URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Martie 2020, 19:35

Scriitorul Paul Goma a murit în Franţa din cauza noului coronavirus

Scriitorul Paul Goma a murit în Franţa din cauza noului coronavirus (sursa foto: playtech.ro)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Scriitorul şi disidentul anticomunist Paul Goma (84 ani) a murit din cauza COVID-19, într-un spital din Franţa, informează presa centrală citând un comunicat transmis de Mariana Sipoş, biografa cunoscutului autor.

"În urma unui mesaj primit din Franţa, cu regret și mare durere anunţ plecarea dintre noi a marelui scriitor şi disident Paul Goma, în noaptea din 24 spre 25 martie 2020. Paul Goma era internat din 18 martie la spitalul La Pitié Salpêtrière, în urma constatării infectării cu virusul ucigaş. Conform informaţiilor transmise de echipa medicală care l-a îngrijit, Paul Goma a plecat senin, fără durere şi cu sufletul împăcat", arată Mariana Sipoş, potrivit G4Media.ro.

Fiul scriitorului, Filip Goma, a rugat presa şi publicul să nu fie contactat. "Conform indicaţiilor lui Filip Goma, respectând dorinţa tatălui său şi ţinând cont de restricţiile actuale în vigoare în Franţa, trupul lui Paul Goma va fi incinerat, iar urna funerară va fi depusă în Columbarium, la cimitirul Pére Lachaise din Paris", a mai precizat Mariana Sipoş.

"Am fost prietenă cu Paul Goma, sunt singura care l-a vizitat în ultimii ani. Am făcut emisiuni TV şi un film documentar despre el («Strict secret: Paul Goma»), am scris prima carte dedicată lui («Destinul unui disident: Paul Goma»), am îngrijit publicarea ultimei sale cărţi în România la sfârşitul anului trecut («Paul Goma: Unde am greşit?»)”, a explicat Mariana Sipoş pentru Mediafax.ro.

Paul Goma s-a născut în Basarabia în 1935, mai precis în satul Mana din judeţul Orhei. După cedarea Basarabiei fostei U.R.S.S., familia sa s-a refugiat în România. 

În 1977 a trimis o scrisoare de solidarizare cu Charta 77 din Cehoslovacia şi o scrisoare deschisă lui Nicolae Ceauşescu. A fost anchetat de Securitate şi arestat, dar a fost eliberat la insistenţele Amnesty International. 

În noiembrie 1977, lui Paul Goma, soţiei şi fiului său li s-a retras cetăţenia română. Au cerut azil politic la Paris.

Paul Goma a debutat ca scriitor cu volumul "Camera de alături", în 1968. Mai târziu, în 1971, romanul "Ostinato" a fost cenzurat de autorităţile comuniste şi, din acel moment, Goma s-a confruntat cu interdicţii de semnătură, anchete şi arest la domiciliu, notează Mediafax. 

G4media.ro scrie că, între 1981 şi 1990, Securitatea a pus la cale mai multe atentate împotriva lui Paul Goma, printre ele, celebra "L’Affaire Tanase-Goma", din 1982 (vezi volumul Soldatul câinelui), recunoscute public chiar de Ion Iliescu cu prilejul decorării postului Europa liberă (în cel de-al doilea mandat al său).

În 1996, Paul Goma a fost decorat de Ungaria prin ambasadorul său la Paris, cu prilejul comemorării a 40 de ani de la Revoluţia Maghiară cu care Paul Goma s-a solidarizat. În România nu i-au fost recunoscute niciodată, oficial, meritele şi nu a fost decorat.

UPDATE:

Miercuri seara, premierul Ludovic Orban a transmis un mesaj prin care deplânge moartea lui Paul Goma şi spune că acesta a fost unul dintre maii dizidenţi români, care a trezit speranţa în rândul populaţiei în perioada comunistă.

"Am primit vestea tristă a dispariției unuia dintre marii dizidenți anticomuniști ai României. Paul Goma a fost un supraviețuitor. În tinerețea sa a rezistat regimului de exterminare din închisorile comuniste Jilava și Gherla, apoi în domiciliul forțat din Bărăgan. În anii maturității a făcut față atacurilor îndreptate contra lui de Nicolae Ceaușescu însuși și persecuțiilor la care a fost supus de Securitate, apoi lungului exil ca persoană lipsită de cetățenie. Astăzi a fost ucis de inamicul nevăzut și necruțător care amenință umanitatea. Atunci când Revoluția era încă departe și când comunismul părea de neclintit, Paul Goma a reușit aproape de unul singur să ne trezească și să ne cheme la luptă. Pentru noi el va rămâne întotdeauna vocea care a cerut ca regimul ceaușist să respecte drepturile omului, un nume care în ultimele decenii ale comunismului a trezit speranța și a întărit rezistența în sufletele noastre. Dumnezeu să îl odihnească!", a transmis premierul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Iluminist
A fost unul din putinii dizidenti adevarati, care prin emisiunile Rádió Europa Libera a informat, a tinut speranta vie, si moralul ridicat al multora din cetateni intr-o perioada neagra a Romaniei. Amintirea ii va ramane vie!!!!!!
Postat 26 Martie 2020, 10:28 de iahim
A mai murit un ROMÂN
Dumnezeu sa-l odihneasca! P.S. Cum se face ca numarul jigodiilor, in loc sa scada, creste?!
Postat 26 Martie 2020, 05:57 de pinonel
Aici e radio Europa Libera !
Cu multa emotie i-mi aduc aminte de numele lui...Si Bunicul si Tatal meu ascultau Europa Libera
Postat 25 Martie 2020, 20:01 de shareware
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON