URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Octombrie 2018, 18:25

Raport critic al Comisiei de la Veneția. Iohannis cere demisia Ministrului Justiției

Raport critic al Comisiei de la Veneția. Iohannis cere demisia Ministrului Justiției foto: Digi24.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Comisia de la Veneţia s-a pronunţat, vineri, asupra modificărilor aduse legilor din domeniul justiţiei în România, recomandând autorităţilor române să modifice complet amendamentele aduse Codului Penal şi Codului de Procedură penală, printr-un proces de consultare cuprinzător şi să vină cu propuneri legislative coerente şi solide care să aibă sprijinul larg al societăţii româneşti şi care să respecte standardele europene şi deciziile Curţii Constituţionale.

Refaceţi!

În esenţă, arată Digi24.ro, în cazul Codului de Procedură Penală, Comisia a cerut să revizuiască şi să amendeze în totalitate legea pentru a se asigura că nu va avea un impact negativ asupra functionarii justiţiei. Legat de Codul Penal, Comisia le cere autorităţilor să revizuiască şi să amendeze articolele referitoare la infracţiunile de corupţie, în special darea şi luarea de mită, traficul de influenţă, abuzul în serviciu şi delapidare, dar şi să să revizuiască şi să amendeze articolele privitoare la confiscarea extinsă şi definiţia funcţionarului public, pedepse auxiliare, astfel încât să fie puse în acord cu legislatţia internaţională.

Conform avizului adoptat vineri, Comisia de la Veneţia "exprimă preocupare că multe dintre proiectele de amendamente la Codul Penal şi la Codul de Procedură Penală din România afectează grav eficienţa sistemului judiciar penal în combaterea infracţiunilor de corupţie, a infracţiunilor violente şi a criminalităţii organizate", arată Mediafax.

"Comisia Veneţia recomandă autorităţilor române să efectueze o reevaluare totală a amendamentelor ambelor coduri printr-un proces de consultare complet şi eficient în scopul obţinerii unor propuneri legislative solide şi coerente care să beneficieze de o largă susţinere în cadrul societăţii din România, ţinându-se cont în totalitate de standardele aplicabile şi de îndrumările Curţii Constituţionale", transmite Comisia Europeană pentru Democraţie prin Drept, un organism din cadrul Consiliului Europei (CoE), potrivit Mediafax. 

"De asemenea, Comisia Veneţia a adoptat, cu unele amendamente, avizul preliminar emis în iulie în cazul celor trei proiecte de lege prin care se modifică legislaţia actuală privind statutul judecătorilor şi procurorilor, privind organizarea judiciară şi funcţionarea Consiliului Superior al Magistraturii. Acest aviz critică faptul că aceste legi ar afecta eficienţa, calitatea şi independenţa justiţiei, cu efecte negative asupra combaterii corupţiei. Cele trei legi au fost deja promulgate şi au intrat în vigoare", mai arată Comisia.

Despre ce este vorba

În ceea ce priveşte amendamentele aduse opiniei preliminare din iulie, este vorba despre cele trei legi referitoare la statutul magistraţilor, organizarea judiciară şi Consiliul Superior al Magistraturii, care între timp au intrat în vigoare. Aceste legi vor avea un efect contrar în ceea ce priveşte eficienţa, calitatea şi independenţa sistemului judiciar, cu repercusiuni asupra luptei împotriva corupţiei, avertizează Comisia de la Veneţia, notează Digi24.

Comisia de la Veneţia menţionează inclusiv la cele două ordonanţe de urgenţă recent adoptate de guvern şi spune că şi notează că au luat în calcul opinia Comisiei exprimată în raportul preliminar. Comisia salută pasul pozitiv de a amâna intrarea în vigoare a pensionării anticioate a magistraţilor, ceea ce îi va da timp Parlamentului să reconsidere acest aspect, dar spune că nu a examinat şi celelalte prevederi ale ordonanţelor şi îşi rezervă o luare de poziţie pe această temă.

În ceea ce priveşte amendarea Codului penal şi a celui de procedură penală, Comisia de la Veneţia subliniază că deşi dezbaterea publică s-a axat pe riscul ca ele să submineze lupta anticorupţie, impactul lor este, de fapt, mult mai amplu. Modificările ar putea afecta semnificativ sistemul justiţiei penale, efiucienţa sa, în special în ceea ce priveşte invetigaţiile, punerea sub acuzarea şi deciziile în privinţa altor forme complexe şi grave de infracţionalitate.

Pe repede-nainte

Comisia critică viteza excesivă şi insuficienta transparenţă în procesul reformării legilor justiţiei, mai ales că au fost promovate peste 300 de amendamente, iar multe dintre ele au modificat radical sistemul. Graba cu care au fost adoptate a avut un impact negativ asupra calităţii actului legislativ, astfel au apărut contradicţii în legislaţie care ar putea aduce probleme în viitor.

Comisia subliniază faptul că o discuţie mai amplă cu practicienii din domeniu şi cu societatea ar fi fost necesară, mai ales că amendamentele au fost criticate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi aceste amendamente au provocat disensiuni în societatea şi instituţiile din Romania. Mai mult, luând în considerare conflictul dintre institutii, Comisia de la Veneţia subliniază necesitatea unui timp mai mare acordat pentru obţinerea unui sprijin mai larg a pachetului legislativ.

În altă ordine de idei, pe 12 octombrie, Curtea Constituţională a stabilit că peste 60 de articole din proiectul de lege care modifică Codul de procedură penală sunt neconstituţionale. Aceeaşi Curte trebuie să examineze constituţionalitatea modificărilor de la Codul penal, la finalul acestei luni, mai scrie Digi24.

Tudorel, demisia!

Preşedintele Klaus Iohannis a reacţionat vineri, după avizul Comisiei de la Veneţia, spunând că prevederile din Ordonanţă sunt "un nou episod dintr-un lung şir de decizii controversate" ale ministrului Tudorel Toader, motiv pentru care acesta trebuie să îşi prezinte demisia. "Preşedintele României consideră că, din dorinţa de-a favoriza pe cei care au probleme cu legea, coaliţia PSD-ALDE prejudiciază iremediabil nu numai statul de drept şi încrederea cetăţeanului că nimeni nu e mai presus de lege, indiferent de funcţia sau poziţia pe care o are în societate, ci şi toate eforturile unei întregi naţiuni pentru care valorile fundamentale europene sunt incontestabile", se arată în comunicatul transmis de Administraţia Prezidenţială, citat de Mediafax.

"Sub pretextul implementării recomandărilor Comisiei de la Veneţia în cuprinsul Ordonanţei de Urgenţă 92/2018, a inclus prevederi fără nicio legătură cu acestea, ba chiar contrare lor, de natură să sporească îngrijorarea partenerilor europeni. Preşedintele României menţionează că acesta este un nou episod dintr-un lung şir de decizii controversate luate de acest ministru în timpul mandatului său. În acest mod, Ministrul Justiţiei şi-a compromis definitiv credibilitatea, motiv întemeiat pentru a-şi prezenta demisia din funcţie", se arată în comunicatul de presă.

Klaus Iohannis consideră că aspectele foarte grave reţinute de Comisia de la Veneţia cu privire la modificările aduse legilor justiţiei şi codurilor penale reprezintă un semnal fără echivoc, de care actuala guvernare trebuie să ţină cont "pentru a nu împinge România pe o direcţie incompatibilă cu valorile Uniunii Europene".

"Punerea în pericol a independenţei procurorilor şi judecătorilor, afectarea încrederii în justiţie, impactul negativ asupra eficienţei actului de justiţie în materie penală în combaterea diferitelor infracţiuni, inclusiv a infracţiunilor de corupţie, a celor săvârşite prin violenţă sau a celor de criminalitate organizată sunt aspecte esenţiale asupra cărora Comisia de la Veneţia atrage atenţia în analiza sa. Preşedintele Klaus Iohannis subliniază că, prin concluziile prezentate public, Comisia de la Veneţia constată că modificările aduse legilor justiţiei şi legislaţiei penale bulversează întregul sistem judiciar şi generează efecte negative, iar o serie de prevederi nou introduse vor avea consecinţe directe asupra unor proceduri şi dosare penale în care sunt implicaţi oameni politici", menţionează Administraţia Prezidenţială. Preşedintele consideră că este inacceptabil ca întreaga legislaţie din acest domeniu esenţial pentru orice democraţie autentică să fie alterată.

Replica lui Toader

În replică, Tudorel Toader a declarat pentru agenţia de ştiri Mediafax, că modificările codurilor au survenit în Parlament, pentru că la Ministerul Justiţiei au fost elaborate doar proiectele de lege pentru aceste modificări. Toader a mai spus că Preşedintele ar trebui să ştie aceste aspecte.

"Presedintele Comisiei speciale a exprimat pozitia legiuitorului. Reamintesc faptul ca la MJ au fost elaborate proiecte de lege pt modificarea Codului penal si de procedura penala pentru punerea de acord cu deciziile CCR si pentru transpunerea a doua directive! Restul modificarilor celor doua Coduri au survenit in Parlament! Presefintele stie, sau ar trebui sa stie, aceste aspecte!", a declarat ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.

"Intr-o lume normala, este inadmisibil ca Presedintele Republicii sa astepte demisia Ministrului Justitiei pentru proiecte de acte normative care nu au fost initiate, elaborate sau promovate de catre Ministerul Justitiei- ma refer la modificarile aduse Codului penal si Codului de procedura penala ! Ramane valabil ceea ce afirmam si in cursul zilei de ieri - este preferabil ca intai sa ne documentam apoi sa vorbim!", a scris ulterior pe Facebook, ministrul Tudorel Toader.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON