URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Mai 2019, 23:50

Sânge la PSD: Voci din partid cer demisia lui Dragnea după rezultatul prost de la europarlamentare

Sânge la PSD: Voci din partid cer demisia lui Dragnea după rezultatul prost de la europarlamentare foto: Adevărul
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Au trecut puţine ore de la publicarea primelor estimări privind rezultatul alegerilor europarlamentare, care creditează PSD cu sub 26% din voturi, şi au apărut deja voci în partid care cer capul preşedintelui Liviu Dragnea, considerându-l principalul responsabil.

"Dragnea, demisia!"

Marian Oprişan a declarat, la ieşirea din sediul PSD, că i-a cerut personal demisia lui Liviu Dragnea, iar acesta i-a răspuns că o să se mai gândească. Liderul PSD Vrancea a mai punctat că ar trebui convocat în zilele următoare un CEx pentru a discuta rezultatele alegerilor.

Întrebat dacă i-a cerut în mod direct demisia lui Liviu Dragnea, Oprişan a declarat presei că da, iar Dragnea i-a răspuns „în stilul său”. „(A răspuns, n.r.) Că o să se mai gândească. În stilul domniei sale. Când te crezi stăpânul partidului, aşa păţeşti. El tot timpul s-a crezut stăpânul partidului. (...) Eu spus ce gândesc, iar miercuri ar trebui convocat un CEx în care să discutăm serios rezultatele alegerilor”, a declarat liderul PSD Vrancea.

Ecaterina Andronescu a declarat, la rândul ei, că trebuie efectuată o analiză în partid după rezultatele alegerilor pentru a fi indicate greșelile grave. Ministrul Educației crede că Liviu Dragnea își va da demisia din funcție.

„Să vedem cifrele finale, nu este un succes (rezultatul, n.r.). Eu cred că trebui făcută o analiză serioasă a situației. De subliniat unde sunt greșelile foarte serioase”, a declarat ministrul Educației, Ecaterina Andronescu. Întrebată dacă Liviu Dragnea ar trebui să își dea demisia, Andronescu a răspuns: „Eu cred că va face lucrul acesta”.

O reacţie dură a venit şi de la primarul PSD al Brăilei, Marian Dragomir: "Dragnea, demisia! Un partid mare trebuie să fie condus de un preşedinte fără probleme de imagine, care să nu ostilizeze românii împotriva propriului partid. Eu i-am solicitat demisia lui Dragnea încă din septembrie 2018, în repetate rânduri, pentru că a reuşit să aducă ostilitate unui partid întreg prin măsurile pe care le-a luat. Astăzi nu a fost neapărat un vot împotriva PSD, ci un vot împotriva preşedintelui PSD, Liviu Dragnea. Din păcate, prin măsurile pe care le-a luat, prin faptul că s-a vorbit doar de legile justiţiei, a ostilizat întreaga populaţie a României".

Săptămâna cuţitelor lungi

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a declarat duminică, după închiderea secţiilor de votare, că îşi asumă responsabilitatea rezultatului de la urne, dar va face asta în şedinţa Comitetului Executivului Naţional, nu pe Facebook sau „dintr-o ţară apropiată”. "Eu în viaţă mi-am asumat şi ce-am făcut, şi ce n-am făcut", a spus Dragnea.

Hotnews scrie că urmează săptămâna cuțitelor lungi în PSD, deoarece "social-democrații sunt în stare de șoc fiindcă nu se așteptau să înregistreze un rezultat atât de slab la alegerile europarlamentare". Surse social-democrate au declarat portalului că, după decizia de la Înalta Curte, probabil marți sau cel mai târziu miercuri, va fi convocată ședința Comitetului Executiv în care se va analiza rezultatul alegerilor și se va lua în discuție demisia lui Liviu Dragnea.

Social-democrații se așteaptă ca Dragnea să-și depună mandatul în ședința CEX. Potrivit surselor citate, cel mai probabil șefia partidului va fi preluată interimar de către premierul Viorica Dăncilă până la un eventual congres al partidului. De altfel, Dăncilă este susținută puternic și controlată de Paul Stănescu, cunoscut pentru relația sa bună cu liderii PSD din teritoriu. 


Scrisoarea descisă a lui Marian Oprişan, în care cere demisia lui Liviu Dragnea:

"Liviu Dragnea sa demisioneze!

Prieteni,

Noi, cei din PSD, am înţeles că încrederea covârşitoare cu care am fost investiţi în 2016 este o responsabilitate imensă. Am pus suflet, am muncit ca nouă, tuturor românilor să ne fie mai bine! Ca om politic, care am fondat PSD, nu am putut însă să ignor faptul că nişte calcule meschine şi o politică de resurse umane complet neinspirată şi total autistă la vocea societăţii civile şi a membrilor PSD au făcut ca munca şi performanţele din ultimii doi ani de zile să compromită încrederea covârşitoare care ne-a fost acordată de poporul român.

Cifrele de la ieşirea din secţiile de vot, dar şi sentimentul general al electoratului ne dau măsura eşecului conducerii Partidului Social Democrat în frunte cu Liviu Dragnea. Trebuie să ne asumăm realitatea: în numele interesului personal şi a unor calcule meschine, Dragnea a reuşit să compromită încrederea covârşitoare care ne-a fost acordată de poporul român în 2016. De la 45% dintre voturi am ajuns, din cauza egoismului şi incompetenţei servile, pe poziţia a doua sau chiar a treia în unele oraşe. Concluzia este una singură, în inima oricărui PSD-ist adevărat, precum şi în majoritatea secţiilor de votare: Dragnea trebuie să plece! Nu mâine, nu după vreo negociere de culise, ci acum!

Cu toată campania mediocră a opoziţiei, cu toată creşterea economică de partea noastră, Dragnea a trădat aşteptările alegătorilor noştri. Social democraţia are nevoie de suflet, de conectare la nevoile oamenilor, dar şi de curajul de a spune lucrurilor pe nume şi de mintea de a face ce trebuie.

În acest moment trebuie să începem reforma PSD. Cu limpezime şi curaj. Avem nevoie urgentă să ne reapropiem de alegătorii noştri, de România adevărată care ne susţine şi pe care o susţinem. Pe lângă despărţirea de Dragnea şi echipa sa, propun trei direcţii de acţiune imediată: promovarea liderilor care au demonstrat cu rezultate, un dialog constructiv cu familia social democraţilor europeni din care Dragnea ne-a exclus, revalidarea programului de guvernare după consultări deschise cu autorităţile locale şi cu populaţia.

Trebuie să ne asigurăm că Partidul Social Democrat pe care românii şi-l doresc se va consolida, de acum înainte, pe meritocraţie şi nu pe slugărnicie. Trebuie să ne dovedim a fi aceeaşi forţă care a dus România în NATO şi în Uniunea Europeană, cu toată încrederea partenerilor internaţionali de partea noastră. Avem obligaţia să fim principalul sprijin şi apărător al românilor de peste graniţe, să lucrăm alături de şi pentru diaspora. Doar aşa vom putea fi mişcarea politică pe care România o cere.

Este momentul zero pentru PSD! Lansez invitatia tuturor celor care credem în social-democraţie, inclusiv cei care au părăsit partidul din cauza lui Liviu Dragnea, să punem umărul la recâştigarea respectului şi a demnităţii!

Al dumneavoastra, Marian Oprisan, Vicepresedinte PSD".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON