URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Iunie 2019, 21:00

Tőkés László: „Patriarhul Daniel, în numele Bisericii Ortodoxe Române, trebuia să se delimiteze de incidentul agresiv, naționalist și șovin care a avut loc pe Valea Uzului”

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Europarlamentarul Tőkés László, preşedintele Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania (CNMT), este convins că în România bântuie "antimaghiarismul şi spiritul naţional comunist", referindu-se explicit la conflictul din Valea Uzului, dintre maghiari şi români, unde românii ar fi avut "sprijinul evident al Guvernului", dar şi al bisericii.

"Patriarhul Daniel, în numele Bisericii Ortodoxe Române, trebuia să se delimiteze de incidentul agresiv, naţionalist şi şovin care a avut loc pe Valea Uzului", a spus Tőkés, într-o conferinţă de presă organizată miercuri la Oradea. 

Europarlamentarul s-a referit la cimitirul care adăposteşte rămăşiţele pământeşti a peste 1.300 de militari decedaţi în Primul şi al Doilea Război Mondial, din mai multe ţări, care se află în centrul unei dispute între autorităţile din comuna Sânmartin, judeţul Harghita, şi liderii UDMR, pe de o parte, şi autorităţile din Dărmăneşti, judeţul Bacău, pe de altă parte, generând ciocniri între români şi maghiari.

Europarlamentarul susţine că în Valea Uzului românii au ocupat cu forţa cimitirul din Valea Uzului, "cu sprjinul evident al Guvernului şi cu dirijarea colonelului Sebastian Cucoş, vice-comandantul Jandarmeriei, şi cu consimţământul ministrului de Interne, Carmen Dan".

Tőkés a descris drept "scandalos" incidentul, care îi aminteşte de "martie negru din Târgu Mureş, în urmă cu 30 ani". Considerăm că aceste evenimente au însemnat o dură provocare a comunităţii maghiare. Se vede că celor care au invadat cimitirul militar nu le pasă de eroi, ci mai mult de scandal," a spus Tőkés, care l-a catalogat drept făţarnic şi ipocrit pe preşedintele Iohannis, care, în timpul incidentului, la Bucureşti "se lăuda cu multiculturalismul din România".

"În realitate, statul de drept european este într-o situaţie jalnică în România, putem spune în termeni generali, dar în special privind situaţia comunităţii maghiare. Putem spune că România lui Dragnea şi a lui Tăriceanu se află mai departe de Europa ca niciodată de la schimbarea de regim încoace", a spus Tőkés.

În conferinţa de presă, Tőkés a făcut referire şi la preoţii ortodocşi care au oficiat slujba religoasă la inaugurarea monumentului românesc ridicat în cimitir. "Ar fi foarte binevenit ca Patriarhul Daniel să se delimiteze de cele petrecute în Valea Uzului, mai ales de participarea preoţilor ortodocşi la această inaugurare forţată a monumentului eroilor români în dauna cimitirului militar maghiar din această vale", a spus europarlamentarul.

Pe de altă parte, Tőkés a apreciat scuzele prezentate de Papa Francisc comunităţii romilor, adăugând însă că la fel ar trebui să-şi ceară scuze statul român şi Biserica Romano-Catolică de la ceangăii "asimilaţi în mod forţat în Moldova", cărora, până în acest an, le-a fost interzisă oficierea liturghiei în limba lor maternă.

Europarlamentarul şi-a exprimat satisfacţia recunoaşterii sacrificiului şi beatificării celor şapte clerici martiri ai Bisericii Greco-Catolice, dar regretă că nici măcar nu a fost pomenit numele episcopului Márton Áron, care, laolaltă cu capii Bisericii Greco-Catolice, "a suferit în timpul ateismului comunist şi merita să fie măcar amintit şi apreciat împreună cu clericii români la festivitatea din Blaj".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
ia să vedem!
Care știe de ce a coincis vizita papei cu acest scandal din valea Uzului?
Postat 13 Iunie 2019, 06:48 de crisan
Kind reminder
„Am ameţit... de frumuseţe”, „simţi mâna mea pe tine?”, „aş vrea să sărut gemenele”, „te laşi pe mine să te mângâi”, „îngeraşa mea, profesoara mea scumpă, ţunicam, cu ţiţi frumoşi, trebuie să dormi puţin, cu tine în gând”, „te mănânc, zmeura mea, sunt fericit lângă tine şi vreau să fii şi tu”,  „iubi, te mângâiesc de la degetul mic până la capul şi te îmbrăţişez”
Postat 12 Iunie 2019, 23:43 de Vlaicu
MU13PSD+UDMR+LASZLO
Românii au fost bătuți și fugăriți acolo
Postat 12 Iunie 2019, 23:18 de Sandu1206
Halgass
Czunikaaam...
Postat 12 Iunie 2019, 22:17 de Vlaicu
unguri extremisti, revizionisti, izolationisti, primitivi
Tokes asta minte cu nerusinare. Nesimtiti fara pic de obraz. Este vorba de un cimitir in care sunt inmormantati soldati din de mai multe etnii. Este un cimitir international. Asa a fost infiintat acel cimitir din capul locului. Care este problema debililor extremisti unguri ? Scandalul a inceput dupa ce crucile eroilor romani, dar si monumentul au fost acoperite de ungurii extremisti cu saci negri de plastic. Romanii nu s-au atins nici un mormant de-al ungurilor. A fost Ziua Eroilor, iar romanii au vrut sa-si comemoreze eroii. Extremistii unguri au incercat sa-i opreasca pe romani sa ajunga la mormintele lor si nu invers. Cand ungurii vor sa-i comemoreze pe-ai lor, romanii nu incerca sa-i impiedice sa faca asta. Asta e mentalitatea extremistilor unguri. Indivizi cu gandire si apucaturi primitive.
Postat 12 Iunie 2019, 21:46 de 1234
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON