URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Mai 2019, 20:36

Situaţie alarmantă: Avocatul României la CEDO minte pentru Dragnea

Situaţie alarmantă: Avocatul României la CEDO minte pentru Dragnea (foto: adevarul.ro)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Avocatul României pe lângă Curtea Europeană a Drepturilor Omului, Viorel Mocanu, numit în funcţie în luna februarie a acestui an tocmai de premierul Viorica Dăncilă, a minţit în documente oficiale trimise la Strasbourg în favoarea lui Dragnea, a dezvăluit, duminică, Adevărul.ro, deşi ar trebui să apere interesele României.

Dragnea vs. România

Potrivit unui articol publicat duminică de adevarul.ro, noul agent guvernamental al României a prezentat informaţii false instanţei de la Strasbourg.

După cum se ştie, Liviu Dragnea a atacat la Strasbourg sentinţa de condamnare în dosarul Referendumul, unde a primit doi ani de închisoare cu suspendare. 

Principala reclamaţie formulată de liderul PSD este aceea că după pronunţarea sentinţei şi înainte de motivarea acesteia, doi dintre cei cinci magistraţi care l-au condamnat definitiv, Livia Stanciu şi Luminiţa Zglimbea, au apucat să se pensioneze, aşadar nu au mai semnat motivarea sentinţei.

În locul lor, potrivit legii, a semnat preşedintele Înaltei Curţi, Cristina Tarcea. Dragnea susţine că în felul acesta nu ar fi avut parte de un proces echitabil.

Dragnea zice că n-a avut un proces echitabil

Adevărul.ro mai scrie că o altă reclamaţie a lui Dragnea se referă la faptul că motivarea sentinţei sale a fost redactată de magistratul-asistent de la proces, Veronica Junger, şi nu de unul dintre cei cinci judecători completului. 

Şi în acest caz, Dragnea susţine că nu a avut parte de un proces echitabil.

Jurnaliştii publicaţiei menţionate arată, însă, că la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, de gestionarea administrativă a dosarului nu se ocupă greferii, ci magistraţii-asistenţi (magistraţi de carieră) care au şi un vot consultativ în stabilirea sentinţelor.

Printr-o normă derogatorie de la Codul de procedură penală, Legea privind statutul magistraţilor prevede că, strict în cazul Înaltei Curţi, la solicitarea preşedintelui de complet, motivarea sentinţei o poate redacta şi magistratul-asistent care a participat la soluţionarea cauzei.

Această prevedere este preluată întocmai şi în Regulamentul de funcţionare al Înaltei Curţi.

Informaţii false

În punctul de vedere oficial al României, transmis către CEDO, document făcut public de Hotnews.ro, avocatul Viorel Mocanu susţine că "potrivit jurisprudenţei Curţii Constituţionale a României, în deplină consonanţă cu practica CEDO", prevederile din Legea privind statutul magistraţilor şi din Regulamentul Înaltei Curţi care permit magistraţilor-asistenţi să redacteze motivarea sentinţelor "încalcă normele Codului de procedură penală şi afectează grav dreptul la un proces echitabil".

Această informaţie este falsă, subliniază jurnaliştii Adevărul.ro.

Asta pentru că Curtea Constituţională nu judecă prevederi dintr-un regulament, ci doar din legi şi ordonanţe.

Totodată, potrivit bazei de date a Curţii Constituţionale, Legea privind statutul magistraţilor a fost atacată de 194 de ori la CCR, dar articolul care permite magistraţilor-asistenţi de la ICCJ să redacteze motivări a fost atacat o singură dată, în toamna anului 2015. Iar printr-o decizie din 5 mai 2016, CCR a respins sesizarea ca inadmisibilă, deci nici măcar nu a mai judecat-o pe fond.

Viorel Mocanu nu a indicat nicio decizie conform căreia implicarea magistraţilor-asistenţi în redactarea motivărilor ar încălca Codul de procedură penală şi ar afecta grav dreptul la un proces echitabil.

Merită precizat că, în februarie 2019, premierul Viorica Dăncilă a demis-o pe Catrinel Brumar şi l-a numit în locul ei pe Viorel Mocanu în funcţia de agent guvernamental la CEDO, în urma unui memorandum al ministrului de Externe, Teodor Meleşcanu, cu aviz şi de la ministrul Justiţiei (Tudorel Toader, la vremea aceea).

Mocanu a fost şi promovat apoi de la director general la secretar de stat în MAE, având în subordine un aparat mai puternic de funcţionari şi diplomaţi.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Domnule Avocat Ursuta/Pinonel
Limiteaza-te asigurări la RCA
Postat 20 Mai 2019, 22:55 de Sandu1206
Pt. părerologi
CJUE a fost sesizata de mai multe instante din tara. Iata o intrebare adresata Curtii Europene: ,,Principiul suprematiei dreptului european, asa cum a fost acesta consfintit prin Hotararea Costa impotriva ENEL din data de 15 iulie 1964 si prin jurisprudenta ulterioara constanta a CJUE, se opune unei reglementari interne care sa permita unei institutii politico-jursdictionale, precum Curtea Constitutionala a Romaniei, sa infranga prin decizii nesupuse vreunei cai de atac, principiul mentionat anterior?" Ce v-a raspunde CJUE, e clar! Nu e clar ce se va intampla DUPA ce raspunde! Isi dau demisia politrucii (scuze, doamna Stanciu) din ccr?! Sunt reincarcerati hotii care au scapat din puscarie in urma deciziilor ccr?!
Postat 20 Mai 2019, 12:45 de pinonel
@dummy
Multumim celor care ne lumineaza mintea si ne spun dupa cine sa ne luam si pe cine sa credem. Doamna dummy crisdumi: tin sa te anunt ca sunt unii pe pamantul asta care mai gandesci si singuri, nu trebuie sa li se spuna de catre draqnea, dummy sau altii ce sa creada. Vad ca se apropie alegerile si ai inceput iar cufureala si incepe sa puta. Multumesc ca macar ma mai amuzi: "Nivelul ridicat de amatorism al celor care contestă orice" = chiar nu te regasesti in propriul comentariu ? Ha, ha.
Postat 20 Mai 2019, 12:02 de oradea_mea_si_a_ta
ÎCCJ nu respectă uneori deciziile CCR, interpretând textele ...
... așa că, nu amestecați pălinca cu borhotul, dacă știți ce porcărie iese !?! Redactarea unei decizii sau expuneri de motive se poate face de către magistrații asistenți fără probleme, dar semnarea este exclusivă și obligatorie, după toate legile în materie, de către magistrații titulari care se pronunță în acele dosare !?! Așa că, nu vă mai luați după aberațiile celor de HotNews, care demonstrează și acum, prin Bihoreanul, nivelul ridicat de amatorism al celor care contestă orice ... doar de dragul băgării în seamă !?!
Postat 20 Mai 2019, 10:27 de CrisDumi
Jos infractorii!
Modificarea legilor justitiei in favoarea infractorilor este un lucru extrem de grav. Pana la urma va cadea si Dragnea asta. Trebuie mers la vot.
Postat 19 Mai 2019, 23:38 de 232
PSD e o minciună
DA la referendum
Postat 19 Mai 2019, 20:45 de Sandu1206
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON