URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Martie 2019, 17:28

Surpriză: Ministrul Finanţelor anunţă că ar putea propune legalizarea consumului de canabis, în scop medicinal

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a anunţat că ar putea fi legalizat consumul de canabis în scop medicinal, afirmând că este deja "o practică europeană".

"Categoric, este medical un argument care justifică o astfel de procedură de legalizare şi de utilizare în scopuri medicinale a canabisului. Dacă ieri a fost la Ministerul Sănătăţii comisia de profil, înseamnă că asta este direcţia în care se merge. E deja o practică europeană şi justificarea o are, medicinal vorbind. Fiind în fază terminală pacienţii, probabil că este o cale de a diminua din suferinţele pe care aceştia le au", a declarat Teodorovici.

Marijuana este considerată un produs terapeutic care previne orbirea cauzată de glaucom, ameliorează crizele de epilepsie, stopează răspândirea cancerului, ameliorează anxietatea şi încetineşte programul bolii Alzheimer.

Potrivit adevarul.ro, cele mai important beneficii sunt pentru bolnavii de cancer sau de scleroză, ale căror dureri pot fi ameliorate considerabil prin consumul de marijuana. De pildă, consumul de marijuana în scopuri medicinale este o practică veche în SUA, unde există dispensare în acest scop. În 2009, aici existau între 25 şi 60 de milioane consumatori de marijuana, ceea ce înseamnă o afacere anuală între 45 şi 110 miliarde de dolari.

Pe de altă parte, specialiştii sunt de părere că România ar trebui nu doar să legalizeze consumul de marijuana în scop medicinal, dar şi să dezincrimineze posesia de canabis, aşa cum se practică şi în alte state europene precum Olanda, Cehia sau Portugalia, unde medicii au reuşit să controleze fenomenul de sănătate publică, iar incidenţa HIV/SIDA şi cea a hepatitei au scăzut considerabil.

În prezent, după Malta, România are cel mai scăzut nivel al prevalenţei consumului de canabis din Uniunea Europeană, conform unui recent raport privind consumul de droguri, dat publicităţii de autorităţile române în 2018. Potrivit acestuia, chiar dacă în multe ţări au fost observate tendinţe ascendente în ceea ce priveşte consumul de canabis în ultimul deceniu, România continuă să se numere printre ţările europene care înregistrează un consum mic. Cu toate acestea, la nivel european canabisul rămâne drogul preferat de cetăţeni, inclusiv de cei trecuţi de vârsta de 40 de ani, arată documentul citat.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Așa da
Fain, o sa fumeze bunicul iarbă. MAI AVEN NEVOIE SI DE IARBĂ.
Postat 20 Martie 2019, 21:22 de Sandu1206
Tare
de tot guvernul asta.Dupa ce aproape au legalizat hotia,intentioneaza sa legalizeze si consumul de stupefiante !,,Zombies''vor avea in sfarsit un ,,tratament la ,,boala'' lor.Daca vor legaliza si prostitutia le trec cu vederea toate masurile nepopulare !
Postat 20 Martie 2019, 20:03 de nealiniat
iarba fiarelor (vindeca hernia de disc)
Orlando a aflat de aventura lui Pasztor in Jamaica si s-a legalizat "iarba" imediat pentru bolnavi: bolnavul numarul unu al partidului si al parchetului este Daddy! Cadou de nunta pentru Irinuca, cadou pentru coalitia lui Pasztor, cadou pentru camarila de partid care va vinde en-gros iarba prin firma fiului lui Daddy. Fiecare primar PSD are plan de achizitie din Fondul National de Dezvoltare si din Alocatiile pentru Invalizi si Copii Saraci...
Postat 20 Martie 2019, 18:22 de decalog
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON