URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 19 IANUARIE 2019

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La cum arată bugetul Oradiei, e clar că cele peste o sută de investiţii se vor întinde pe mai mulţi ani. Asta pentru că în România este imposibil să-ţi planifici ceva şi să iasă la timp. Cauzele sunt multiple, de la suprasolicitarea personalului, la greşeli elementare, la lipsa proiectanţilor şi a constructorilor, toate pe fondul unei birocraţii ucigătoare, bine întreţinute de funcţionarii puşi politic în posturi. Totuşi, Primăria are două restanţe pe care nu mai are voie să le rostogolească pe anii viitori.
Zic şi eu
Adrian Cris
Dumnezeu îţi dă, dar nu-ţi bagă în traistă. Nici peisajele, nici simpla existenţă a pârtiei nu asigură, de la sine, dezvoltarea aşezării. A dovedit-o episodul de la finele anului trecut, întins pe încă două săptămâni anul acesta, când autorităţile locale s-au dovedit incapabile să menţină în funcţiune telescaunul. Ratând vârful sezonului de schi, oraşul a pierdut încasări serioase
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Când mergi în ţări exotice e bine să ştii limba băştinaşilor. Astfel scade considerabil riscul de a fi tratat drept duşman şi s-o sfârşeşti la proţap ori să admiri pe vecie frumuseţile locului dintr-o ţeapă arborată pe meterezele unei cetăţi. Dacă le mai duci localnicilor şi nişte mărgele de sticlă frumos colorate, ai şanse mari să ajungi om respectat şi chiar să urci în ierarhia locală până la statutul de semi-zeu.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre cerinţele organismelor europene adresate României privind consolidarea statului de drept şi stoparea modificării legilor justiţiei?
De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Aşa cum arătam anterior, legislaţia României permite oricărui cetăţean să aibă acces la informaţiile de interes public, arătând expres ce categorii de informaţii nu sunt considerate de interes public. În ceea ce priveşte procedura prin care cetăţeanul poate avea acces la informaţiile de interes public, Legea nr. 544/2001 prevede că autorităţile şi instituţiile publice au obligaţia de a organiza compartimente specializate de informare şi relaţii publice sau de a desemna persoane cu atribuţii în acest domeniu.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Trichineloza este o boală parazitară acută produsă de Trichinella spiralis (un vierme cilindric lung de 1-4 mm şi cu diametrul de 0,04 mm), care parazitează animalele carnivore, porci mistreţi, urşi, vulpi, câini, pisici, şobolani etc. Sursa de infecţie pentru om este carnea infestată şi insuficient preparată termic...
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Inteligenţa este râvnită în ziua de azi ca un atribut fără de care persoana nu se poate descurca eficient în viaţă. Adevărul este însă că inteligenţa corelează extrem de bine cu probleme de ordin mental, afectiv şi social. Oamenii cu IQ ridicat întâmpină mai multe dificultăţi în a se integra în societate, mulţi suferă de depresie, anxietate sau alte tulburări, iar o mică parte au chiar şi boli mintale.
10 Ianuarie 2019, 23:32

România a preluat oficial preşedinţia Consiliului UE (VIDEO)

România a preluat oficial preşedinţia Consiliului UE (VIDEO) sursa foto: mediafax.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

România a preluat, joi seară, oficial preşedinţia Consiliului UE, într-o ceremonie desfăşurată la Ateneul Român din Capitală. Festivitatea a fost însoţită, în faţa clădirii, de un protest de susţinere a valorilor europene şi împotriva guvernanţilor şi a jandarmeriei.  Preşedintele Parlamentului European Antonio Tajani şi preşedintele Consiliului European Donald Tusk au transmis mesaje şi în limba română.

A început cu un protest

Potrivit presei centrale, invitaţii au început să se strângă în juriul orei 19, când în faţa Ateneului se aflau câteva sute de persoane, printre care şi filosoful Mihai Şora, dar şi Dacian Cioloş, Dan Barna, Vlad Voiculescu şi regizorul Stere Gulea. Oamenii au vrut să protesteze împotriva guvernanţilor şi a jandarmeriei în faţa liderilor europeni, aflaţi la ceremonia de deschidere a Preşedinţiei României la Consiliul UE, aducând cu ei tricolorul României şi strigând "PSD, ciuma roşie!".

Potrivit agenției de știri Mediafax, Petre Roman a trecut printre protestatari şi a fost huiduit de aceştia. De asemenea, mai mulţi manifestanți au întâmpinat, pe traseul liderilor europeni spre Ateneul Român, cu pancarte cu mesaje privind corupţia.

Fără Dragnea

La ceremonia de deschidere a preşedinţiei Consiliului UE au luat parte preşedintele CE, Jean-Claude Juncker, preşedintele Consililui European Donald Tusk şi preşedintele PE Antonio Tajani. Preşedintele Comisiei Europene a fost cel care a mers la fostul preşedinte Emil Constantinescu şi la fostul premier Petre Roman pentru a îi saluta, asta după ce a sărutat-o pe obraji pe Viorica Dăncilă, la intrarea în clădire, arată Mediafax. Preşedintele Klaus Iohannis a stat lângă Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, urmat de premierul Viorica Dăncilă, arată sursa citată.

Festivitatea a început la ora 20.10, cu intonarea imnului României.

În discursul său, preşedintele Klaus Iohannis a declarat că primul semestru al anului 2019 va fi definitoriu pentru dinamica viitoare a Uniunii Europene, iar printre probleme sunt migraţia şi Brexit. „La 12 ani de la aderarea la Uniunea Europeană, România preia un rol de prim-plan la nivel european. Dacă privim puțin în urmă, întoarcerea țării noastre în familia europeană a reprezentat un deziderat de o importanță aparte, pentru care am depus toate eforturile la nivel național şi pentru care am lucrat cu dedicație și profesionalism, având convingerea fermă că proiectul european este o construcție unică în lume de pace și prosperitate și singura cale de a asigura progresul comun al statelor europene”, a spus Iohannis.

"Astăzi avem plăcerea de a marca împreună începutul unei perioade de şase luni importante pentru ţara noastră şi pentru Uniune. Ne propunem să reuşim împreună pe parcursul acestor luni să consolidăm unitatea şi coeziunea, într-un moment cu teste şi mize importante pentru Uniunea noastră, a tuturor", a mai arătat, între altele, președintele.

În discursul său, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat că că anumite instituţii din România îşi păstrează metodele învechite, de aceea trebuie arătate şi mai mult aspectele care deranjează referitor la acestea.

Marele absent a fost președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, Camera fiind reprezentată la eveniment de Florin Iordache. Acesta a spus, în discursul cu ocazia lansării oficiale a Preşedinţiei României la Consiliului UE, că ţara noastră este în an electoral şi discursurile aferente, exprimate "mai contondent", se vor resimţi şi în următoarele 6 luni, însă a asigurat liderii europeni că nu vor afecta mandatul.

Tajani şi Tusk, discursuri impecabile în româneşte

Aparte au fost discursurile preşedintelui Parlamentului European Antonio Tajani şi al preşedintelui Consiliului European Donald Tusk au transmis mesaje şi în limba română, arată Mediafax.

"La câteva săptămâni de la Centenarul independenţei – Unde e unul nu e putere. Unde sunt doi, puterea creşte. Deci să facem acest lucru", a spus Preşedintele Parlamentului European Antonio Tajani.

De asemenea, Tajani a făcut, joi, un apel către statele membre UE care blochează aderarea României la spaţiul Schengen, susţinând că trebuie să îşi modifice poziţia. Acesta a afirmat că adeziunea României şi Bulgariei la Schengen este importantă pentru securitate.

Şi Tusk a avut un discurs impresionant. "Sunt foarte mândru şi fericit că voi conduce împreună cu dvs acest semestru al Preşedinţiei Consiliului UE. Sunt convins că în aceste şase luni veţi interpreta cu energie şi înţelepctiune o adevărat rapsodie română. Sunt convins că preşdinţia dvs va fi la fel de energică precum rapsodia lui George Enescu. Cred că sub bagheta dvs va găsi sunetul potrivit şi veţi face tot ce vă este în putinţă pentru a apăra interesele europene. Veţi fi gazdele Europei şi sunt convins că veţi acţiona în spiritul proverbului – omul sfinţeşte locul", a spus preşedintele Consiliului European Donald Tusk, după care a citat din Nichita Stănescu, Mircea Eliade, Andrei Pleşu.

Cu gândul la valori

Tusk a mai menţionat şi că prima maşină din familia sa a fost o Dacia 1300, a socrului său, iar acum fiul socrului său conduce un Duster.  De asemenea, el i-a menţionat pe marii sportivi ai României,  cerându-le românilor să apere valorile democratice aşa cum fostul portar al Stelei Helmuth Duckadam a apărat cele patru penalty-uri în 1986, la Sevilla.

"Sunt toţi eroi ai imaginaţiei mele. La fel ca sportivii români de seama Nadiei Comăneci şi ai Simonei Halep, care încântă publicul din întreaga lume. Dar episodul care mi s-a ntipărit cel mai bine în memorie a fost finala Cupei Campionilor Europeni la fotbal, de la Sevilla, din 1986, când Steaua Bucureşti a învins Barcelona. Şi aş vrea să fac un apel la toţi românii, să o apere în România şi în Europa , fundamentele civilizaţiei noastre politice, libertatea, integritatea, respectarea adevărului în viaţa publică, statul de drept şi Constituţia, să le apere cu aceeaşi hotărâre cu care Helmuth Duckadam a apărat acele patru penalty-uri la rând. Atunci şi mie mi s-a părut imposibil, dar el a reuşit. Şi voi veţi reuşi", a declarat preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, la ceremonia de deschidere a preşedinţiei Consiliului UE, conform Mediafax.

„UE nu e completă fără România”

La rândul său, preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker, a declarat din nou că este un susţinător al României ca membru al spaţiului Schengen şi trebuie ca ţara să adere, Uniunea Europeană nefiind completă fără ţara noastră.  "Apărarea valorilor noastre comune, care trebuie respectate mereu fără îndoieli şi fără să ne slăbim. UE nu face compromisuri, chiar dacă e vorba de respectarea statului de drept, democraţiei. Nu există loc de compromisuri. UE nu e completă fără România. Locul natural al României este în Schengen. Am pledat în PE pentru ca România să facă parte din zona Schegen. Rămân fidel acestei chestiuni – România trebuie să facă parte din Spaţiul Schegen", a declarat preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker.

Ultimul discurs a fost cel al premierului Viorica Dăncilă, care a spus, între altele, că „România ocupă locul meritat în Europa, în care să primească același respect, drepturi și beneficii de care se bucură toți cetățenii europeni”.  „Vom demonstra că România merită respectul comunității europene și statutul de partener european, că e pe deplin pregătită să stea cu fruntea sus în rând cu celelalte state membre”, a spus aceasta. „Ne dorim ca România să se bucure de aceleași beneficii pe care le oferă acest grandios proiect al unei Europe puternice și unite”.

Ceremonia s-a încheiat la ora 22.40, cu un concert susţinut de Orchestra Uniunii Europene, formată din muzicieni din cele 28 de state membre UE.

Citește aici discursurile din cadrul ceremoniei, așa cum au fost redate de HotNews.ro.

Vezi mai jos cum s-a desfășurat festivitatea!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Și cine o sa fie miezul??
Guvernul?? Și antenele??
Postat 10 Ianuarie 2019, 23:59 de Sandu1206
count display

FOTO BIHOREANUL

 • Incendiu de proporții la Centrul de plasament pentru copii cu dizabilități din Oradea (FOTO/VIDEO)
 • La polul frigului: În debutul geros al anului, BIHOREANUL a făcut o incursiune în cea mai rece așezare locuită din județ (FOTO / VIDEO)
 • An nou, aceleaşi bătălii... PNL-iştii au boicotat prima şedinţă din 2019 a Consiliului Judeţean, iar un proiect de 7 milioane euro a fost din nou amânat! (FOTO/VIDEO)
 • Un bebeluş de 7 luni, bolnav de rujeolă, este în stare gravă la Spitalul Municipal din Oradea. Părinţii acuză doctorii că ar fi ascuns riscul de îmbolnăvire (FOTO)
 • Accident pe Calea Borşului: Un BMW a ieşit în decor, două persoane au fost rănite (FOTO)
 • CSM CSU Oradea a învins cu 82-76 echipa din Piteşti şi a încheiat prima fază a Ligii Naţionale pe locul IV (FOTO)
 • Oradea ninsă: RER Vest a intervenit aproape 24 de ore continuu, pentru deszăpezire (FOTO)
 • Botezul Domnului. Sute de credincioşi orădeni au participat la sfinţirea apelor în bisericile din centrul oraşului (FOTO/VIDEO)
 • Toţi la zăpadă! Cozi de kilometri și probleme cu locurile de parcare în staţiunile montane din Bihor (FOTO/VIDEO)
 • La mulţi ani, 2019! Mii de orădeni au sărbătorit Revelionul în centrul oraşului (FOTO/VIDEO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON