URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Februarie 2019, 20:15

Reacţie dură a guvernatorului Isărescu la atacurile la adresa BNR, vorbe grele despre consilierul pe probleme economice al premierului

Reacţie dură a guvernatorului Isărescu la atacurile la adresa BNR, vorbe grele despre consilierul pe probleme economice al premierului foto: Agrepres.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a avut, luni, o ieşire dură la adresa guvernanţilor. "Ia uite cine ne dă nouă sfaturi!", a spus luni, potrivit HotNews, guvernatorul BNR Mugur Isărescu, referindu-se la Darius Vâlcov consilierul pe probleme economice al premierului Viorica Dăncilă, condamnat joia trecută, în primă instanţă la 8 ani de închisoare într-un dosar în care e acuzat de trafic de influenţă.

Isărescu a fost extrem de deranjat de recentele ieşiri publice ale lui Vâlcov, ale cărui atacuri şi solicitări adresate Băncii Centrale au fost caracterizate de guvernator ca fiind "jalnice şi iresponsabile". "Domnul consilier nu ştie nici tratatul unional", a mai adăugat Isărescu, tratat care spune clar că Banca Naţională nu are voie să dea sau să primească sfaturi.

Atac la Vâlcov

Potrivit ziare.com, guvernatorul Băncii Naţionale a declarat ca nu înţelege în numele cui glăsuieşte Vâlcov, subliniind că sigur nu poate vorbi în numele BNR. Isărescu a afirmat că, luni dimineaţă, a semnat proiectul declaraţiei pentru drumul de parcurs de România spre Zona Euro, iar acolo "nu este niciun damf de Vâlcov". "Am semnat în această dimineaţă o declaraţie cu drumul de parcurs al României către aderarea la Zona Euro. Declaraţia va fi semnată şi de premier, de preşedintele Academiei, de vicepremier. În ea nu este, însă, nicio idee a consilierului, nu e niciun damf de Vâlcov în aceste documente. Aderarea României la zona euro n-are nimic de-a face cu declaraţiile lui Vâlcov", a susţinut Isărescu.

Conform sursei citate, guvernatorul BNR a mai afirmat că Darius Vâlcov obisnuieşte să ia "două – trei cifre dintr-o parte, le pune în altă parte, şi face tot felul de declaraţii greu de digerat" şi a dat ca exemplu o afirmaţie făcută de Vâlcov vineri seară, când a comparat băncile cu magazine de cartofi, iar BNR era supervizorul "magazinelor de cartofi".

"Să vina să discute cu copiii ăştia (angajaţii BNR - n.red.), pe care îi face aşa şi pe dincolo şi spune ca nu sunt patrioţi… Dânsul mai spune că de ce nu am coborât rata de politică monetară când inflaţia a fost scăzută. Nici alţii nu au scăzut. În Ungaria a rămas la fel, chiar daca inflaţia a fost negativă. Dânsul, dacă nu citeşte cel puţin un raport, bineînţeles că are probleme. Citeşte doar din Piperea şi Isar. Noi ce putem face cu acest individ?", a mai declarat Mugur Isărescu, potrivit sursei citate.

Lupta cu ROBOR, manipulările cu EURO

Guvernatorul BNR a mai spus că Vâlcov este tot mai preocupat de ROBOR, cu care "se luptă de dimineaţa până seara". "ROBOR-ul a devenit un inamic al Romaniei şi luptă domnul consilier cu ROBOR-ul de dimineaţa până seara de nici nu mai ştie despre ce vorbeşte. Dânsul nu se comportă ca un economist. Mai mult, vorbeşte în numele nostru. Nu știi nici tratatul unional? Acolo scrie că nici nu avem voie sa primim sugestii şi el ne spune să reducem dobânda de politică monetară, să contribuim la bunăstarea românilor. De unde ideea că asta e singura misiune a băncilor? Să dea credite ieftine? Mai e o chestiune. Toată discuţia cu ROBOR s-a bazat pe o prezentare falsă. Vezi, doamne, ROBOR se calculează pe baza unor cotaţii manipulate. Am explicat că nu au cum să fie manipulate. O asemenea acuză trebuie probată", a subliniat Isărescu.

În altă ordine de idei, cu referire la nodificări aduse politicii monetare a băncii centrale, guvernatorul BNR a mai spus, potrivit Digi24, că "Nimic nu este imposibil". Trecerea României la un Consiliu Monetar, situaţie sugerată de şefii PSD, s-ar face însă la un curs de 7-8 lei la euro, a spus el.

Precizările lui Isărescu au fost făcute după ce recent şeful PSD Liviu Dragnea a lăsat să se înţeleagă că Bulgaria, ţară unde cursul de schimb leva-euro este fix ca urmare a existenţei unui consiliu monetar, ar fi un exemplu pozitiv. Liderul PSD, Liviu Dragnea, a făcut la finalul lunii trecute o paralelă cu Bulgaria pentru a sublinia o presupusă decizie eronată a Băncii Naţionale în privinţa cursului.  "Bulgarii au luat măsură să lege cursul leva de euro (adică să rămână fix) cu acordul Băncii Naţionale, în timp ce BNR nu. Noi nu putem să contracarăm deciziile BNR. O primă măsură referitoare la ROBOR a fost luată prin ordonanţa 114, iar în ceea ce priveşte cursul, acesta va reveni în parametrii normali. Sigur că mi-aş fi dorit ca şi Banca Naţională să ne sprijine şi să pună pe primul plan bunăstarea românilor", i-a răspuns Dragnea, pe Facebook, unui cititor.

Vezi mai jos declaraţiile guvernatorului BNR, aşa cum au fost ele redate de HotNews.ro:

- Oamenii noştri sunt oameni care ar putea lucra în orice bancă din Europa, sunt oameni foarte buni. Este o precizare necesară, pentru că dânşii au avut o frustrare. M-au întrebat: "Noi pentru cine lucrăm? Pentru că ni se spune că suntem lipsiţi de patriotism". Le-am spus că lucrează pentru România, pentru Europa şi pentru aderarea la spaţiul euro. Şi să nu ia în considerare aceste declaraţii.

- Formulări din acestea că se joacă cineva cu dobânzile, că le manipulează, sunt mai mult decât periculoase. Ele pot fi tăiate de la rădăcină cu o simplă privire către teancul de rapoarte. Facem 4 rapoarte pe an şi facem asta de 13 ani. Este dureros că mulţi nici nu le citesc, dar ies în presă şi fac diverse acuzaţii.

- Pe la sfârşitul anului şi începutul acestui an am asistat la un atac jalnic asupra BNR, inclusiv cu invective cum că nu suntem patrioţi.

- S-a sărit la gâtul BNR în ceea ce priveşte cursul valutar, într-o manieră total neresponsabilă. Chiar dacă au cerut prin postări caraghioase să fie cursul fix, asta nu se poate. Dar va daţi seama cât de porniţi erau să atace BNR.

- Suntem pentru creşterea consumului, dar atenţie la dozaj. Ce se doreşte, să ne facem că nu vedem cifrele? Acestea arată clar că s-a dat prea mult în economie. Această propagandă de doi bani nu mai merge.

- Adâncirea contului curent este cauzată de creşterea bunurilor de consum. Se vede şi pe stradă sunt mai multe maşini decât capacitatea autostrăzilor.

- Există o dorinţă a consilierului economic al premierului să aibă grijă de bunăstarea românilor şi cere asta Parlamentului, Guvernului. Şi pentru asta ne cere să reducem dobânzile. Ia uite cine solicita asta, şi chiar imperativ!

- Păi să vina cu o OUG şi să spunem să trăiască românii mai bine, să trăiască ca în Germania. Dacă nu le punem o taxă

- Avem de discutat câteva lucruri introduse în mod repetat de consilierul pe probleme economice al premierului. Ne creează probleme de credibilitate. Are acest obicei de a lua 2-3 cifre dintr-o parte şi de a le pune în altă parte...

- Dânsul se întreabă de ce avem o rată a dobânzii de pilitică monetară mai mare ca în Cehia sau Polonia. Şi se minunează! Dar chiar se minunează! Păi uitaţi-vă la soldul contului curent al Ungariei sau Poloniei. Sau la deficitele lor bugetare. Păi nu poţi să iei doar cifrele care îţi plac şi să nu le vezi pe celelalte

- Domnul consilier nu ştie nici tratatul unional. Noi nu avem voie să primim sfaturi

- Mai e un lucru grav: a canalizat toată discuţia despre bănci doar pe problema creditului, ceea ce e chiar periculos! Păi prin bănci se fac toate plăţile din economie. În bănci sunt 10 milioane de depozite. Într-o zi în România se fac 300.000 de plăţi.

- Dar singura preocupare a domnului consilier este să atace creditul şi ROBORUL. Păi prin ROBOR intră lichiditatea în sistem. Păi e ca şi cum ai atenta la aprovizionarea cu lichiditate a Trezoreriei Statului. 

- Toată discuţia cu ROBOR s-a bazat pe ideea că e bazat pe faptul că se calculează pe nişte cotaţii manipulate. Mai spun o dată: tranzacţiile au legătură nu neapărat cu creditul, ci cu lichiditatea din sistem.

- Comparaţia făcută vineri la televizor de consilierul economic al primului ministru- repet: consilierul economic al primului ministru- a fost total nereuşită! Înainte de a veni cu acuze din astea nu ar fi mai normal să vii la noi să discuţi?

- A mai declarat şi la Boomberg că Roborul trebuie "setat". Păi nu ştiu ce setări vrea să-i facem, că el e un algoritm, e calculat de o agenţie internaţională! Acum o să spună că îl lăsăm şi pe mâna străinilor! Repet, e vorba de consilierul economic al primului ministru.

- Dl consilier economic al primului ministru NU vorbeşte în numele Băncii Naţionale şi nici nu poate să discute în numele BNR. Nici nu ştiu în numele cui vorbeşte de fapt. Pentru că nici în Planul de trecere la euro nu e niciun damf de Vâlcov! Iar, după cum vorbeşte, n-a citit niciun raport al BNR. Dar tot comentează politica monetară!

- Pentru Ordonanţa 114, solicitarea BNR este desprinderea taxei pe active de ROBOR

- BNR şi reprezentanţii Ministerului Finanţelor Publice (MFP) au format un grup de lucru la Comitetul Naţional de Supraveghere Macroprudenţială (CNSM), pentru a discuta despre taxa pe activele băncilor, "ca să nu se mai interfereze domnul Vâlcov", consilierul pe probleme economice al premierului Viorica Dăncilă.

Cursul a fost relativ stabil în ultima parte a anului, 0,1-04%.În schimb, s-a reuşit stabilizarea anticipaţiilor privind inflaţia. Publicul, în complexitatea sa, a avut încredere în această instituţie. Pare cu atât mai bizar să asistăm, la finalul anului, la acest atac jalnic asupra Băncii Naţionale a României. Reacţia de la finalul anului a fost una disproporţionată, indusă prin acuze publice. Le spun celor care au sărit la gâtul BNR, într-o manieră total neloaială şi total iresponsabilă, că şi pe vremea sistemului de cursului de schimb, se mişcau cu plus - minus 1%. Deci, chiar dacă au solicitat prin postări caraghioase pe site-urile lor, să fie cursul fix, cursul fix de tot nu poate să fie. Dar vă daţi seama cât erau de porniţi să zică ceva despre Banca Naţioanlă"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
ok
1. Ref la declaratiile ca BNR incurajeaza creditarea in lei, pot spune foarte bine! Asa e normal! Sa te imprumuti in moneda in care castigi, uita ce s-antamplat in 2008 cu creditele-n franci elvetieni, yeni japonezi samd. Si atunci guvernatorul a atras atentia, dar nu multa lume l-a ascultat. 2. Intr-adevar, nici Pnl nu e cine stie ce. Auzeam ca aveau un ideolog la ASE care venea cu ideea( dupa ce Ponta a mers pe marirea salariului minim) sa le diminuam inapoi, din nus ce motive. Prostii. Ca sa ai o strategie reusita iti trebuie specialisti buni. Din pacate in Romania se prefera loialitatea si apropierea sociala vs competente si performante. De asta tara asta nu e unde trebuie, pentru ca unul ca Narcis Neaga care nici macar n-are cunostiinte de inginerie si constructii e sef CNAIR. 3. Despre Valcov am auzit o vorba prin targ de la Slatina ca i-a amenintat pe locuitorii unei localitati ca daca nu iese cine trebuie le taie apa. 4. Fiind in criza de bani la buget, cu promisiuni pana la cer, Dragnea a ravnit la administrarea banilor Pilonului 2 de pensii. Cum scapam de administratorii privati, cum convingem romanii? Dupa ce UE ne-a dat exemplu cu reusita noastra. I-au atacat spunand ca au comisioane prea mari la cati oameni lucreaza acolo. Ca sug banii romanilor. Asta cand fondul aduce profit tuturor romanilor contribuitori. Cand a ajuns la active de 10 mld EUR. Cand cel mai mare investitor la bursa in titluri de stat este... Asa ca i-au fortat sa plece. Sa mareasca capitalul social cu sume aberante. Le-au taiat profitul-ratiunea oricarei companii de a face activitate economica. Si uite asa, probabil din vara asta, fondurile vor fi transferate incet catre pilon 1 controlat si administrat de stat! Care poate lua banii din buzunarul stang si-i muta-n cel drept, sa mareasca pensiile, sa plateasca salarii bugetarilor. Cine poate sti? Poate cineva controla statul??
Postat 12 Februarie 2019, 23:48 de cetateanbihorean
megadezastru, mai degraba
Mie valcov nu mi se pare deloc de studiat. Este un caz patologic, clar, impreuna cu cei care il imping de la spate, din pacate pe spinarea noastra. Eu nu cred ca va fi o resurectie. Nici macar un megadezastru, desi spre acesta as inclina. Eu cred ca va fi un experiment nereusit, pe care il vor plati toti romanii. Sa acuzi banca nationala ca prin declaratiile sale a incurajat creditarea in lei, desi stia bnr ca va creste dobanda, mi se pare cam mult. Ei dau declaratii cel putin saptamanal care afecteaza bnr si Romania a-la-long, dar nu e nici o problema. Iar din toata zbaterea lor, cea mai afectata banca este Transilvania, adica singura din sistem cu capital romanesc (neglijand cec si eximbank, care au o pondere neglijabila). Eu cred ca sunt si prosti si incompetenti, iar faptul ca si altii sunt la fel, nu ma incalzeste deloc ci doar astept alegerile sa scapam odata de blestemul asta.
Postat 12 Februarie 2019, 22:27 de oradea_mea_si_a_ta
Cetatene...esti tinar si nelinistit
Nu sunt pesedist...dimpotriva, nu am nici o asteptare din partea lor.Grav este ca la fel de periculosi sunt si cei din pnl,mai periculosi pentru ca sunt disimulati sub masca unor onorabili,bine imbracati,bine pregatiti.Ce mi se pare interesant este experimentul pe care il fac psd-istii,de a mai scutura lanturile in care stau romanii.Nu stiu daca e o strategie bine conturata sau doar zvicniri de orgolii prostesti.Tonul l-a dat ponta ,cu reducerea tva-ului, ce mai plinsete ,ce de avertismente, fmi-ul in lacrimi.Apoi salariul minim,(si reforma contributiilor)si acum taxa de 3%.Nu stiu nimic de pilonul 2,nu sta tara in oleaca de maruntis,nu ma bag.Guvernul e prastie,zero barat,dar vilcovul in background mi se pare de studiat.Habar n-am ce-i poate capul, daca as vrea sa delirez as zice ca l-au capacitat niste entitati interdimensionale cu scopul de a salva romania.Ceva similar cu germania nazista din anii 30',pastrind proportiile,evident.Deci,pe scurt,se intimpla ceva,impotriva ratiunii si calculelor,ramine de vazut daca va fi o resurectie sau un megadezastru...
Postat 12 Februarie 2019, 21:51 de excalibur
Excalibur
1. Cursul de schimb valutar al unei tari este influentat de n factori, unul este cererea si oferta de pe piata valutara, politica Bnr de pastrare a unui curs tare sau slab. Este foarte greu sa demonstrezi de rea credinta conducerea BNR. Daca asa este, ce au facut celelalte institutii ale statului? Au luat parte si ele la aceasta? De ce nu s-au sesizat? Ca sa-ti raspund coerent trebuie studiat toata istoria financiar-monetara din 2004-2008 a Romaniei , ceea ce nu am s-o fac. 2. De ce ai acuzat BNR de destructurarea industriilor? Tu stii ce vorbesti? Esti constient de gravitatea acuzelor tale? Bnr se ocupa de pastrarea echilibrului monetar si financiar al unei tari. Mi se pare din nou teorii conspirationiste. Neprobate. Si apoi iarasi, ce facea Guvernul dormea? Ala ce pazeste? 3. Nu zici nimic de un episod care se petrece sub ochii nostri, ASTAZI! Despre destructurarea sistemului privat de pensii PILON 2! Asta imi demonstreaza subiectivism, ignoranta sau interes in apararea culpabililor. Esti Psd-ist cumva? 4. Nu spui nimic despre acest Guvern al Romaniei, care este condus de V Dancila, o somitate in ale economiei, si care culmea! este consiliata in materii evonomice de dl D Valcov! un condamnat penal pentru mita si coruptie! Un asemenea personaj ar trebui scos din viata publica. Dar cu un asa partid, asa consilieri! 5. Nu comentezi nimic despre aberatiile Guvernului despre calculul ROBOR si al taxei pe lacomie! Nimic despre cum afirmatiile dlui DV distrug incetul cu incetul bancile cu capital romanesc, in primul rand Banca Transilvania, care intr-o singura sedinta la Bursa a pierdut capitalizare bursiera de 200 milioane!!!
Postat 12 Februarie 2019, 13:13 de cetateanbihorean
mda...
Mai grav este ca avem in guvern multi specialisti in genul lui excalibur, care ruleaza miliarde de euro pe hartie.
Postat 12 Februarie 2019, 12:26 de seth
Valcov
Un fel de Mircea Badea. Avorturi nereușite
Postat 12 Februarie 2019, 11:33 de Sandu1206
Repetitia e mama invataturii
Daca ai citit de doua ori comentariul meu inseamna ca incepi sa gindesti.Atacul speculativ asupra unei tari pe scurt: Cursul 4 lei.Injectezi in economia tarii/piata valutara 1 mld.€. Obtii 4mld.ron.Rulezi banii prin banci,fonduri de investitii, faci un 10% din dobinzi.Abundenta de € inseamna scaderea cursului.Dupa un an,doi cursul scade la 3. Suni adunarea si rascumperi cei 4.4 mld. lei in euro.Obtii 4.4/3=1.46 mld.€.End of game.Profit juma de miliard, 50%.Ai plecat si lasi in urma o tara destructurata.Pentru ore suplimentare se recomanda afirmatiile recente ale unui alt "idiot"-bacalbasa.Nu e nici o teorie a conspiratiei e doar capitalism...liberal
Postat 12 Februarie 2019, 11:24 de excalibur
Fii atent
Lasa teoriile conspiratiei si istoria si casca ochii la ce se-ntampla azi maine: desfiintarea fondului cu administrare privata Pilon 2 de pensii si nationalizarea lui de catre stat. Ca sa puna mana Valcov& Co pe inca 10 mld EUR. Sper ca esti constient de ce pericol ne paste si de importanta subiectului. Nu de alta, dar daca statul da faliment, si cand vei deveni pensionar vei manca din gradina de zarzavat pe care ai cultivat-o. Dar din pacate, citindu-ti comentariul ref la falimentarea industriilor de catre Bnr mi-am dat seama de nivelul cunostiintelor economice pe care le ai. Mai pune mana si citeste ceva decent si lasa stirile de pe Antene!
Postat 12 Februarie 2019, 10:29 de cetateanbihorean
Ce vremuri traim!
Primul in ordinea exprimarilor, daca esti asa mare fan Valcov Teodorovici si Dragnea, sa-nteleg ca le-ai urmat exemplul lor si a fostului premier Tudose, si ai facut cerere catre sef sa ti se dea salariul in punga si nu pe card, precum acesti indivizi bine intentionati, iubitori de bobor si de economie de piata? Tare mie ca acestia reprezinta doar o noua fata a comunismului utopic neomarxist
Postat 11 Februarie 2019, 22:57 de cetateanbihorean
Mare ti-e gradina
@Asta de sub mine care-l lauda pe unul ca Valcov. Nu mai bine mergi tu in curand cu pachetele la mititica sa-ti vezii idolii. Ca vor fi mai multi, nu numai Valcov. Sau speri ca mai are prin cimitir ceva ascuns si iti arunca niste firimituri marele economist?
Postat 11 Februarie 2019, 22:41 de Neutryno
Groparul
Sa explice "durul" oenolog cursul bnr din perioada 2004-2008. 2004: 4.1/€, 2007:3.1/€ ,2009: 4.2/€.In perioada 2004-2007 ne explica susnumitul sa pariem pe leu, sa ne luam case etc. In timp ce guru ne fascina la tv, a distrus industriiile confectiilor, incaltamintei,mobilei, ale caror exporturi depindea de curs.Asta in timp ce un alt specialist,prim-ministru,marea salarii in nestire si ne invita sa ne luam case in america,proaspat intrata in criza.Acuma tine cu dintii de curs,chiar daca trebuie sa vinda miliarde din bnr.Decit eternul isarescu mai bine un an-doi cu vilcovul...sa crape cuibul de viespi
Postat 11 Februarie 2019, 21:20 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON