URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Iulie 2019, 19:58

S-a decis: Românii din Diaspora vor avea la dispoziție trei zile să voteze

S-a decis: Românii din Diaspora vor avea la dispoziție trei zile să voteze (Sursa foto: Epochtimes-romania.com)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Camerei Deputaţilor a votat, miercuri, fiind cameră decizională, proiectul de lege prin care votul Diasporei pentru alegerile prezidenţiale se prelungeşte la trei zile.

Legea mai prevede ca votul în România şi în Diaspora să fie extins până la ora 24, în cazul în care mai există votanţi în secţii.

Totodată, un aspect important este acela că, prin noile modificări, se introduce votul prin corespondenţă pentru românii din străinătate.

Doar un vot împotrivă

Cu 228 de voturi "pentru" şi doar unul "împotrivă", proiectul de lege pentru modificarea şi completarea unor acte normative în materie electorală a trecut de Parlament, scrie Mediafax.ro. Astfel, românii din Diaspora vor avea trei zile la dispoziţie, vineri, sâmbătă şi duminică pentru a vota la prezidenţiale.

La dezbaterile asupra proiectului, deputaţii au respins, însă, amendamentul prin care publicarea exit-poll-urilor să se facă după ora 24 din ultima zi de vot.

Un amendament controversat la dezbaterile din Comisia Camerei Deputaţilor a fost cel referitor la întocmirea listelor electorale suplimentare pe suport de hârtie, care a fost admis în cele din urmă, cu condiţia ca acestea să fie făcute doar în cazul în care sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal nu mai funcţionează. Amendamentul a fost introdus de grupurile de deputaţi PNL şi USR.

"Art. 44. - (1) În ziua de duminică, votarea începe la ora locală 7,00 şi se încheie la ora locală 21.00. (2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), votarea în străinătate se desfăşoară şi pe parcursul zilelor de vineri şi sâmbătă imediat anterioare zilei votării. În ziua de vineri, votarea începe la ora locală 12.00 şi se încheie la ora locală 21.00, iar în ziua de sâmbătă, votarea se deschide la ora locală 07.00 şi se încheie la ora locală 21.00", arată documentul, potrivit sursei citate.

Vot prin corespondenţă

Legislaţia a fost completată, astfel încât alegătorii, atât din România cât şi din Diaspora, care vor fi prezenţi la coadă la închiderea secţiei de vot, adică la ora 21, să poată vota până la ora 24.

"Doi membri desemnaţi de biroul electoral al secţiei de votare, din cadrul acestuia, verifică la ora 21.00 dacă în afara sediului secţiei de votare se află alegători care aşteaptă să îşi exercite dreptul de vot şi constată şi monitorizează ordinea în care aceştia au acces în localul de vot. Alegătorii aflaţi în situaţiile prevăzute pot vota până cel mult la ora 23.59", potrivit modificării aduse articolului 46 din Legea 334/2006.

O altă modificare prevede introducerea votului prin corespondenţă inclusiv pentru alegerile prezidenţiale, scrie hotnews.ro, dar numai pentru românii din afara ţării.

Actul normativ introduce şi obligaţia Ministerului de Externe de a solicita date despre numărul românilor din Diaspora.

Alegătorul susţine mai mulţi candidaţi

Proiectul legislativ mai vizează ca alegătorii să poată susţine mai mulţi candidaţi înainte de depunerea candidaturilor.

"Candidaturile propuse de partide şi de alianţele politice, precum şi candidaturile independente pot fi depuse numai dacă sunt susţinute de cel puţin 200.000 de alegători. Un alegător poate susţine mai mulţi candidaţi", prevede modificarea adusă legislaţiei.

De asemenea, la propunerea Autorităţii Electorale Permanente (AEP), a fost introdusă modificarea legislaţiei, astfel încât finanţarea campaniilor electorale să poată fi făcută din bugetul partidelor politice. În prezent, doar candidaţii îşi pot finanţa campania electorală, banii fiind apoi rambursaţi.

Alegerile prezidenţiale urmează să se desfăşorare pe 10 noiembrie, primul tur de scrutin, şi 24 noiembrie, al doilea tur.

Legea va ajunge la preşedintele României pentru promulgare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON