URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Mai 2019, 21:40

Reacţii după estimările electorale: USR-PLUS jubilează, PNL este mulţumit, UDMR îngrijorată, iar Liviu Dragnea roz şi gâtuit

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Au început să curgă reacţiile partidelor politice după anunţarea estimărilor privind rezltatele alegerilor de duminică, în urma cărora trei formaţiuni s-au detaşat net de restul plutonului, PNL, PSD şi Alianţa 2020 (USR-PLUS), partidul condus de Liviu Dragnea suferind însă o scădere drastică în preferinţele românilor. Datele exit poll Curs Avangarde pentru ora 19.00 arată: PSD- 25,8%, PNL-25,8%, USR-PLUS- 23,9%, ALDE- 4,9%, PRO România-5,7%, UDMR- 5,4%, PMP-5,2%, Alţii- 3,3%.

PSD: Dragnea o dă la-ntors

Vestea serii a reprezentat-o declaraţia liderului PSD, Liviu Dragnea, că nu va candida la Prşedinţia României, după ce acesta anunţase că duminica seara, după exit-poll-uri, partidul va anunţa o decizie în acest sens. Dragnea a apărut în faţa presei târziu, vizibil marcat de rezultate, cu faţa rozalie, gâtuit şi chiar deranjat de întrebări.

„Eu nu am spus niciodată că vreau să candidez la președinția României. PSD foarte curând trebuie să desemneze un potențial candidat, am înțeles că ALDE îl susține pe dl Tăriceanu. Trebuie văzut care din cei doi candidați are cele mai mari șanse. Din partea partidului nu hotăresc eu, sper să particip la ședința CEX. Analiza cred că trebuie făcută între Gabriela Firea și Tăriceanu”, a întors-o Dragnea.

Liderul PSD a recunoscut că rezultatele alegerilor nu sunt bune şi că ele necesită o analiză, dar a subliniat că e vorba de un scrutin pentru "europarlamentare", nu parlamentare. „Nu sunt niște rezultate care să bucure PSD. Eu în viață mi-am asumat și ce am făcut și ce nu am făcut, dar nu îmi asum astfel de lucruri pe Facebook, ci într-o discuție serioasă în CEX. O să solicit colegilor ca în ultima parte a lui iunie prima parte a lunii iulie să se organizeze un Congres PSD a mai trecut prin astfel de momente, mult mai rele și mult mai grele. Le cer tuturor colegilor să țină unit partidul. Îi solicit premierului să nu care cumva să-și depună mandatul”, a spus Dragnea.

La întrebările jurnaliştilor, lşeful PSD a mai spus: „Eu nu mă tem de nimic, dacă mă temeam eram preș, eram slugă. Completul de judecată dacă va rezista presiunilor inimaginabile vor da achitare pentru că sunt nevinovat. (Vă puneți mandatul pe masă?) Niciodată nu am făcut altceva decât a zis partidul. A fost o furtună a urii. Da, poate noi suntem vinovați. (Este vina lui pentru rezultate?) Vina mea este că am acceptat să fiu președinte al partidului. (Aveți bagajele făcute?) E un spectacol prost, nu am niciun bagaj făcut (înţelegând greşit că e vorba de fugit din ţară, nu de plecat din funcţia de la partid - n.r.)”.

USR-PLUS: Guvernul Dăncilă să-şi dea demisia!

Liderii USR-PLUS au spus, după închiderea urnelor, că guvernul Vioricăi Dăncilă trebuie să îşi dea demisia după rezultatul alegerilor şi pentru modul în care au votat cetăţenii din diaspora, subliniind că formaţiunea politică va avea un candidat şi la prezidenţiale pentru că vor guvernarea României.

"Astăzi, România a răspuns prin acel referendum. USR vă promite că Fără penali va ajunge literă în Constituție. După 3 ani de minciună, de hoție si dispreț, românii au arătat în ce direcție vrem să mergem - justiția trebuie să rămână independentă, iar România o țarã eurpeană. Cerem demisia Guvernului Viorica Dăncilă. Mizeria de la votul din diaspora arată că Guvernul Dăncilă trebuie să plece.", a declarat Dan Barna, care a adăugat că ”din punctul nostru de vedere, soluția este alegerile anticipate. Acest Guvern trebuie să plece, fie prin demisie, fie prin moțiune de cenzură”.

La rândul său, Dacian Cioloș a spus că votul de astăzi ”arată nu numai că avem nevoie de un nou Guvern, dar ne arată că alianța va continua și va construi o Românie europeană, este un proiect de succes”. ”Românii au dat un exemplu, o mobilizare de excepție. Încă o dată, românii din diaspora au arătat că le pasă de ce se întâmplă în țară și vor o țară demnă. Rămânem mobilizați până la numărarea finală a voturilor în secții, prin delegații nostri.", a declarat Dacian Cioloș.

PNL: Vom fi pe primul lor

Ludovic Orban, liderul Partidului Naţional Liberal, s-a declarat încrezător că PNL va fi câștigătorul alegerilor europarlamentare 2019 când vor fi numărate toate voturile și vor fi prezentate rezultatele finale.

„Victoria României cinstite. Începând de astăzi niciun lider politic nu mai are dreptul să vorbească despre amnistie sau grațiere. Le mulțumesc cetățenilor români care au venit la vot. Sunt convins că după umărarea voturilor, PNL va fi pe primul loc la alegerile europarlamentare”, a declarat Ludovic Orban, după prezentarea rezultatelor exit-poll la alegerile europarlamentare 2019. 

Șeful liberalilor a cerut demisia Guvernului. „Le spun clar plecați acasă, dati-vă demisia mâine pentru altfel veți fi dați la o parte de oameni. Votul de astăzi arată clar că actuala coaliție majoriitară nu mai are nicio legitimitate pentru a guverna România. Votul cetatenilor de astazi arata o schimbare în România și arată clar că majoritatea cetățenilor nu mai acceptă ca la putere să se afle o coalitie care ar duce-o de râpă", a mai spus Orban.

Rareș Bogdan a declarat, duminică seară, că a înregistrat o plângere penală împotriva ministrului de Externe, Teodor Meleșcanu, și a ministrului de Interne, Carmen Dan, din cauza modului în care au fost organizate alegerile europarlamentare în diaspora. ”Astăzi România a dovedit că este o țară europeană...Vreau să mulțumesc în mod special tuturor celor 240.000 de membri ai PNL, tuturor celor 1100 de primari, celor 14.000 de consilieri locali și județeni, tuturor activiștilor, votanților noștri care s-au dovedit într-un număr extrem de mare și care astăzi au redat România Europei și au redat România românilor cinstiți, credincioși care își iubesc țară și care vor să-și crească copiii aici. Un gând deosebit pentru frații noștri din diaspora care astăzi au fost umiliți într-un mod mai grav decât în urmă cu 4 ani și jumătate. Ne cerem noi iertare și îi asigurăm că sunt ultimele organizate de PSD și cei din ALDE care nici măcar nu au făcut pragul electoral. Următoarele alegeri vor fi organizate de către PNL și aliații săi. Vreau să-i asigur că nu îl vom ierta pe Theodor Meleșcanu, i-am solicitat demisia și îl anunțăm că am înregistrat plângere penală împotriva să și a doamnei Carmen Dan. Le solicităm părăsirea de urgență a guvernului și, de asemenea, doamnei Viorica Dancila ii cerem demisia pentru modul incalificabil în care a organizat aceste alegeri și pentru refuzul de a da ordonanță de urgență pentru prelungirea procesului electoral cu 2 ore", a declarat Rareș Bogdan.

UDMR: Vom avea o reprezentare puternică

Kelemen Hunor a declarat, duminică, la Cluj-Napoca, după afişarea rezultatelor exit-poll-urilor în urma alegerilor europarlamentare şi a referendumului că reprezentanţii comunităţii maghiare din România trebuie să fie acolo unde se iau decizii când UE se va reforma.

„Acest rezultat afişat după exit-poll, 5,4% înseamnă că vom avea în următorii 5 ani o voce puternică în PE. Numărul de voturi dacă aceste estimări după numărarea tuturor voturilor vor fi confirmate, înseamnă că avem 440 - 450.000 de voturi, ceea ce nu am avut niciodată la europarlamentare. Trebuie să aşteptăm numărătoarea voturilor, considerăm că vom avea o reprezentare puternică. (...) Trebuie să construim drumul pe care noi am pornit, inclusiv Minority SafePack şi pachetul pentru apărarea minorităţilor etnice din UE este un deziderat pentru noi. Trebuie să fim acolo unde se iau decizii când UE se va reforma, şi se va reforma”, a spus Kelemen.

Întrebat cum comentează cozile la secţiile de votare din diaspora, liderul UDMR a subliniat că Guvernul este responsabil de organizarea secţiile de votare, iar cei care răspund de acest lucru trebuie să dea explicaţii.

ALDE: Tăriceanu mai speră

Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a spus duminică seară, la închiderea urnelor, că rezultatul pe care formațiunea sa l-ar fi obținut conform exit-poll-ului - de 4,9% - este „doar o estimare” și s-a declarat convins că voturile pe care partidul său a scontat se vor realiza.

„Acest rezultat este în momentul de față o estimare, rezultatul (final) este după numărarea voturilor. Noi ne-am fixat un obiectiv, un număr de voturi, la o prezență care ar fi urmat să fie între 30% și maximum 35%. Participarea asta record sigur că ne diminuează ponderea”, a spus Tăriceanu. 

El a insistat însă că ALDE contează în continuare pe același număr de voturi vizat și înainte de scrutin și că numărătoarea paralelă a partidului arată că acesta va fi atins.

„Așa cum arată cifrele, referendumul va fi validat. Referendumul nu face decât să adâncească falia care există în societate. Amplificarea ei e nedorită. Îmi doresc să adunăm din nou românii în jurul unui proiect comun. Este nevoie să ne luăm un timp de reflecție și analiză și să nu luăm o decizie pripită. Noaptea e un sfetnic bun”, a mai spus Tăriceanu.

Pro România: "Dragnea a îngropat PSD, a îngropat ALDE"

Președintele Pro România, Victor Ponta, fost lider PSD, a declarat duminică seara că Liviu Dragnea "ca de obicei" nu a înţeles mesajul transmis de români privind prezenţa masivă la alegerile europarlamentare şi la referendum. "Trăieşte în lumea lui cu nişte oameni care s-au rupt de România. Trebuie să refacem în zona de centru - stânga o politică modernă care să înţeleagă cei 9 - 10 milioane de oameni care au venit la vot şi direcţia în care merge România", a declarat Victor Ponta.

"E clar că toată societatea românească vrea o schimbare. Noi suntem cei care am înţeles mai repede că domnul Dragnea ducea România într-o prăpastie. Vreau să vă reamintesc că PSD, în 2014, tot Corina Creţu pe primul loc, cu mine, am luat 37% din voturi şi PNL 14%. Acum iată că s-au schimbat lucrurile acestea. Faptul că Dragnea nu le-a înţeles şi clica lui de indivizi este doar un mesaj foarte clar pentru tot electoratul de centru şi de centru-stânga din România", a precizat Ponta.

"Dragnea a îngropat PSD, a îngropat ALDE, sper ca noi să scăpăm şi să facem peste 5% şi să fim cei care pornim reconstrucţia pe zona de centru-stânga. Pe zona de centru-dreapta - PNL, USR, vreau să îi felicit pentru rezultate şi pentru campanie. Pe zona de centru-stânga, PSD e îngropat şi cât va rămâne cu Dragnea se va duce doar în jos. ALDE - aţi văzut ce s-a întâmplat doar prin asocierea cu Dragnea şi cu PSD. Noi trebuia în această campanie să ne distanţăm şi mai tare, să nu mai spună lumea: sunteţi tot PSD-işti, vă întoarceţi la PSD. Cred că de acolo am pierdut multe voturi şi de acum încolo vom avea grijă să le recuperăm", a mai declarat liderul Pro România. 

PMP: "Pentru noi este un rezultat bun"

Președintele PMP, Eugen Tomac, a afirmat că PSD „și-a primit lecția binemeritată” la alegerile europarlamentare și la referendum. „Pentru noi este un succes mare pentru că această prezență de aproape 50% sigur că nu ne gândeam că vom reuși să mobilizăm un număr atât de mare de cetățeni, dar această încredere acordată azi ne bucură enorm, ne responsabilizează foarte mult. (...) Pentru noi este un rezultat foarte bun pentru că prezența celor peste 9 milioane de români la aceste alegeri ne arată că unii nu mai pot sta umiliți în fața unei puteri care se credea implicată în tot și în toate, peste tot și peste toate. PSD-ul și-a primit lecția binemeritată. Acest referendum este un examen important pe care națiunea noastră l-a trecut astăzi. Statul de drept nu este o glumă, este o responsabilitate, este o valoare fundamentală pe care s-a clădit spiritul Uniunii Europene și noi suntem profund atașați de aceste valori, le vom apăra și ne vom lupta mai departe ca aceste valori să fie de neatins de niciun politician, de nicio gașcă care crede că este deasupra legii”, a spus Tomac. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Felicitari, USR-Plus!
Marele câștigător al alegerilor europarlamentare din 2019 este USR-PLUS, formată dintr-un partid care a intrat în Parlament în urmă cu doi ani și altul care n-a reușit să se înregistreze decât în urmă cu câteva luni. Mai important, scorul mare l-a obținut fără o structură de primari în teritoriu și cu discurs asumat anticorupție, pro-occidental și reformist. Si cel mai important: NU A FACUT NICIODATA PACT CU (NEO)COMUNISTII!
Postat 27 Mai 2019, 06:45 de pinonel
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON