URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Septembrie 2019, 15:00

"Şeful boţilor": Daniel Dines, fondatorul UiPath, a devenit cel mai bogat român din lume

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ion Ţiriac a fost detronat din fruntea topului celor mai bogaţi români. Locul lui a fost luat de programatorul român Daniel Dines (47 ani), fondator şi director general al companiei IT UiPath, evaluată recent la 7 miliarde de dolari.  

Potrivit Forbes, care i-a luat un interviu lui Dines la Bucureşti, omul de afaceri român mai deţine în prezent mai mult de 20% din UiPath, liderul mondial în tehnologie RPA  - Robot Process Automation, o companie evaluată la 7 miliarde de dolari după ultima rundă de finanţare obţinută. Asta înseamnă că lui Dines îi revine o avere de cel puţin 1,4 miliarde de dolari. 

Până de curând, locul 1 în top l-a deţinut fostul tenisman Ion Ţiriac, cu 1,1 miliarde de dolari.

Totuşi, adevărul.ro scrie că Ţiriac apărea cu o avere mai mare, de 1,8-2 miliarde de euro în anul 2018, în evaluările publicaţiei româneşti Top 300 Capital.

De asemenea, trebuie ţinut cont şi de faptul că în cazul unei companii ca UiPath, ca la mai toate startup-urile de tehnologie care strâng runde de investiţii, valoarea firmei are un caracter destul de teoretic, care ţine cont de evoluţia pieţei în care activează (automatizări software, în cazul de faţă), de portofoliul de clienţi existent şi potenţial, de avansul tehnologic şi aşa mai departe.

O evaluare concretă se face abia pe bursă, mai notează Adevarul.ro. De partea cealaltă, averea lui Ţiriac are fundamente solide în proprietăţi imobiliare, maşini de colecţie, tranzacţii efectuate etc.

Daniel Dines este primul miliardar în dolari din afaceri cu roboţi software (bots), scrie, miercuri, ediţia americană a revistei de business Forbes, într-un articol cu titlul "De la comunism la coding". Românul apare pe coperta ediţiei Forbes, alături de titlul "Boss of the Bots" (Şeful boţilor).

"În aprilie, investitorii de pe Wall Street, inclusiv Wellington Management, au investit 568 milioane dolari (în UiPath - n.r.), la o evaluare de 7 miliarde de dolari, făcând din Dines, care deţine mai mult de 20%, primul miliardar din boţi din lume", scriu jurnaliştii de la Forbes.

Forbes mai scrie despre român că în copilărie voia să se facă scriitor. Mama sa era profesoară, iar tatăl, inginer.

Mai târziu, Daniel a descoprit că era bun la matematică şi apoi a virat către programare când a văzut că în anii '90 un programator câştiga în jur de 300 de dolari pe lună, un salariu mare pentru România acelor ani, lovită de inflaţie şi crahuri financiare.  

Dines a învăţat singur limbajul de programare C++, dintr-o carte pe care a împrumutat-o de la bibliotecă şi exersa noaptea pe calculatorul unui prieten, în timp ce acesta dormea, mai notează Forbes.  

Românul a lucrat la Microsof la începutul anilor 2000, în SUA. "Bill Gates obişnuia să vorbească la Microsoft despre un computer în fiecare locuinţă. Eu vreau un robot pentru fiecare persoană", a declarat Daniel Dines.

Daniel Dines, în vârstă de 47 de ani, nu a inventat tehnologia RPA (robot process automation), dar deja s-a poziţionat în fruntea clasamentelui al companiilor din acest domeniu.  

În urmă cu doi ani, atunci când investitorii europeni au evaluat compania la 110 milioane de dolari, UiPath era un start-up mai puţin cunoscut, având doar 150 de angajaţi.

Acum, sediul principal al companiei se află într-un zgârie nori impresionant, situat pe celebrul Park Avenue din Manhattan, New York. Peste 3.000 de angajaţi lucrează pentru compania lui Dines, având peste 30 de sedii în întreaga lume, potrivit revistei Forbes.

În urmă cu câteva luni, investitorii de pe Wall Street, precum Wellington Management, au "pompat" compania cu peste 500 de milioane de dolari, făcându-l astfel pe Dines primul miliardar de boţi din lume.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON