URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Iunie 2019, 18:27

Registrul agresorilor sexuali va fi înfiinţat până în 2021. Toţi angajaţii din educaţie şi sănătate vor trebui să demonstreze că sunt „curați”

Registrul agresorilor sexuali va fi înfiinţat până în 2021. Toţi angajaţii din educaţie şi sănătate vor trebui să demonstreze că sunt „curați” sursa foto: amp.businessinsider.com

Legea privind înfiinţarea unui registru naţional al agresorilor sexuali a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis şi, astfel, până la sfârşitul anului 2020, Poliţia va trebui să aibă acest instrument de identificare rapidă a persoanelor care au comis infracţiuni sexuale.

Potrivit actului normativ, persoanele înscrise în registru au obligaţia să comunice poliţiei, odată la cel mult trei luni, informaţii precum profesia, mijloacele de existenţă, cu ce persoane minore, în vârstă, cu dizabilităţi sau vulnerabile locuiesc sau intră în contact frecvent sau ce şcoli sau spitale de copii frecventează. De asemenea, dacă îşi schimbă locuinţa sau pleacă într-o călătorie trebuie să anunţe Poliţia în cel mult 3, respectiv 15 zile. La rândul său, Poliţia trebuie să facă verificări la domiciliul persoanelor înscrise în registru, nu mai târziu de trei luni.

Concret, în registru vor fi notaţi cei condamnaţi pentru infracţiuni precum trafic de persoane, trafic de minori, proxenetism, exploatare a cerşetoriei, viol, act sexual cu un minor, hărţuire sexuală, pornografie, folosire abuzivă a funcţiei în scop sexual, incest, etc.

Registrul se va organiza de Ministerul Afacerilor Interne şi se va ţine de unităţile Poliţiei Române, prin structuri specializate în acest domeniu. El nu va fi public, însă se vor comunica date din el, cu respectarea prevederilor Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public.

Un aspect interesant este că legea prevede că toate unităţile din sistemele de învăţământ, sănătate, protecţie socială - indiferent dacă sunt de stat sau private - sunt obligate, de acum, să solicite angajaţilor şi celor cu care colaborează un certificat de integritate care să arate sau nu dacă respectivele persoane sunt în registrul persoanelor care au comis infracţiuni sexuale. Asta înseamnă că toţi profesorii, medicii, îngrijitorii şi alţi angajaţi ai acestor entităţi vor trebui să demonstreze că nu au făcut astfel de infracţiuni.

Persoanele fizice pot obţine propriul certificat de integritate în aceleaşi condiţii în care pot primi şi certificatul de cazier judiciar.

Legea a fost iniţiată de deputatul independent, ex-USR, Oana Bîzgan şi semnată de 111 parlamentari din toate partidele.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON