URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Aprilie 2018, 10:29

Şefa DNA, despre protocolul de colaborare cu SRI, desecretizat: S-a aplicat şi când Morar a condus DNA!

Şefa DNA, despre protocolul de colaborare cu SRI, desecretizat: S-a aplicat şi când Morar a condus DNA! foto: wowbiz.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Şefa Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, a avut, marţi, prima reacţie în urma publicării protocolului de colaborare cu SRI. După ce, în urmă cu o zi, Daniel Morar, actual judecător constituţional, a susţinut că în perioada în care a condus DNA nu a respectat şi nu a aplicat protocolul de colaborare încheiat între Parchetul General şi SRI, deoarece l-a considerat unul abuziv, Kovesi susţune că dimpotrivă.

"Cu aprobarea domnului Morar, protocolul a fost multiplicat şi toți procurorii din subordine au primit copii. Există dovezi scrise că acest protocol s-a aplicat, iar Daniel Morar, în calitate de procuror general, nu a denunţat niciodată acest protocol, ca fiind ilegal", a declarat Kovesi marţi dimineaţă, într-o declaraţie la Europa FM, preluartă de Digi24.ro.

Echipă comună, nu mixtă

Şefa DNA a explicat că, atunci când a fost întocmit protocolul cu SRI, s-a constituit un grup de lucru, din care au făcut parte procurori din mai multe structuri. Ea a spus, de asemenea, că protocolul cu SRI nu e unul de colaborare, ci de cooperare instituţională, arătând că "nu a dat drepturi în plus acestor două instituţii, ci a vrut să creeze practici unitare".

"A fost, iniţial, întocmit un proiect de protocol, s-au făcut observaţii şi modificări pe marginea lui. Apoi, cu aprobarea lui Daniel Morar, acest protocol a fost multiplicat şi mii de magistraţi l-au aplicat ani de zile. Nimeni, nici Daniel Morar, nu a denunţat că ar fi fost ceva ilegal în acest protocol", a mai spus şefa DNA.

"Părţile cooperează potrivit competenţelor şi atribuţiilor prevăzute de lege. Protocolul nu a adăugat nimic la lege. Nu există noţiunea de echipă mixtă nicăieri în acest protocol, ci echipă comună. Dacă vorbim de o echipă mixtă, înseamnă că atunci când un procuror şi un ofiţer SRI fac o echipă mixtă, ei pot să facă aceleaşi operaţiuni. În realitate, aceste echipe comune se desfăşurau doar pentru desfăşurarea de anumite activităţi. Ofiţerii SRI nu administrau probe, nu audiau martori, nu făceau nici un fel de activităţi în cadrul dosarului penal, ci doar activităţi tehnice, prevăzute de lege. Atunci când procurorul solicita efectuarea unui filaj, pentru a prinde în flagrant o persoană, se întocmea această echipă comună. Asta însemna că procurorul şi ofiţerul se întâlneau şi exista un dialog: s-a întâlnit persoana care e filată cu denunţătorul? S-au dat banii? Procurorul poate sau nu să intervină? Sigur că trebuia să existe un dialog. Ori, această activitate nu putea s-o facă procurorul singur. Atunci, acest protocol a stabilit limitele şi competenţele pe care le avea fiecare membru. Nu există noţiunea de echipă mixtă în acest protocol, şi nu este o colaborare, ci o cooperare", a adăugat Kovesi, la Europa FM.

Războiul declaraţiilor

În cursul zilei de luni, Daniel Morar, actual judecător constituţional şi fost şef al DNA, a declarat, într-un interviu acordat jurnalistei Sorina Matei, că, în perioada în care a condus Direcţia Anticorupţie nu a fost aplicat protocolul de colaborare încheiat între Parchetul General şi SRI, deoarece l-a considerat unul abuziv.

"După studierea acestuia, am avut o discuţie telefonică cu doamna procuror general, Laura Codruţa Kovesi, ocazie cu care i-am spus că eu nu agreez un asemenea protocol în condiţiile în care prin acesta se adaugă la Codul de procedură penală, iar unele dispoziţii sunt chiar contrare legii. Mi-a spus că aceasta este decizia luată şi că protocolul trebuie respectat. I-am răspuns că nici procurorii DNA şi nici eu nu vom respecta şi nu vom aplica acest protocol", a declarat Daniel Morar.

Morar a mai susţinut că nu a adus la cunoştinţa procurorilor din DNA acest document, "dispunând doar arhivarea acestuia la Compartimentul de documente clasificate din cadrul instituţiei".

Protocol desecretizat

Interviul a fost publicat după ce, vinerea trecută, a fost făcut public protocolul de colaborare încheiat în anul 2009 între Serviciul Român de Informaţii şi Parchetul General. 

Protocolul, care este semnat de prim-adjunctul procurorului general Tiberiu Niţu și de prim-adjunctul directorului SRI Florian Coldea, prevede "constituirea de echipe operative comune care să acţioneze în baza unor planuri de acţiune pentru exercitarea competenţelor specifice ale părţilor, in vederea documentarii faptelor prevăzute la art.2", anume a "infracţiunilor împotriva securităţii naţionale, a actelor de terorism, infracţiunilor ce au corespondent în ameninţările la adresa securităţii naţionale şi a altor infractiuni grave, potrivit legii". De asemenea, protocolul prevede "elaborarea şi derularea de către parţi, în domeniile complementare, de strategii, actiuni şi programe comune",  precum şi "acordarea de catre experţii Serviciului, in conditiile legii, a asistenţei tehnice de specialitate procurorilor care efectuează urmărirea penală".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Jeana n-a murit, Jeana se transformă!
În vremea comunismului, securiştii aveau două dureri „de cap”: că nu puteau face afaceri şi că nu puteau călători unde doresc. Erau sătui de privitul prin gaura cheii la viaţa altora în timp ce visau la destinaţii exotice. Voyerismul îşi atinsese limitele şi exhibiționismul era urmarea firească. S.R.I., moştenitoarea, bazată pe Sfânta Treime a microfoanelor, a dosarelor şi a personalului, trebuia să acorde tichete de vacanţă celor care îi descoperiseră pe „colegii” de la S.I.E. şi să-i avanseze în grad pe cei care erau adepţii principiilor multinaţionalelor. I-au avansat „un pic”, cât să prindă gustul recompenselor ipotetice, arătându-le principiile capitaliste ale băncilor de date optimizate fiscalo-informaţional. Bucuria schemelor de pensii şi bonusuri i-a făcut pe cei din urmă să ajungă cei dintâi, adică descoperiţi. Acoperiţii, pentru moment s-au mulţumit cu modificarea Legii aşa încât să poată face afaceri. Existenţa protocoalelor, încă de la înfiinţarea P.N.A., ne arată că instituţia a fost creată ca armă politică de distrugere în masă a civililor! Informaţiile despre firme au fost folosite doar atât cât să permită numirea în funcţiile de conducere şi consiliile de administraţie a celor mai tâmpiţi afini descălecaţi direct din dubele cu antene şi microfoane. Resursele, serviciile şi producţia au fost domeniile în care au făcut „expertize”. De la ştiinţă şi învăţământ au vrut doar recunoaşterea şi diplomele (o vreme). Apoi şi-au înfiinţat „academia” – doar ca să-şi poată asigura renta viageră. Dispreţul faţă de lege a dus la atrofierea sistemului de comunicare, considerând că „inteligen-sul” a trecut în era digitală şi, deci, comunică doar binar. Aplicând arta diversiunii, s-a ajuns ca „dez-minţirile” să aibă ca obiect cuvinte ca mixt şi comun. Doctoranda Kovesi ne explică beneficiile „comune” şi ilegalităţile „mixte”. Ca coautoare a protocolului, dacă ar fi fost la şcoală când trebuia, ar fi fost indicat să scrie echipe MIXTE (DEX: MIXT - adj., Alcătuit din elemente deosebite (ca natură, origine, funcţie etc.)) – ceea ce ar fi fost corect. A preferat „echipe comune” (DEX: COMÚN - adj., Care aparţine mai multora sau tuturor; care privește sau interesează pe mai mulţi sau pe toţi; de care se folosesc mai mulţi sau toţi) din alte raţiuni! Cuvântul cheie este ECHIPE! (DEX: ECHÍPĂ, echipe, s. f. (De obicei cu determinări indicând domeniul de activitate sau calitatea participanților) Grup de oameni care, sub conducerea unui șef, îndeplinesc în același timp o muncă sau o acțiune comună) Sub conducerea cui erau echipele şi cum puteau respectivii juca baschet şi tenis în acelaşi timp? Dacă în urma unor atât de largi dezbateri (interne) cu procurorii s-a ajuns la forma finală a Protocolului, S.R.I. a aprobat protocolul final ÎN ACEEAŞI ZI (în care l-a primit) fără obiecţiuni? De când subordonaţii, în virtutea atribuţiilor îşi dau cu părerea despre conţinutul unor documente strategice care după semnarea lor sunt echivalentul Regulamentelor de Ordine Interioare – deci obligatorii pe cale de subordonare ierarhică? E posibil ca echipele „mixte” să fi redactat în „comun” forma finală? Dacă P.I.C.C.J. este iniţiatorul Protocolului, de ce exemplarul cu nr. 1 este cel al S.R.I.? Acum, păreţi un fel de tanti Miţa, uitând vremea când jucaţi rolul lui Goe care lega şireturile „cooperatiştilor”. Când vi s-a trezit „dorinţa sufleţelului” pentru uniformizarea practicilor, ca şi celorlalte 65 de instituţii mânate de aceeaşi dorinţă, nu ar fi trebuit să apelaţi la Î.C.C.J. sau la Ministrul Justiţiei pentru o propunere legislativă? La fel de labo rioasă e şi diversiunea cu protocolul de cooperare – colaborare. I se pare doamnei că sună mai bine cooperare decât colaborare. Şi în acest caz definiţiile o contrazic!
Postat 03 Aprilie 2018, 19:08 de eutanasiu
Desteapta-te romane odata si iesi in strada ca pentru tine si neamul tau iesi!
Daca colaborarea s-a facut impotriva hotilor sa se faca si in continuare! Problema e ca hotii fac legile si guvernrneaza!!
Postat 03 Aprilie 2018, 18:45 de scortosul
Pisica cu clopotei nu prinde soareci!
Daca stiau hotii si coruptii de existenta protocolului ar fi avut grija sa nu fie prinsi. Nu e corect, asa nu ne mai jucam! Si CCR a declarat neconstituţional un articol de lege pe baza căruia SRI face interceptări telefonice! Dar intreb si eu, nu dau cu parul: e constitutional sa fim furati fara sa fim anuntati?
Postat 03 Aprilie 2018, 15:38 de FaBULA
Da chiar asa
Toate instituțiile să pună mâna sa faca curat.
Postat 03 Aprilie 2018, 12:38 de Sandu1201
Deci cooperare nu colaborare si echipe comune nu mixte
Dar protocolul exista?
Postat 03 Aprilie 2018, 11:14 de OradeanADN
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON