URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Mai 2016, 11:34

Şeful Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, orădeanul Cristian Bitea, suspectat de conflict de interese

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O anchetă a ziarului “Adevărul” scoate la iveală legăturile dintre vicepreşedintele Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, Cristian Bitea, fost subprefect de Bihor, şi patroana unei firme de formare profesională, Carmen Adriana Vlad, orădeancă şi ea. Înfiinţată abia anul trecut, aceasta a reuşit să devină unul dintre principalii parteneri ai agenţiei conduse de Bitea.

Un calcul realizat după grila de cursuri din luna august 2016 (una din lunile cele mai atractive) arată că din 208 cursuri ANFP, 33 sunt atribuite societăţii respective, Formatica SRL. Conectarea firmei la conducta cu bani publici s-a realizat după ce vicepreşedintele ANFP, Cristian Bitea, care a emis un ordin prin care regulile jocului din industria cursurilor pentru funcţionari au fost schimbate radical, scrie ziarul.

Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, Formatica SRL aparţine altor două firme, specializate în contabilitate: Accounting Service SRL şi Competent Expert SRL, controlate de expertul contabil judiciar Carmen Adriana Vlad, asociată cu Daniela Rusu.

Mergând mai departe cu investigaţia şi punând cap la cap informaţii din arhivele BIHOREANULUI, jurnaliştii de la “Adevărul” demonstrează legătura dintre Bitea şi patroana Formatica, extrem de bine mascată printr-o încrengătură de firme în care apar mai multe personaje, punctul de pornire fiind firma Smart Media Systems, înfiinţată în anul 2010 de către Alin Bobiţan Sebastian, fostul şef de cabinet al senatorului de Bihor, Petru Filip, care a cedat apoi părţile sale sociale Fundaţiei Conect (înfiinţată în 2006 de Cristian Bitea).

Din această fundaţie ajung să se „nască”, în cascadă, mai multe firme administrate de aceleaşi personaje care controlează în prezent firma parteneră a instituţiei din a cărei conducere face parte Bitea, arată ziarul.

De altfel, BIHOREANUL a fost cel care a dezvăluit, pe marginea celebrului scandal legat de ridicarea SUV-ului Subaru Tribeca de către funcţionarii Primăriei Oradea că maşina aflată în folosinţa subprefectului Bitea era deţinută nu de acesta, ci de firma SC Travel Management Services SRL. Societatea respectivă este rezultată din Fundaţia Conect administrată de Carmen Adriana Vlad, chiar cea care a reuşit să introducă Formatica SRL pe piaţa cursurilor pentru funcţionari, la scurt timp după înfiinţare.

Cristian Bitea nu a dat explicaţii prea convingătoare cu privire la legăturile pe care le are cu afaceristele racordate acum la bani publici prin intermediul ANFP. „Este o relaţie, cum să vă spun. Le ştiu, dar nu de prietenie. Sigur că ridică semne de întrebare. Eu nu am o obligaţie ca să stau să văd cu cine se asociază. Puteţi să speculaţi, dar nu există din punctul meu de vedere nicio problemă”, a declarat Cristian Bitea pentru „Adevărul”. Cât despre SUV-ul bucluclaş, explicaţia a fost şi mai străvezie: „Eu am rugat un coleg de-al meu să îmi dea această maşină. A fost un deces atunci al fostului conducător. Mi-a dat-o şi aşa a fost”...

Ziarul “Adevărul”, care îl cataloghează pe Bitea “un traseist de marcă”, arată că formarea profesională a funcţionarilor publici din România, de regulă în staţiuni turistice în care angajaţii statului merg cu familia „la perfecţionare”, a fost transformată într-o adevărată industrie, de milioane de euro. În mentalitatea multor funcţionari publici cursurile organizate la Mamaia, Predeal, Băile Felix, Sinaia sau alte destinaţii turistice nu sunt altceva decât un concediu pe bani publici.

Citiţi întregul articol aici: Caracatiţa care trimite funcţionari la munte şi la mare. Cum ajungi „bazat“ într-o megaindustrie pe bani publici

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON