URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Martie 2018, 23:02

România îngrozitoare: Sute de copii ucişi de propriii părinţi sau fraţi în 2017

România îngrozitoare: Sute de copii ucişi de propriii părinţi sau fraţi în 2017 foto: observator.tv
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Creşte alarmant numărul de copii victime în România, după cum a anunţat procurorul general al României, Augustin Lazăr. Aproape 1500 de inculpaţi au fost trimişi în judecată în ultimul an pentru violenţă în familie, iar sute de copii au fost loviţi sau ucişi de părinţii lor, alţii au fost violaţi de propriii lor părinţi sau fraţi.

Cifrele au fost făcute publice cu ocazia prezentării bilanţului Ministerului Public pe anul 2017.

"Din analiza statitstică rezultă aspecte îngrijorătoare pentru violenţa în familie. Aproape 1500 de inculpaţi trimişi în judecată pentru infracţiuni de violenţă în familie. E o cifră nepermis de mare. 2,5% din totalul inculpaţilor trimişi în judecată sunt inculpaţi pentru infracţiuni privind violenţa în familie. Copii victime ale părinţilor: 223 de victime ale infracţiunilor contra persoanei, dintre care 162 minori. 62 de copii victime ale omorului - tentativă şi faptă cosumată, din care 28 minori. Sunt nişte cifre impresionante. 57 copii victime ale lovirilor sau altor violenţe, din care 31 minori. 44 victime ale violului, din care 37 minori, viol comis de unul dintre părinţi. 622 victime ale abandonului de familie, dintre care 557 minori. Raportat la relaţia fraţi şi surori victime: 132 de victime ale infracţiunilor contra pesoanei, din care 18 minori. 43 de victime ale omorului, fie tentativă, fie faptă consumată, între fraţi şi surori. 68 de victime ale lovirilor sau alte violenţe, 14 victime ale violului, între care 12 minori, între fraţi şi surori", a spus procurorul general, potrivit Digi24.ro.

 "Sunt nişte cifre care ne pun serios pe gânduri şi ne reamintesc principlul «a şti pentru a preveni», un principiu vechi din secolul 18. Societatea din zilele noastre e una violentă şi avem nevoie de măsuri care să prevină astfel de fapte", a adăugat Augustin Lazăr.

Digi24.ro notează că, în ciuda acestor cifre, politicienii încă aşteaptă să voteze un proiect trimis în Parlament de Guvernul României, referitor la oprirea violenţei în familie. Asta,  în timp ce politicienii sunt tot mai ocupaţi cu războiul împotriva justiţiei, şcoala e din ce în ce mai slabă şi astfel, tot mai multe familii sunt distruse.

De altfel, procurorul general a anunţat că tot anul trecut au crescut şi infracţiunile săvârşite de minori, una dintre cauze fiind faptul că părinţii pleacă la muncă în străinătate, iar copiii rămân în grija vecinilor sau a unor rude mai îndepărtate.

Procurorul General al României, Augustin Lazăr, a spus miercuri, la prezentarea Bilanțului pe 2017, că anul trecut procurorii au avut 1.752.067 dosare, dintre care au soluţionat 533.040, 59.839 de inculpaţi fiind trimişi în judecată (circa 3.882 inculpaţi minori). Din totalul inculpaţilor, 6.092 au fost arestaţi preventiv. 

„Circa 4000 (din cei trimiși în judecată nr) sunt minori, un lucru care ar trebui să ne pună pe gânduri”, a spus Lazăr.

În altă ordine de idei, la prezentarea bilanţului Ministerului Public, procurorul general Augustin Lazăr a declarat şi că prevederile constituţionale şi legale asigură, în prezent, independenţa operaţională a procurorilor în luarea deciziilor şi împiedică imixtiuni sau ingerinţe ale altor autorităţi din afara puterii judecătoreşti.

La eveniment a participat şi preşedintele Klaus Iohannis, care a a susţinut că la nivelul Ministerului Public trebuie implementate măsuri pentru eficientizarea instrumentării cauzelor, reducerea numărului de dosare şi echilibrarea volumului de activitate a Parchetelor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON