URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Aprilie 2018, 09:29

SUA, Marea Britanie şi Franţa au atacat Siria. Reacţia Rusiei: O insultă la adresa lui Putin (VIDEO)

SUA, Marea Britanie şi Franţa au atacat Siria. Reacţia Rusiei: O insultă la adresa lui Putin (VIDEO) sursa foto: Facebook / Syrian Arab Army
SUA, Marea Britanie şi Franţa au atacat Siria. Reacţia Rusiei: O insultă la adresa lui Putin (VIDEO) sursa foto: adevarul.ro
SUA, Marea Britanie şi Franţa au atacat Siria. Reacţia Rusiei: O insultă la adresa lui Putin (VIDEO) sursa foto: Afan Othman / Twitter
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un atac occidental a avut loc asupra Siriei, SUA, Marea Britanie şi Franţa confirmând că au lansat rachete asupra siturilor cu arme chimice. 

Sâmbătă dimineaţa, la ora 4, ora Române, preşedintele Donald Trump a anunţat atacul, într-un discurs la Casa Albă. "Cu puţin timp în urmă, am ordonat forţelor armate ale Statelor Unite ale Americii lovituri de precizie", a spus liderul american.

Concomitent, jurnalişti corespondenţi din Siria anunţau că din Damasc s-au auzit câteva explozii mari. Atacurile au vizat unităţi de producţie a armelor chimice: o unitate de cercetare științifică din Damasc, care se presupune că ar produce arme chimice și biologice, o unitate de stocare a armelor chimice, situată la vest de Homs şi un depozit de echipamente chimice și un post de comandă, situate lângă Homs.

"Un pericol iminent"

La scurt timp, premierul Theresa May confirma că a autorizat forţele britanice "pentru a degrada capabilităţile armatei chimice a regimului sirian şi a descuraja utilizarea lor" şi că acţiunea este "împreună cu aliaţii noştri americani şi francezi". De asemenea, şi Emmanuel Macron a confirmat atacul şi colaborarea celor trei ţări. "Nu putem tolera uzul recurent al armelor chimice care reprezintă un pericol imediat pentru poporul sirian şi securitatea noastră", a transmis preşedintele Franţei, printr-un comunicat.

The Guardian scrie că Statele Unite folosesc rachete de croazieră Tomahawk, şi că în atac iau parte atât avioane de luptă cât şi nave acvatice. Un oficial al administraţiei americane citat de CNN a declarat că acţiunea "nu se termină aici" şi că atacul din noaptea aceasta a fost doar primul val al operaţiunii.

Decizia SUA, a Marii Britanii şi a Franţei vine ca răspuns în urma unui presupus atac chimic al guvernului sirian asupra oraşului Duma de sâmbăta trecută.

Reacţia Rusiei

Anatoly Antonov, ambasadorul Rusiei în SUA, a reacţionat în urma atacului asupra Siriei, spunând că Rusia este în acest moment ameninţată. „Am avertizat că astfel de acţiuni vor fi urmate de consecinţe”, a precizat acesta.

Ambasadorul a mai precizat că „insultarea preşedintelui Rusiei este inacceptabilă şi inadmisibilă” şi că Statele Unite nu au dreptul moral să atace alte ţări de vreme ce şi acestea deţin arme chimice.

De asemenea, purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, a scris pe Facebook că Siria a fost lovită când avea o şansă la un viitor paşnic.

Siria: Rusia ne-a prevenit

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a transmis o declaraţie în care îşi afirmă susţinerea faţă de atacurile lansate de SUA, Marea Britanie şi Franţa în Siria.

"Susţin acţiunile iniţate de SUA, Marea Britanie şi Franţa împotriva obiectivelor regimului sirian legate de armele chimice. Aceasta va reduce capacitatea regimului de a lansa alte atacuri cu arme chimice asupra poporului sirian", afirmă Stoltenberg, citat de adevarul.ro.

De cealaltă parte, Guvernul sirian ar fi "absorbit" atacul, iar toate locaţiile vizate au fost evacuate în urmă cu câteva zile, graţie unui avertisment primit din partea Rusiei.

"Am absorbit loviturile. Am avut un avertisment timpuriu din partea ruşilor legat de atacuri şi toate bazele militare au fost evacuate acum câteva zile", a susţinut un oficial de rang înalt dintr-o alianţă regională aliată cu Damascul, citat de hotnews.ro.

CNN scrie însă că cel puţin 3 civili ar fi murit în urma atacului. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON