URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Ianuarie 2020, 21:50

Reacţia lui Donald Trump la atacul Iranului: nu vrea să folosească forţa, dar impune sancţiuni economice dure

Reacţia lui Donald Trump la atacul Iranului: nu vrea să folosească forţa, dar impune sancţiuni economice dure foto: Jim Watson / AFP / Getty Images
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Donald Trump s-a adresat naţiunii, miercuri seară, pentru a vorbi despre reacţia SUA la atacul comandat în noaptea de marţi spre miercuri, asupra bazelor militare americane din Irak. În esenţă, preşedintele SUA a declarat că nu au fost răniţi, că nu doreşte să folosească forţa împotriva Iranului, dar că vor fi impuse sancţiuni economice dure împtriva acestei ţări. Între altele, Iranul nu va avea voie să aibă arme nucleare, anunţă Digi24.ro, care redă şi principalele declaraţii.

"Pare că Iranul dă înapoi", a spus Trump, după atacul cu rachete de marţi noaptea, într-o conferinţă de presă susţinută în compania vicepreşedintelui Mike Pence şi de şefii de la Pentagon.

Potrivit acestuia, atacurile nu s-au lăsat cu victime şi niciun american nu a fost rănit, însă "forţele americane sunt pregătite pentru orice". "Atât timp cât voi fi preşedintele SUA, Iranul nu va avea voie să aibă arme nucleare ", a spus Trump.

Preşedintele SUA a vorbit şi despre uciderea, cu drone, a influentului general iranian Qassem Soleimani, spunând că, prin acest gest a "luat măsuri pentru a împiedca un terorist nemilos să ameninţe omenirea". "Qasem Soleimani a antrenat terorişti, inclsuiv Hezbollah, să atace ţinte civile. A rănit şi a ucis mii de militari americani, inclusiv prin instalarea minelor artizanale care mutilează şi distruge victimele. Plănuia atacuri asupra unor ţinte americane dar l-am oprit. Ar fi trebuit să fie eliminat cu mult timp în urmă", a precizat Trump.

Cu acelaşi prilej, acesta a spus şi că va impune "sancţiuni economice dure" asupra Iranului, care vor fi menţinute până când această ţară îşi va "schimba comportamentul".

"Doar în ultimele luni, Iranul a capturat nave în apele internaţionale, a lansat un atac neprovocat asupra Arabiei Saudite şi a doborât două drone americane", a arătat el.

Preşedintele SUA a criticat şi sloganurile anti americane lansate de participanţii la ceremonia de înmormântare a lui Qassem Soleimani.

"Acordul nuclear prostesc semnat cu Iran le-a permis să-şi umple cuferele cu bani. În loc să mulţumească Americii, au început să cânte "Moarte Americii" şi să sponsorizeze terorismul în regiune. Rachetele lansate azi noapte împotriva noastră şi a aliaţilor noştri au fost finanţate cu fonduri de la fosta administraţie. Iranul trebuie să renunţe la ambiţiile nucleare şi la susţinerea terorismului. A venit timpul ca Germania, UK, Franţa, China să recunoască această realitate", a mai arătat preşedintele SUA.

Trump a mai spus şi că va cere NATO să se implice şi mai mult în Orientul Mijlociu şi a spus că ţara "nu are nevoie" de petrolul din Orientul Mijlociu, pentru că "la ora aceasta SUA este pe primul loc la producţia de petrol din lume".

Acesta nu a ezitat, însă, să anunţe că, totuşi, SUA sunt puternice, "mai puternice ca niciodată", că "suntem puternici, rapizi şi letali, şi a arătat că, deşi are în fabricaţie arme foarte puternice, precum rachete hipersonice, SUA nu vrea să le şi folosească. De asemenea, Trump a mai vorbit şi despre anihilarea terorismului şi a arătat că Iranul ar trebui să colaboreze acolo unde au interese:

"Forţa economică şi militară a SUA este cea mai mare. Am distrus organizaţia teroristă Stat Islamic şi l-am ucis pe liderul acestei grupări, al Baghdadi, care era responsabil pentru atâtea morţi. Numeroşi luptători SI au fost ucişi sau capturaţi în timpul mandatului meu. Anihilarea Stat Islamic este bună şi pentru Iran şi ar trebui să colaborăm acolo unde avem intenţii comune", a arătat el.

Preşedintele american a transmis un mesaj şi către poporul şi liderii Iranului, spunând că îşi doreşte ca aceştia să aibă "un viitor măreţ, unul pe care îl meritaţi" şi a fost împăciuitor. "Un viitor al prosperităţii pe plan intern şi în armonie cu naţiunile lumii. Statele Unite sunt dispuse să ajungă la pace cu cei care vor acest lucru", a arătat preşedintele SUA.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON