URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Iulie 2019, 13:00

Revoltător! Serviciile care gestionează 112 în România au fost reticente ani de zile în folosirea unei tehnologii de LOCALIZARE GRATUITĂ: Nu au făcut nimic! (VIDEO)

Revoltător! Serviciile care gestionează 112 în România au fost reticente ani de zile în folosirea unei tehnologii de LOCALIZARE GRATUITĂ: Nu au făcut nimic! (VIDEO) foto generic, Digi24.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Tragedia fetei răpite şi omorâte în Caracal scoate la iveală detalii revoltătoare privind felul în care sunt gestionate situaţiile de urgenţă în România. Asociaţia Europeană a Numărului Unic de urgenţă (EENA) a făcut public faptul că încă din 2015 a insistat către autorităţile române să îmbunătăţească informaţiile despre locaţie, dar degeaba.

"Timp de mulţi ani (2015), am insistat la autorităţile române să îmbunătăţească informaţiile despre locaţie, dar până acum nu s-a făcut nimic. Serviciile române care gestionează 112 au fost reticente în folosirea unei tehnologii de localizare gratuită a locaţiei numită Advanced Mobile Location (AML) şi care a salvat în mod literal viaţa a nenumăraţi cetăţeni din întreaga Europă", au transmis către HotNews.ro oficialii Asociaţiei europene a numărului unic de urgenţă (European Emergency Number Association - EENA).

EENA este o asociaţie neguvernamentală care promovează îmbunătăţirea serviciilor de urgenţă în Europa și a criticat felul în care serviciile din România au gestionat cazul Alexandrei Măceşanu. Cum se știe, copila şi-a găsit sfârşitul în casa bărbatului în a cărui maşină se urcase la ocazie, un mecanic auto care locuia lângă o hală dezafectată de la marginea oraşului. Din câte se pare, aceeaşi soartă a avut-o şi o altă adolescentă, dată dispărută în luna aprilie.

Tragedia Alexandrei ar fi putut însă prevenită: fata reuşise să sune joi dimineaţă, la ora 11.05, nu o dată, ci de trei ori la 112. Cu toate acestea, poliţiştii au intrat în casa presupusului asasin abia după 19 ore, la ora 6 dimineaţa a zilei de vineri. 

"Fiind Asociaţia care promovează îmbunătăţirea serviciilor de urgenţă în Europa, suntem foarte dezamăgiţi că aflăm că una dintre victime a sunat de 3 ori la 112, vecinii au apelat de asemenea la 112, dar poliţia a intervenit doar a doua zi. 3 locaţii au fost furnizate greşit. Nu este pentru prima dată când în România s-au produs probleme serioase de localizare care au pus viaţa cetăţenilor în pericol", au precizat reprezentanţii EENA.

Tehnologia AML, despre care atrage atenţia Asociaţia europeană, apare ca parte componentă a contractului de 184,7 milioane lei licitat de STS pentru modernizarea 112. STS a lansat această licitaţie abia în vara anului trecut, iar acum acest contract - despre care HotNews scrie că este controversat - a ajuns în analiza Curţii de Apel Bucureşti.

"STS nu a implementat această tehnologie gratuită, licitaţia pentru modernizarea 112 este blocată, singura recomandare cu care vine acum Serviciul fiind să ne instalăm pe smartphone-uri o aplicaţie pe care a dezvoltat-o pentru o localizare mai bună, dar care până acum are doar 10.000 de descărcări", arată HotNews.ro.

Cu toate acestea, STS a dat, vineri, asigurări că a procedat corect în gestionarea cazului Alexandrei şi că se preocupă constant de modernizarea infrastructurii 112, deşi sistemul este aproape de a ceda, mai scrie sursa citată.

Vezi mai jos cum funcţionează tehnologia AML.

De altfel, problema a fost pusă pe tapet şi de preşedintele Comisiei IT din Parlament, Cătălin Drulă (USR), care a atras atenția că autoritățile care gestionează serviciul 112 din România, respectiv Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS), ANCOM (autoritatea de reglementare în comunicații) și Ministerul Comunicațiilor (MCSI) sunt mult în urmă cu implementarea unor soluții gratuite de îmbunătățire a localizării apelurilor 112.

Drulă arată, între altele, că multe ţări europene au implementat de mult timp soluţii gratuite de localizare a apelurilor la 112. Aceste soluţii, care funcţionează pe smartphone-uri cu Android şi iOS fără să-ţi instalezi nicio aplicaţie, trimit automat locaţia de pe telefon la apelurile de urgenţă. "E vorba de un nenorocit de SMS de 100 de octeţi şi de asocierea lui cu apelul de urgenţă. Dar nu, ei stau în blocaje de licitaţii şi contestaţii de ani de zile "pentru modernizarea 112", susţine Drulă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
excalibur
Romania necesita un " SHUT THE FUCK UP " and go towards
Postat 28 Iulie 2019, 02:09 de Sandu1206
Re-set
Romania necesita un reset general,un nou sistem de operare sau un shutdown.
Postat 27 Iulie 2019, 20:39 de excalibur
Mă întreb
Oare au sunat criminalul înainte de a intra peste el?? Că așa e după legile lui Dragnea și lingăii lui
Postat 27 Iulie 2019, 17:17 de Sandu1206
Ce? Sunteti nebuni?!
Ce? Sa foloseasca un program gratuit cand pot cheltui milioane de euro pe programe inutilizabile? Vezi si ala de la cas! Pai cum ei bugetarii plini de drepturi si fara responsabilitati si obligatii sa se folosesca de un program gratuit? Asa o prosteala nu se poate, pai fara ceva in buzunar pe persoana fizica nu se poate! Echipa lui dranea a desfiinytat orice responsabilitate penala a bugetarilor aflati la service asa ca trai neica ca nu raspund de nimic. Justitiabilii se hodinesc si ei ca legea ii opreste sa mai cerceteze, minciuna(daca e a bugetarilor) nu mai trebuie anchetata..... vai de mama ta amarastene, fiu al ploii care trebuie sa muncesti ca sa le pletasti lor(incompetentilor, politrucilor, beizadelelor,....) pensii si pensii speciale, concedii la Monaco, Monte Carlo, Costa Rica,... prin Brazilia,.....
Postat 27 Iulie 2019, 14:13 de scortosul
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON