URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Ianuarie 2019, 23:32

România a preluat oficial preşedinţia Consiliului UE (VIDEO)

România a preluat oficial preşedinţia Consiliului UE (VIDEO) sursa foto: mediafax.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

România a preluat, joi seară, oficial preşedinţia Consiliului UE, într-o ceremonie desfăşurată la Ateneul Român din Capitală. Festivitatea a fost însoţită, în faţa clădirii, de un protest de susţinere a valorilor europene şi împotriva guvernanţilor şi a jandarmeriei.  Preşedintele Parlamentului European Antonio Tajani şi preşedintele Consiliului European Donald Tusk au transmis mesaje şi în limba română.

A început cu un protest

Potrivit presei centrale, invitaţii au început să se strângă în juriul orei 19, când în faţa Ateneului se aflau câteva sute de persoane, printre care şi filosoful Mihai Şora, dar şi Dacian Cioloş, Dan Barna, Vlad Voiculescu şi regizorul Stere Gulea. Oamenii au vrut să protesteze împotriva guvernanţilor şi a jandarmeriei în faţa liderilor europeni, aflaţi la ceremonia de deschidere a Preşedinţiei României la Consiliul UE, aducând cu ei tricolorul României şi strigând "PSD, ciuma roşie!".

Potrivit agenției de știri Mediafax, Petre Roman a trecut printre protestatari şi a fost huiduit de aceştia. De asemenea, mai mulţi manifestanți au întâmpinat, pe traseul liderilor europeni spre Ateneul Român, cu pancarte cu mesaje privind corupţia.

Fără Dragnea

La ceremonia de deschidere a preşedinţiei Consiliului UE au luat parte preşedintele CE, Jean-Claude Juncker, preşedintele Consililui European Donald Tusk şi preşedintele PE Antonio Tajani. Preşedintele Comisiei Europene a fost cel care a mers la fostul preşedinte Emil Constantinescu şi la fostul premier Petre Roman pentru a îi saluta, asta după ce a sărutat-o pe obraji pe Viorica Dăncilă, la intrarea în clădire, arată Mediafax. Preşedintele Klaus Iohannis a stat lângă Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, urmat de premierul Viorica Dăncilă, arată sursa citată.

Festivitatea a început la ora 20.10, cu intonarea imnului României.

În discursul său, preşedintele Klaus Iohannis a declarat că primul semestru al anului 2019 va fi definitoriu pentru dinamica viitoare a Uniunii Europene, iar printre probleme sunt migraţia şi Brexit. „La 12 ani de la aderarea la Uniunea Europeană, România preia un rol de prim-plan la nivel european. Dacă privim puțin în urmă, întoarcerea țării noastre în familia europeană a reprezentat un deziderat de o importanță aparte, pentru care am depus toate eforturile la nivel național şi pentru care am lucrat cu dedicație și profesionalism, având convingerea fermă că proiectul european este o construcție unică în lume de pace și prosperitate și singura cale de a asigura progresul comun al statelor europene”, a spus Iohannis.

"Astăzi avem plăcerea de a marca împreună începutul unei perioade de şase luni importante pentru ţara noastră şi pentru Uniune. Ne propunem să reuşim împreună pe parcursul acestor luni să consolidăm unitatea şi coeziunea, într-un moment cu teste şi mize importante pentru Uniunea noastră, a tuturor", a mai arătat, între altele, președintele.

În discursul său, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat că că anumite instituţii din România îşi păstrează metodele învechite, de aceea trebuie arătate şi mai mult aspectele care deranjează referitor la acestea.

Marele absent a fost președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, Camera fiind reprezentată la eveniment de Florin Iordache. Acesta a spus, în discursul cu ocazia lansării oficiale a Preşedinţiei României la Consiliului UE, că ţara noastră este în an electoral şi discursurile aferente, exprimate "mai contondent", se vor resimţi şi în următoarele 6 luni, însă a asigurat liderii europeni că nu vor afecta mandatul.

Tajani şi Tusk, discursuri impecabile în româneşte

Aparte au fost discursurile preşedintelui Parlamentului European Antonio Tajani şi al preşedintelui Consiliului European Donald Tusk au transmis mesaje şi în limba română, arată Mediafax.

"La câteva săptămâni de la Centenarul independenţei – Unde e unul nu e putere. Unde sunt doi, puterea creşte. Deci să facem acest lucru", a spus Preşedintele Parlamentului European Antonio Tajani.

De asemenea, Tajani a făcut, joi, un apel către statele membre UE care blochează aderarea României la spaţiul Schengen, susţinând că trebuie să îşi modifice poziţia. Acesta a afirmat că adeziunea României şi Bulgariei la Schengen este importantă pentru securitate.

Şi Tusk a avut un discurs impresionant. "Sunt foarte mândru şi fericit că voi conduce împreună cu dvs acest semestru al Preşedinţiei Consiliului UE. Sunt convins că în aceste şase luni veţi interpreta cu energie şi înţelepctiune o adevărat rapsodie română. Sunt convins că preşdinţia dvs va fi la fel de energică precum rapsodia lui George Enescu. Cred că sub bagheta dvs va găsi sunetul potrivit şi veţi face tot ce vă este în putinţă pentru a apăra interesele europene. Veţi fi gazdele Europei şi sunt convins că veţi acţiona în spiritul proverbului – omul sfinţeşte locul", a spus preşedintele Consiliului European Donald Tusk, după care a citat din Nichita Stănescu, Mircea Eliade, Andrei Pleşu.

Cu gândul la valori

Tusk a mai menţionat şi că prima maşină din familia sa a fost o Dacia 1300, a socrului său, iar acum fiul socrului său conduce un Duster.  De asemenea, el i-a menţionat pe marii sportivi ai României,  cerându-le românilor să apere valorile democratice aşa cum fostul portar al Stelei Helmuth Duckadam a apărat cele patru penalty-uri în 1986, la Sevilla.

"Sunt toţi eroi ai imaginaţiei mele. La fel ca sportivii români de seama Nadiei Comăneci şi ai Simonei Halep, care încântă publicul din întreaga lume. Dar episodul care mi s-a ntipărit cel mai bine în memorie a fost finala Cupei Campionilor Europeni la fotbal, de la Sevilla, din 1986, când Steaua Bucureşti a învins Barcelona. Şi aş vrea să fac un apel la toţi românii, să o apere în România şi în Europa , fundamentele civilizaţiei noastre politice, libertatea, integritatea, respectarea adevărului în viaţa publică, statul de drept şi Constituţia, să le apere cu aceeaşi hotărâre cu care Helmuth Duckadam a apărat acele patru penalty-uri la rând. Atunci şi mie mi s-a părut imposibil, dar el a reuşit. Şi voi veţi reuşi", a declarat preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, la ceremonia de deschidere a preşedinţiei Consiliului UE, conform Mediafax.

„UE nu e completă fără România”

La rândul său, preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker, a declarat din nou că este un susţinător al României ca membru al spaţiului Schengen şi trebuie ca ţara să adere, Uniunea Europeană nefiind completă fără ţara noastră.  "Apărarea valorilor noastre comune, care trebuie respectate mereu fără îndoieli şi fără să ne slăbim. UE nu face compromisuri, chiar dacă e vorba de respectarea statului de drept, democraţiei. Nu există loc de compromisuri. UE nu e completă fără România. Locul natural al României este în Schengen. Am pledat în PE pentru ca România să facă parte din zona Schegen. Rămân fidel acestei chestiuni – România trebuie să facă parte din Spaţiul Schegen", a declarat preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker.

Ultimul discurs a fost cel al premierului Viorica Dăncilă, care a spus, între altele, că „România ocupă locul meritat în Europa, în care să primească același respect, drepturi și beneficii de care se bucură toți cetățenii europeni”.  „Vom demonstra că România merită respectul comunității europene și statutul de partener european, că e pe deplin pregătită să stea cu fruntea sus în rând cu celelalte state membre”, a spus aceasta. „Ne dorim ca România să se bucure de aceleași beneficii pe care le oferă acest grandios proiect al unei Europe puternice și unite”.

Ceremonia s-a încheiat la ora 22.40, cu un concert susţinut de Orchestra Uniunii Europene, formată din muzicieni din cele 28 de state membre UE.

Citește aici discursurile din cadrul ceremoniei, așa cum au fost redate de HotNews.ro.

Vezi mai jos cum s-a desfășurat festivitatea!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Și cine o sa fie miezul??
Guvernul?? Și antenele??
Postat 10 Ianuarie 2019, 23:59 de Sandu1206
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON