URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Septembrie 2018, 00:15

PSD, în pragul scindării: Grupul anti-Dragnea e tot mai mare, Opoziţia face planuri de răsturnare a Guvernului Dăncilă

PSD, în pragul scindării: Grupul anti-Dragnea e tot mai mare, Opoziţia face planuri de răsturnare a Guvernului Dăncilă foto: Pro TV
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Nemulțumirile iau amploare în interiorul PSD iar presiunea este tot mai mare asupra liderului PSD, care se confruntă în momentul de față cu mai multe probleme. Surse social-democrate au declarat pentru HotNews.ro că din ce în ce mai mulți social-democrați dezaprobă modul în care Liviu Dragnea conduce partidul și vor să-i ceară acestuia să facă un pas în spate. O altă problemă arzătoare cu care se confruntă Dragnea și care nu mai poate fi amânată este ordonanța privind amnistia și grațierea.

Dragnea, somat să se retragă

Mai mulți lideri PSD intenționează să-i ceară lui Dragnea, în viitoarea ședință a Comitetului Executiv, să facă un pas în spate iar partidul să aibă o conducere colectivă. Paul Stănescu, Mihai Bădălău și Mihai Tudose sunt cei care poartă discuții cu liderii din teritoriu pentru a creea o opoziție puternică în interiorul partidului. Aceștia s-ar baza pe susținerea, până în prezent, a 15 organizații județene printre care se numără: Olt, Argeș, Giurgiu, Brăila, Ilfov, Dâmbovița, Prahova, Vrancea, Vaslui, Buzău, Constanţa, Caraş Severin și Timiș.

Hotnews scrie că Liviu Dragnea are în prezent sprijinul organizațiilor județene Dolj, Gorj, Teleorman, Vâlcea, Ialomița, Neamţ, Bacău, Maramureş, Satu Mare, Sibiu, Cluj, Braşov, Covasna, Harghita, Alba, Arad şi două organizaţii de Sector din Bucureşti (sector 5 Daniel Florea și sector 6 Gabriel Mutu). Deşi organizaţia PSD Bihor nu este pomenită, se ştie că liderul acetseia, Ioan Mang, este un susţinător al lui Dragnea.

La întâlnirea informală recentă a pesediștiilor de la Neptun Paul Stănescu, Niculae Bădălu, Mihai Tudose și Marian Oprișan i-au reproșat lui Dragnea că partidul a scăzut drastic în sondaje și că există nemulțumiri ale oamenilor din teritoriu pentru modul cum acesta ia deciziile. 

Tensiunile au escaladat în ședința CEX, unde Gabriela Firea a cerut retragerea sprijinului politic pentru  ministrul de Interne, Carmen Dan, pentru modul în care a gestionat activitatea Jandarmeriei la mitingul din 10 august. Propunerea lui Firea nu a avut ecou în ședința CEX, liderii județeni evitând atunci un conflict deschis cu Dragnea. Primăriţa Capitalei a ieşit însă public cu acuzații la adresa liderului PSD, iar apariţiile sale televizate par convingătoare. 

Majoritatea parlamentară, precară

Conflictul lui Dragnea cu vicepreședintele PSD și primarul Capitalei, Gabriela Firea "aruncă în aer majoritatea parlamentară și așa fragilă pe care o avem", au declarat pentru Hotnews.ro, surse din interiorul PSD. În prezent PSD și ALDE au împreună 250 de mandate (220 - PSD și 30 ALDE) iar majoritatea este 233. Există, se pare, o serie de deputații și senatorii dispuși să demisioneze din grupul PSD pentru a bloca activitatea și proiectele de lege și pentru a boicota în acest fel actuala conducere PSD. 

Până acum un deputat PSD de București, 3 deputați de Ilfov și 2 din Botoșani și-a anuntat susținerea față de Firea. În prezent PSD București are 14 deputați și, susțin sursele citate, în următoarele zile alți trei parlamentari ar putea să-și anunțe demisiile. De altfel în spatele lui Firea se află organizația PSD București și trei organizaţii de sector (Rodica Nassar sector 2, Robert Negoiță sector 3 și sector 1 Dan Tudorache). Totodată, gruparea Stănescu-Bădălu-Tudose controlează o serie de deputați și senatori care, la nevoie ar putea boicota activitatea parlamentară.

O majoritatea fragilă blochează multe proiecte legislative anunțate Liviu Dragnea ca prioritare în sesiunea de toamnă. Printre acestea se numără legea offshore aflată în reexaminare la Senat, Codurile Penale, legile justiției, legea privind desecretizarea protocoalelor SRI, legile siguranței naționale - toate pe agenda prioritară a PSD-ului. De asemenea, nimeni din Guvern nu pare dispus să îşi asume ordonanţa privind graţierea şi amnistia, aşteptată de mulţi „grei” din partid, iar conducerea PSD caută soluții. Gabriela Firea speculează problema și a declarat public că orice invenție juridică privind grațierea și amnistia ar putea duce PSD în haos şi compromite imaginea internaţională a României, astfel că este nevoie să se respecte legile.

Funcţii de vânzare

De partea cealaltă, Marian Neacșu și Darius Vâlcov negociază cu fiecare organizație în parte susținerea președintelui PSD. "Se promit fonduri prin PNDL, se promit funcții, se promite orice în bătălia pentru controlul organizaților și menținerea puterii", au declarat sursele citate. Pentru șefia organizației PSD București au apărut neoficial deja primele propuneri: senatorul Șerban Nicolae şi primarul sectorului 5, Daniel Florea. 

Confruntarea taberelor din interiorul PSD va avea loc cel mai probabil în ședința CEX programată peste două săptămâni. Se așteaptă un contra-atac dur din partea lui Liviu Dragnea, dar și o poziționare puternică din partea liderilor nemulțumiți de acesta.

Jos Dragnea şi Dăncilă!

Conflictul din interiorul PSD este văzut de adversari politici ca un bun moment pentru răsturnarea ddezastruosului Guvern Dăncilă şi instalarea unuia nou, girat de aceeaşi majoritate, dar care măcar să nu facă România de râs la preşedinţia Consiliului Uniunii Europene.

Victor Ponta a propus luni un plan pentru ”salvarea României”, iar potrivit acestuia primul pas pentru schimbarea actualului ”Guvern incompetent” este ca partidele de opoziție să anunțe că vor iniția o moțiune de cenzură împotriva “Dragnea - Dancilă” dar că nu vor intra la guvernare decât în urma unui vot popular care să îi legitimeze în acest scop sau că acceptă dreptul PSD de a propune un nou Guvern, ”cu condiția ca acesta să fie democratic”.

Potrivit planului lui Ponta, mai departe președintele Iohannis trebuie să își asume public declarațiile anterioare de a cere un alt Guvern, dar provenit tot din actuala majoritate și să nu se mai repete precedentul ”Cioloș”. Totodată, ar trebui propus cat mai repede un deputat din Grupul PSD care să candideze la funcția de Președinte al Camerei împotriva lui Dragnea, o persoana agreată de PSD dar acceptată de către deputații Opozitiei, UDMR și Minorități.

Potrivit lui Ponta, după ce se schimbă majoritatea în Camera Deputaților și este înlocuit Dragnea, grupul dizident din PSD trebuie să vină cu o propunere concretă de Prim Ministru, dând ca exemple pe Corina Cretu, Ecaterina Andronescu sau Mihai Tudose.

Un scenariu similar a invocat şi fostul preşedinte Traian Băsescu. ”Dacă va fi o negociere inteligentă, care să nu-i pună în situația de a avea mari pierderi de pe urma căderii guvernului, adică într-un fel sau altul să rămână la guvernare, într-un fel sau altul - aici trebuie și implicarea președintelui Iohannis la un moment dat - guvernul poate să cadă”, a declarat Băsescu.

El a mai spus că Opoziția trebuie să depună o moțiune de cenzură. ”Pentru opoziție, a nu depune o moțiune de cenzură, când ai pesta porcină care îți decimează populația de suine, când ai evenimentele din 10 august, care s-au desfășurat cu atâtea nereguli și atâta minciună din partea guvernului... Nu ai cum să nu depui moțiune de cenzură”, a mai apreciat fostul președinte al României.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Pușcărie
La pușcărie cu el, și Kovesi înapoi la DNA, și legile înapoi cum au fost
Postat 11 Septembrie 2018, 07:58 de Sandu1206
Fiti cuminti..
Fiti cuminti ca Mangeala tot cu criminalii este! El tot cu dracnea voteaza! Urati ceva de bine mangelatului copy-paste
Postat 11 Septembrie 2018, 01:05 de scortosul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON