URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Mai 2018, 11:38

PSD, ALDE şi UDMR încep modificarea Codurilor penale în Comisia Iordache. Opoziţia şi preşedintele acuză legi cu dedicaţie

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Parlamentarii se întorc miercuri la muncă, readucând în atenţie proiectele de modificare a codurilor penale, aflate în discuţia Comisiei speciale conduse de fostul ministru al Justiţiei de la începutul anului trecut, Florin Iordache.

Favorabile suspecţilor şi inculpaţilor

Una dintre propuneri vizează ca procesele să se rejudece dacă unul dintre judecătorii care au dat sentinţa nu semnează motivarea. Unul dintre beneficiari va fi preşedintele PSD, Liviu Dragnea, condamnat la închisoare cu suspendare de către un complet al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie condus de un magistrat care s-a pensionat după pronunţarea sentinţei, înainte ca aceasta să fie redactată.

Alte schimbări importante îi vizează pe denunțători, care vor putea semnala o faptă pe care o consideră ilegală în termen de numai 6 luni de la producerea ei, ceea ce va descuraja denunţurile ulterioare, făcute de persoane care vor să obţină reduceri ale limitelor de pedeapsă.

Propuneri controversate există şi în privinţa dreptului la imagine al suspecţilor, deoarece procurorii nu vor mai avea voie să comunice informații din dosare, iar persoanele suspecte nu vor mai putea fi prezentate la televizor purtând cătuşe.

În plus, procurorii nu vor putea folosi alte probe descoperite în urma percheziţiilor în afara celor pentru care au mandat. Datele obţinute dintr-un sistem informatic sau dintr-un sistem de stocare a datelor informatice care nu au legătură cu infracţiunea pentru care se efectuează urmărirea penală şi pentru care a fost autorizată percheziţia în acea cauză se şterg definitiv din copiile efectuate şi nu pot fi folosite în alte cauze penale şi pentru dovedirea altor fapte, pentru care nu există mandat de percheziţie.

Deocamdată nu e clar ce se va întâmpla cu articolul care a generat anul trecut protestele privind OG 13, referitor la abuzul în serviciu. Opoziţia susţine că puterea îl ţine la sertar şi va fi adoptat pe ultima sută de metri. PSD-ALDE intenţionează să redefinească abuzul în serviciu, astfel încât infracţiunea să fie strict legată de luarea sau darea de mită, caz în care nu va mai fi nevoie de introducerea unui prag.

Suspectul sau inculpatul vor putea participa la efectuarea oricărui act de urmărire penală sau la orice audiere, la solicitarea sa, iar audierea unei persoane nu poate dura mai mult de 6 ore într-o zi.

Dispoziţiile legii ar urma să se aplice şi hotărârilor pronunţate până la intrarea acesteia în vigoare.

Legi cu dedicație

Opoziţia şi preşedintele României au acuzat că modificările codurilor penale sunt făcute „cu dedicaţie” pentru Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, în timp ce şeful Comisie, Florin Iordache, a susţinut că prin aceste modificări se vrea „normalizarea vieţii în România”.

Preşedintele Klaus Iohannis a precizat că unele dintre propunerile pentru modificarea Codurilor penale sunt inacceptabile şi că „este inadmisibil ca unele să fie făcute cu destinaţie pentru persoane care acum ocupă poziţii de decizie chiar în Parlament”.

„Unele dintre aceste modificări sunt necesare, fiindcă e nevoie de o oarecare modificare a legislaţiei, punere în acord cu decizii ale CCR şi în unele puncte chiar cu legislaţia europeană. Aceste propuneri sunt bune şi cred că Parlamentul le va prelucra şi va introduce aceste chesstiuni. Alte propuneri care au fost făcute, nu vreau să detaliez acum în acest cadru, sunt total inacceptabile şi cred că discuţia parlamentară va revela care trebuie să rămână în discuţie şi care trebuie să iasă din discuţie. Un principiu, însă, cred că trebuie să îl înţeleagă toată lumea - este inadmisibil ca unele modificări să fie făcute cu destinaţie pentru unele persoane care vremelnic ocupă poziţii de decizie chiar în Parlament”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON