URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Octombrie 2017, 00:30

Val de scumpiri: Carburanţii, energia electrică şi gazele costă mai mult de la 1 octombrie

Val de scumpiri: Carburanţii, energia electrică şi gazele costă mai mult de la 1 octombrie sursa foto: www.digi24.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Prima zi a lunii octombrie a adus un val de scumpiri pentru români. Carburanţii, energia electrică şi gazele au preţuri mai mari.

Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a anunţat, de la 1 octombrie, o creştere a preţului energiei electrice pentru consumatorii casnici cu 0,03 lei/kWh, scrie news.ro. Pentru un consum mediu de 100kWh, înseamnă o scumpire cu 3,45 lei pe lună.

Totodată, gazele destinate consumatorilor casnici s-au scumpit cu peste 5% de la 1 octombrie.

OMV Petrom, liderul pieţei distribuţiei de carburanţi în România, a majorat preţurile atât la benzină, cât şi la motorină cu 5 bani pe litru în noaptea de sâmbătă spre duminică, când a intrat în vigoare a doua majorare a accizei la combustibili, de 16 bani pe litru, potrivit profit.ro.

Problema cea mai mare este că aceste majorări de tarife duc la scumpiri în lanţ pentru aproape toate produsele şi serviciile din economie, întrucât ele influenţează atât costurile de producţie, cât şi segmentul de transport şi comercializare. Aşadar, în perioada următoare, românii se pot aştepta să găsească în magazine alimente mai scumpe, dar şi să plătească mai mult pentru servicii sau diferite produse.

În plus, în perioada imediat următoare vor creşte şi ratele la creditele în lei. Aşa cum se ştie, indicele ROBOR, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă, a crescut, în această săptămână, de la 1% la 1,5%. De altfel, un oficial BNR a şi declarat public că "vremea dobânzilor mici se termină".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Precum criminalii în serie
..tot astfel și guvernul dominat de multinaționale ne asaltează cu vești al căror nume este "dezastru". Nu suntem reprezentați, ci fentați. Orice partid politic care s-a rotit la putere în 27 de ani, s-a dovedit a fi o fraudă mult prea costisitoare pentru noi. Mai tolerăm un alt străin ca președinte și-un parlament compus din lepre și trădători? Mai vrem o țară, ori emigrăm cu toții?
Postat 02 Octombrie 2017, 20:54 de Oarecine
Scumpirea si fraierii
Foarte interesant: cand s-a ieftinit benzina la 1 Ianuarie, restul preturilor a ramas pe loc, adica nu am avut ieftiniri "in lant". Scumpirea gazelor si a energiei electrice chiar daca nu e justificata, e anuntata de ani de zile si impusa de UE. Hai sa spunem lucrurilor pe nume pana la capat...
Postat 02 Octombrie 2017, 09:18 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON