URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 17 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Aprilie 2018, 15:31

Şi totuşi, NU toţi bugetarii primesc salariile înainte de Paşte

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După ce înainte cu o zi premierul Viorica Dăncilă a anunţat că bugetarii îşi vor primi salariile de Paşte, însă pensionarii nu-şi vor încasa pensiile, ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, anunţă că măsura nu li se aplică tuturor angajaţilor de la stat, deoarece ministerele de care ei ţin au decis să nu solicite acest lucru Ministerului Finanţelor Publice.

"Nu pot să vă spun eu de excepţii. Eu v-am spus că am creat acest cadru, e această listă în Monitorul Oficial, iar ministerele cu care s-a discutat au decis să nu dea în data de 5 salariile. Pe motive diverse, motivele de la minister la minister diferă", a declarat Teodorovici, la Parlament.

Ministrul a mai precizat că nu MFP decide în privinţa acestui subiect: "Legea spune că, în baza unui ordin al ministrului de Finanţe, între 5 şi 15 se pot da salariile şi asta s-a făcut, s-a discutat, s-a comunicat, cine şi-a manifestat interesul e trecut în ordinul de ministru şi publicat în Monitorul Oficial".

Declaraţiile vin după ce Federaţia Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret" a solicitat Guvernului să precizeze clar categoriile de bugetari care vor primi salariile înainte de Paşte, deoarece angajaţii din învăţământ nu vor beneficia de această facilitate.

Doar angajaţii din 38 de instituţii ale statului vor primi banii mâine. Pe lista celor care NU vor lua salariile se află, în primul rând, profesorii, anunţă Digi24.ro.

Potrivit sursei citate, senatorul PSD Ecaterina Andronescu a explicat, în Parlament, că la Ministerul Educaţiei nu s-au cerut banii în avans deoarece nu s-a încheiat procesul de recalculare a salariilor aferente lunii martie, salarii care au fost mărite de la 1 martie. Nu vor primi banii înainte de Paşte nici angajaţii Inspectoratelor Şcolare Judeţene.

Totodată, arată Digi24, nu au cerut Ministerului de Finanţe ca salariile să fie plătite în avans nici Ministerul Muncii, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Apărării Naţionale şi Ministerul Culturii. Toţi angajaţii acestor ministere nu vor primi banii înainte de Paşte, aşa cum declara, marţi, premierul Viorica Dăncilă.

Potrivit Ordinului ministrului Finanţelor nr. 1.731, publicat pe 2 aprilie în Monitorul Oficial, vor primi salariile pe 5 aprilie angajaţii următoarelor instituţii: Curtea de Conturi, Consiliul Concurenţei, Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul Justiţiei, Ministerul Tineretului şi Sportului, Ministerul Mediului, Ministerul Transporturilor, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Comunicaţiilor, Ministerul Public, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Protecţie şi Pază, Ministerul Economiei, Ministerul Energiei, Secretariatul de stat pentru recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989, Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, Agenţia Naţională de Presă Agerpres, Institutul Cultural Român, Consiliul Superior al Magistraturii, Autoritatea Electorală Permanentă, Ministerul Consultării Publice, Autoritatea Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, Autoritatea pentru Administrararea Activelor Statului, Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor, Academia Oamenilor de Ştiinţă din România, Ministerul Turismului, Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Ministerul Apelor şi Pădurilor, Ministerul pentru Relaţia cu Parlamentul, Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, Casa Naţională de Asigurări Sociale de Sănătate şi Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei.

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat, marţi, că salariile bugetarilor vor fi virate săptămâna aceasta, dar pensiile nu, deoarece va fi o perioadă foarte mare până când se va încasa următoarea pensie.

"Salariile vor intra săptămâna aceasta, înainte de Paşte, pensiile nu şi am să explic de ce. Pensiile se dau între 14 şi 27 ale lunii. Dacă le dăm acum va fi o perioadă foarte mare până când pensionarii vor lua următoarea pensie. În plus, de abia am terminat cu pensiile pe luna trecută şi este foarte greu să tipărim fluturaşii de pensie", a anunţat premierul Viorica Dăncilă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6818 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON