URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Februarie 2020, 12:19

Repatrierea aurului României din Banca Angliei: transportul costă mult mai mult decât păstrarea lui pe 20 de ani la Londra

Repatrierea aurului României din Banca Angliei: transportul costă mult mai mult decât păstrarea lui pe 20 de ani la Londra sursa foto: www.bcr.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Banca Naţională a României a trimis Guvernului cifrele privind costurile repatrierii aurului din străinătate, cerută insistent de fostul preşedinte al PSD, Liviu Dragnea, şi de senatorul Nicolae Şerban, arătând că acestea sunt mult mai mari decât cele de păstrare a aurului la Banca Angliei.

"Cheltuielile de transport şi asigurare, potrivit estimării Băncii Naţionale a României, se pot ridica la un nivel însemnat, respectiv la aproximativ 1,4 milioane euro, fiind mai mari decât costurile de custodie la Banca Angliei aferente unei perioade mai mari de 20 de ani", se arată în punctul de vedere al Guvernului, în baza informării BNR, acesta urmând să fie prezentat marţi în şedinţa Executivului.

"Guvernul nu susţine adoptarea acestei legi", se precizează, potrivit adevarul.ro, în documentul citat.

În prezent, România are rezerve de aur de aproape 103,7 tone. Cantitatea de aur din rezervă este aproximativ aceeaşi din 2007 până în prezent, dar valoarea ei a crescut de la 1,6 miliarde de euro în 2007 la 3,7 miliarde euro în decembrie 2018.

Circa 60%, peste 61,2 tone, este depozitat la Banca Angliei, dar se află în custodia BNR, astfel că Banca Angliei nu poate efectua niciun fel de operaţiuni care vizează aurul României.

Legea repatrierii aurului iniţiată de Liviu Dragnea şi Şerban Nicolae prevede ca România să mai păstreze în străinătate doar 5,185 tone de aur, iar repatrierea să fie de peste 56 de tone, respectiv 91,5% din cantitatea actuală aflată în străinătate.

În noiembrie 2019, preşedintele Klaus Iohannis a cerut parlamentarilor să reevalueze iniţiativa privind repatrierea rezervei de aur a României de la Londra, majoritatea PSD hotărând însă să ignore solicitarea şefului statului.

În prima parte a lunii decembrie, comisia de buget din Senat a avut pe ordinea de zi proiectul de lege iniţiat de fostul şef PSD şi de Şerban Nicolae prin care Banca Naţională este obligată să aducă în ţară aproape toată rezerva de aur ţinută de România la Banca Angliei.

PNL şi USR au contestat această lege la CCR, însă sesizarea a fost respinsă. Iniţiativa a fost totuşi întoarsă în Parlament de preşedinte, care a cerut reexaminarea, pe considerentul că legea nu respectă angajamentele luate de România în Tratatul de Funcţionare a Uniunii Europene, a fost adoptată fără consultarea Băncii Centrale Europene, nu are în vedere obiectivele de aderare a ţării noastre la zona euro şi nici nu este clară cu privire la procedura de repatriere şi costurile acesteia.

În schimb, parlamentarii au vrut ca legea să fie adoptată aşa cum a fost trimisă spre promulgare, membrii comisiei de buget, unde PSD are majoritate, hotărând să respingă criticile preşedintelui şi să trimită proiectul mai departe spre adoptare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
13 Comentarii
oradeaveche
Câțu a împrumutat tocmai pt că PSD a golit tot ce a fost de golit, și îi mai trebuia doar aurul.
Postat 05 Februarie 2020, 15:36 de sandu1260
sandu
Las că a luat Câțu 3+2 miliarde doar în ianuarie de la bănci, se știe la ce dobânzi dau băncile, o să ia de la FMI să le plătească, scenariu îi cunoscut.
Postat 05 Februarie 2020, 14:28 de oradeaveche
excalibur
Dejecții vorbești tu, dar tu nu te vezi
Postat 05 Februarie 2020, 12:31 de sandu1260
sandu fara numar
Sa traiesti odata cu bihoreanul care-ti tolereaza si sustine dejectiile de ingramadit agramat.Sa dai si tu un regulament de aliniere a limbii romane la zona tribala alesd-vadu crisului ,precum unchiul mai mare.Vae victis,oradea
Postat 05 Februarie 2020, 08:15 de excalibur
excalibur
Până când îți dobândești ceva cultura generala, taci daraq din gură, sa nu te audă MĂ-TA
Postat 04 Februarie 2020, 23:43 de sandu1260
excalibur
N-ai fost acolo, B.U.G.Mafia. și mai vorbim.
Postat 04 Februarie 2020, 22:38 de sandu1260
Same shit
Sandule, n-am fost pe-acolo, doar poze si cultura generala.Ca cu femeile,dealtfel...Zicea unul: Cultura este ceea ce iti ramine dupa ce uiti tot ce-ai invatat
Postat 04 Februarie 2020, 20:56 de excalibur
excalibur
Încă i dată îți dai cu firma-n cap. GARDA DE ONOARE E LA BUCKINGHAM PALACE, nu pe DOWNING STREET.
Postat 04 Februarie 2020, 20:46 de sandu1260
Puie la Mason.
Câțu mâțu nu sa imprumutat sau ai orbul gaini ai rămas blocat nene? când se împrumuta ceilalți urla ca besmeticul la TV acum când se împrumută el tace mâlc. Interesant cum a rămas asta în funcție de atâția ani indiferent de guverne care sau tot schimbat și ia și pensie speciala în total 67.000 și asta vine și ne spune ca romani au salarii mari apoi nu-ți vine sa îi dai m....
Postat 04 Februarie 2020, 14:48 de sss
oradeaveche
Când Băsescu a împrumutat Romania, era criza economica in toată lumea, dar PSD a împrumutat România mai mult și pe termen mai , lung . Ex 3 mld € pe 30 de ani
Postat 04 Februarie 2020, 14:45 de sandu1260
sandu
Nimeni nu s-o împrumutat mai mult ca liberalii (PDL) în 2009, 20 miliarde, se știe pentru ce. Dragnea mai bine aducea auru de la Moscova dar cine să-l bage în seamă acolo.
Postat 04 Februarie 2020, 14:13 de oradeaveche
Pensia miltara
Personal nu m-ar deranja sa aduca aurul la bukarest,sa-l bage prin catacombele antiatomice de sub capitala(eventual subsolul casei poporului) iar pensionarii militari sa asigure GARDA, prin rotatie,in uniforme,cu eghileti si decoratii.Asta fiind garda de onoare,la drapelul de lupta,cum au englejii pe downing street,cu care sa-ti poti face un selfie.Garda adevarata,cu sniperi,sri,diicot,sts etcaetera...
Postat 04 Februarie 2020, 14:06 de excalibur
Efectul PSD
PSD a împrumutat Romania pe un termen mai lung decât era necesar, și acest împrumut nu a fost făcut pt investiții și dezvoltare. Efectul sa văzut pe piata internațională de unde Romania se împrumută mai greu. Patriotul Dragnea dorea aurul României via Brazil. Din 1917 nici un Român nu a avut curajul sa valorifice aurul nostru, dar sa descoperit un partid patriot că să pună problema. Acum Dragnea are ocazia de a lucra in mînă sa vadă ce înseamnă aur
Postat 04 Februarie 2020, 13:09 de sandu1260
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON