă în siguranţă şi transportaţi la spital, pentru investigaţii medicale.

Familiile lor au voie să îi viziteze, însă le este interzis să îi sărute ori să-i îmbrăţişeze, până când medicii nu vor vedea rezultatele complete ale analizelor.

Digi24.ro scrie că ultimii opt băieţi salvaţi marţi din peşteră au o stare generală bună de sănătate, dar medicii sunt precauţi şi le-au făcut un set complet de analize, pentru a se asigura că aceştia nu au luat vreo infecţie sau vreun virus periculos în cele două săptămâni petrecute în peşteră.

Potrivit Digi24, grupul a stat în peşteră, în total, 17 zile. Operaţiunile de salvare au durat trei zile, la ele participând 19 scafandri. Patru dintre aceştia au rămas în urmă, dar s-au întors cu bine din subteran.

Misiunea de salvare a fost contracronometru, dat fiind că începând de miercuri se întorc ploile şi existA şansa ca locul în care echipa de fotbal şi-a găsit adăpost să fie inundat complet.

Cei 12 băieţi au intrat în peştera din nordul Thailandei în data de 23 iunie, împreună cu antrenorul lor de fotbal, alături de care mergeau deseori în drumeţii. Cei 13 au rămas blocaţi în subteran după ce ploile puternice au inundat peştera. Thailanda traversează acum sezonul musonic. Aceştia au fost găsiţi în data de 2 iulie, iar autorităţile au luat în considerare inclusiv varianta de a-i lăsa în peşteră până în octombrie, la sfârşitul sezonului musonic. În scurt timp au realizat că acest scenariu nu este posibil, existând un mare pericol ca peştera să fie inundată complet.

Digi24.ro mai scrie că misiunea de salvare a fost extrem de dificilă, în condiţii infernale şi pentru scafandri şi pentru prizonierii adâncurilor. Fiecare băiat a fost îmbrăcat cu un costum special şi prins între doi experţi. Salvatorii au vrut să fie siguri că dacă unul dintre ei cedează, copiii sunt în siguranţă. În plus, pentru că fotbaliştii sunt slăbiţi şi dezorientaţi după atâtea zile de stat în subteran şi întuneric, unul dintre experţi poartă şi tubul de oxigen al fiecărui copil, pentru ca acesta să depună cât mai puţin efort.

Între timp, primii copii ajunşi la spital încep să îşi revină de pe urma calvarului din subteran.

"De dimineaţă ne-au spus că le este foame şi au cerut orez cu busuioc şi carne de porc. Încă trebuie să rămână izolaţi de părinţi şi de alte persoane pentru a-i feri de eventuale infecţii", declară Narongsak Osottanakorn - coordonatorul operaţiunii.

Pe lângă tratamentul menit să le refacă imunitatea şi să combată subnutrirea şi deshidratarea ultimelor două săptămâni, copiii primesc şi consiliere psihologică, pentru a trece mai uşor peste trauma captivităţii.

Autorităţile au făcut publice şi numele celor surprinşi în peşteră: Ekkapol Ake Chantawong, 25 de ani, antrenor de fotbal; Adul Sam-On, 14 ani, elev în clasa a VIII-a la şcoala Ban Wiang Phan,  din districtul Mae Sai; Natthawut Thakhamsai, 14 ani,  elev în clasa a VIII-a la şcoala Mae Sai Prasitthisart; Pipat Phothi, 15 ani, elev la şcoala Ban San Sai; Panumas Saeng-Dee, 13 ani, elev la şcoala Mae Sai Prasitthisart; Duangphet Promthep, 13 ani, elev la şcoala Mae Sai Prasitthisart; Chanin Viboonrungruang, 11 ani, elev la şcoala Mae Sai Kindergarten; Akarat Wongsukchan, 14 ani, elev la şcoala Darunratwitthaya; Peerapat Somphiangjai, 16 ani, elev la şcoala Mae Sai Prasitthisart; Ponchai Khamluang, 16 ani, elev la şcoala Ban Pa Yang; Prajak Sutham, 14 ani, elev în clasa a VIII-a la şcoala Mae Sai Prasitthisart; Somjai Jaiwong, 13 ani, elev la şcoala Mae Sai Prasitthisart; Mongkol Boonpiam, 13 ani, elev în clasa a VII-a, la şcoala Ban Pa Muat.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON