URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Iulie 2017, 10:07

Şoferii care nu produc accidente vor plăti poliţe RCA cu 50% mai mici

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Veşti bune pentru şoferii disciplinaţi în trafic: dacă nu produc accidente, vor primi un bonus de 50% la poliţele de asigurare obligatorie. Măsura a fost decisă luni în Parlament, după ce bonusul iniţial era de doar 32%.

Aşadar, şoferii mai vigilenţi vor plăti poliţa de asigurare auto obligatorie la jumătatea din valoare. "În ceea ce priveşte acest bonus malus, am convenit ca cel care are un comportament adecvat în trafic trebuie să primească un discount semnificativ", a explicat vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Cornel Coca Constantinescu, citat de rfi.ro.

Pe de altă parte, şoferii care produc accidente vor plăti în continuare o asigurare mai mare decât cei din prima categorie, dar nu dublu, aşa cum se propusese iniţial. "În ceea ce priveşte categoria persoanelor care au un comportament inadecvat în trafic, ele vor fi plăti următoarea poliţă RCA crescută cu până la 180%. Iniţial, creşterea era de 200%, dar valoarea a scăzut în urma dezbaterilor cu asociaţii de protecţia a consumatorului, transportatori şi service-uri, a precizat liderul ASF.

Totodată, autorităţile vor să se asigure că preţurile nu vor exploda. Clienţii cu risc ridicat de a produce accidente vor fi orientaţi către Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din Români (BAAR) în cazul în care primesc 3 oferte prea mari, peste tariful de referinţă plus factorul n.

"Atunci BAAR, într-un termen prestabilit de normă, va oferta aceşti clienţi şi îi va repartiza către asigurători în funcţie de cota de piaţă pe care o au aceştia la o dată de referinţă. Se protejează inclusiv clienţii cu risc ridicat. Nu putem lăsa preţurile să crească în mod necontrolat. Clienţii cu risc ridicat vor fi cei care au făcut cele mai multe accidente, frecvenţa daunei este foarte ridicată, care în mod evident nu respectă regulile în trafic. Un proiect al nostru pe termen mediu şi lung este de a interconecta bazele de date ale pieţei asigurărilor cu cea a poliţiei şi a merge pe individualizarea riscului", a mai arătat oficialul ASF.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Titlul e gresit, nu reflecta adevarul!
Pot să fac ,,n" accidente, dacă nu sunt victime şi nu folosesc poliţa rca plătesc la fel ca unul care n-a avut nicio tamponare! Despre clienţii ,,cu risc ridicat", banalităţi, nimic concret. Citez "Un asigurat cu risc ridicat se poate adresa BAAR pentru formularea unei oferte de asigurare. BAAR îi va face apoi o oferta de asigurare calculată pornind de la tariful de referinţă (nu sub acest tarif, dar nici mai mare de N ori decât tariful). Apoi, BAAR îi va alocă asiguratului cu risc ridicat un asigurător RCA cu care să-şi încheie contractul de asigurare. Odată ce s-a făcut alocarea, asiguratorul indicat de BAAR nu va putea să refuze să încheie contractul cu asiguratul cu risc. Dacă va refuza să încheie contractul, asiguratorul va comite o contravenţie şi va risca o amendă de la 50.000 lei la 500.000 lei. Practic, asiguratorul va fi obligat să încheie contractul respectiv, sub presiunea unei eventuale amenzi."
Postat 18 Iulie 2017, 10:36 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6664 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON