URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Februarie 2020, 13:00

Românii s-au panicat şi golesc magazinele, temându-se de coronavirus. Stocurile sunt refăcute fără probleme

Românii s-au panicat şi golesc magazinele, temându-se de coronavirus. Stocurile sunt refăcute fără probleme (Sursa foto: digi24.ro)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O parte a românilor au intrat în panică, deşi pe teritoriul ţării nu a fost confirmat niciun caz de îmbolnăvire cu coronavirus. După "modelul" italienilor, românii au golit rafturile cu alimente neperisabile din mai multe magazine, în Bucureşti, dar şi în alte oraşe din ţară.

Se refac stocuri

Directorul executiv al Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România, George Bădescu, a spus că nu sunt motive de îngrijorare, căci în scurt timp stocurile vor fi refăcute.  

Bădescu a afirmat pentru Mediafax.ro că românii fac cumpărături masive, ca de sărbători, dar achiziţionează mai ales produse neperisabile, cum ar fi conserve.

"Suntem deja în comunicare cu cei care fac aprovizionarea şi nu avem motive să credem că aceste cereri nu vor fi onorate", a spus Bădescu, dar nu a precizat perioada de timp pentru care există stocuri sau după cât timp ar putea apărea probleme.

Ministrul interimar al Sănătăţii s-a întâlnit cu reprezentanţii Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România din care fac parte principalii retaileri alimentari şi non-alimentari din România.

Oficialii AMRCR şi-au exprimat deschiderea de a reprezenta un canal de diseminare a materialelor informative ce urmează să fie transmise de către Ministerul Sănătăţii. 

Între măsurile discutate s-a evidenţiat aceea de a recomanda angajaţilor să evite în această perioadă călătoriile în zone în care evoluează COVID-19. În cazul oricăror suspiciuni de îmbolnăvire se impune apelarea serviciului 112 pentru direcţionarea către centrele medicale de diagnosticare.

În perioada următoare, marile reţele comerciale vor lua măsurile ce se impun pentru a se evita aglomerările din cadrul magazinelor, reamintind consumatorilor că există posibilitatea achiziţiei online de produse alimentare şi nealimentare fie direct de la comercianţii care au acest serviciu, fie prin aplicaţii specializate, notează Digi24.ro.

Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România a fost înfiinţată în anul 2003 şi grupează 19 companii din retailul alimentar şi nealimentar din România: Artima, Auchan, Brico Depot, Carrefour, Columbus, Cora, Decathlon, Dedeman, Flanco, Hornbach, Ikea, Lidl, Kaufland, Mega Image, Metro Cash & Carry, Mobexpert, Penny Market, Profi, Selgros.

"Panica de necunoscut"

Graba oamenilor de a-şi face provizii, golind rafturile supermarketurilor, se poate explica prin "panica de necunoscut", pentru că lumea se confruntă acum cu un virus pe care nu l-a mai avut până acum specia umană, spune Nelu Tătaru, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii. Această panică trebuie transformată în precauţie, mai ales că România se confruntă şi cu gripa sezonieră, care a făcut deja 45 de morţi.

"Lumea a intrat în panică, şi având o amploare atât de mare, China, acum Europa, cu Italia atât de aproape. Ar trebui ca această panică s-o transformăm într-o precauţie. Ne gândim că avem şi gripă sezonieră, sunt atât de multe cazuri de infecţii ale căilor respiratorii superioare, că sunt peste 45 de decese de gripă. Ar trebui să facem aceleaşi precauţii pe care le facem pentru gripă", a spus secretarul de stat la Digi24.

El spune că e important ca oamenii să menţină legătura cu medicul de familie, să păstreze distanţa de persoanele afectate respirator, să tuşească în cot sau în batistă, să se spele pe mâini, iar dacă au simptome minore să stea în casă.

"Un lucru simplu: să evităm locurile aglomerate, iar supermarketurile în perioada asta sunt foarte aglomerate", a adăugat Nelu Tătaru.

El spune că isteria cumpărăturilor nu a fost cauzată de o comunicare ineficientă a autorităţilor, pentru că supermarketurile s-au aglomerat şi în alte ţări. "E acea fobie, acea teamă de necunoscut, iar dacă au văzut acele supermarketuri din vest golite, am preluat modelul. Repet, această teamă trebuie s-o transformăm în precauţie", a spus Tătaru.

Coronavirus, un fenomen social

Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, este de părere că "fenomentul social" al coronavirusului este mai evident decât problema de sănătate publică, conform thetrustword.com.

"E interesant. Aici vorbim de două lucruri: de o problemă de sănătate publică şi de un fenomen social şi economic. Se pare că, în momentul de faţă, amplitudinea fenomenului social şi economic este mai mare decât problema de sănătate publică, cu atât mai mult cu cât nu avem infecţie cu coronavirus în ţară în acest moment. Oamenii urmează un mimetism pe care îl cunoaştem şi din alte perioade. Ieri şi alaltăieri au apărut imagini filmate în Italia, unde a fost instituită carantina, cu magazine goale, şi în mod aproape firesc, şi concetăţenii noştri procedeaza în mod similar – au golit magazine, fără să avem o astfel de problemă. O ameninţare a unei carantine generează astfel de comportamente. Chiar dacă discutăm de o perioadă de carantină, la domiciliu sau într-un loc special, trebuie găsită o soluţie pentru ca aceşti oameni să fie aprovizionaţi", a spus Alexandru Rafila.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
christa si restu(rile)
La majoritatea articolele la care comentezi imprastii cu *. Asta tine de educatie si de o mentalitatea bolnava, de care dai dovada. Tu ai nevoie sa te speli pe maini, pe gura si mai ales daca ai putea sa-ti faci curat in creierul imbacsit cu o mnetalitate bolnava. Lasa minciunile, stirile panicarde. Ti-ar prinde foarte bine sa pui mana pe carte si sa te educi putin. Hai sa va dau o stire sa va apuce tremuriciul, sa vi se urce tensiunea (va stiti voi, nespalati manipulatori). Jegosilor cu matzu umplut de ura si prostia, intrati pe site-ul urmator: "Hungary Today" - Ungurii golesc rafturile din supermaketuri cu toate ca nu a fost confirmat niciun caz de infectie cu coronavirus. Sapun gasiti peste tot netrebnici nespalati plini de ura si prostie. Sapunul e ieftin, insa, trebuie sa faceti efort sa va spalati.
Postat 28 Februarie 2020, 07:10 de 1011010
Săpun.
Măcar de-ar cumpăra săpun dar ăla nu umple mațu, mor cu burta plină dar nespălați. Ca orice isterie se consumă treptat, am supraviețuit SARS, Y2K, Aviarei, etc...nu mai zic de SIDA și “sectanții” ce răpeau prin Olosig, spălându-mă des și mișcându-mă mult. Stând pe canapea la cartofi pai cu siguranță nu supraviețuiești.
Postat 27 Februarie 2020, 05:14 de oradeaveche
Oare se bucură retailer-ri ??
Totuși nu acesta e momentul de făcut provizii. Dar televiziunile manipulează
Postat 26 Februarie 2020, 23:43 de Sandu2100
Masca este foarte buna cu conditia sa ....
Masca este foarte buna cu conditia sa fie tot timpul bine imbibata in alcool....daca nu ai alcool este buna si palinca dar sa fie peste 60*!
Postat 26 Februarie 2020, 23:25 de scortosul
Who.int
Masca nu e tocmai indicata pentru perioade lungi avand in vedere ca se incalzeste si umezeste in dreptul gurii devenind incubator de bacterii. Eh, nu oi fi eu medic sau in sistemul medical dar world health organization parca e o sursa mai credibila decat ciolacu, antena3 sau ctp. Zic si eu. Si tot who.int indeamna la calm si explica detaliat (foaaaaarte detaliat) cum se face izolarea si cum se identifică primele simptome. Si cum ca exista suficiente cazuri de vindecare prin anticoprii existenti, oameni care au fost doar supravegheati de aproape fara medicatie. Eh, dar la noi se cumpără conserve si masti in loc de purell sau alti dezinfectanti, nu cumparam sapun sau alte solutii denigienizare, ca mai bine dam ceva la arsenie boca. Era vorba aia cu leacu pentru coronavirus (gresit numit, f***i mama lui, il cheama covid19) e "alvocalminu" si "vreo 3 nascatoare si 2 lungimi de rozariu". Doamne, ia-ne internetul ca tampeste lumea!
Postat 26 Februarie 2020, 21:46 de poiu
@1011010
1011010 corecteaza-ti intai comportamentul si dupa mai vorbim. Fiecare are dreptul sa-si spuna punctul de vedere fara a jigni, dar asta tine de educatie. Ai cunostinte in domeniul microbiologiei, epidemiologiei etc? O masura considerata cea mai buna nu inseamna ca este ce-a potrivita. Asta doar de dragul logicii, daca intelegi. Recomand o discutie peste 2 saptamani sa vedem cine va fi maro. Si spala-te pe maini si mai ales pe gura inainte de a vorbi. Ceea ce se spune la TV este egal cu 0 pentru a nu se face panica. Asa ca mai vorbim. (In spital nu mai sunt masti.....asa de bine suntem pregatiti.....ma leshi....??!!)
Postat 26 Februarie 2020, 21:07 de Christa
christa
N-ar fi mai bine sa-ti torni o galeata de apa rece pe cap sau in pantaloni (fusta), si sa numai vorbesti aiureli ? De ce panichezi ca Romania nu e pregatita ? De ce umbli cu cacaturi ? De ce imprastii cacat ? Pana acum s-au luat masurile cele mai bune. Izolarea imediata a cazurilor suspecte, ceea ce Italia nu a facut in prima faza.
Postat 26 Februarie 2020, 19:26 de 1011010
o fi
Cei ce lucreaza in sanatate inteleg mai bine situatia. Daca nu e motiv de ingrijorare, de ce se iau masuri de restrictionare a deplasarilor, se impune carantina, etc etc???? Panica nu e buna, dar parca imi aduc aminte de un slogan "FNI are grija de banii tai". Nu e motiv de ingrijorare........ oricum RO nu e pregatita.
Postat 26 Februarie 2020, 14:34 de Christa
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON