URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Decembrie 2019, 13:15

Primarul Timișoarei, Nicolae Robu, trimis în judecată pentru abuz de serviciu. Prejudiciul în dosar: 9,5 milioane de euro

Primarul Timișoarei, Nicolae Robu, trimis în judecată pentru abuz de serviciu. Prejudiciul în dosar: 9,5 milioane de euro (Sursa foto: aktual24.ro)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primarul liberal al Timişoarei, Nicolae Robu, a fost trimis în judecată de DNA, împreună cu alți opt inculpați, într-un dosar privind casele naționalizate. Edilul este acuzat de procurori de abuz în serviciu şi obținere de foloase necuvenite în formă continuă.

Potrivit unui comunicat transmis luni, Direcţia Naţională Anticorupţie a trimis în judecată nouă persoane într-un dosar care vizează vânzarea frauduloasă şi la preţuri foarte mici a 207 imobile, majoritatea situate în centrul vechi al municipiului Timişoara.

Inculpaţii au fost trimişi în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, în formă continuată (5 inculpaţi), respectiv în formă simplă (4 inculpaţi), care au întocmit în total 207 de contracte de vânzare-cumpărare. 

Inculpaţii sunt Nicolae Robu, primarul Timişoarei (2 contracte), Nicuşor-Constantin Miuţ (la data faptelor director al Regiei Autonome URBIS Timişoara, Administrarea Domeniului Public S.A. Timişoara şi Direcţiei Patrimoniu din cadrul primăriei mun. Timişoara -199 contracte), Gheorghe-Coriolan Ciuhandu (la data faptelor primar al municipiului Timişoara 61 de contracte), Ioan Cojocari (secretar al primăriei municipiului Timişoara şi coordonatorul nemijlocit al Serviciului Juridic Contencios din cadrul primăriei - 61 contracte), Dan-Aurel Diaconu (la data faptei viceprimar al municipiului Timişoara - un contract), Traian-Constantin Stoia (la data faptei viceprimar al municipiului Timişoara - un contract), Martin Staia (la data faptelor director al Direcţiei Patrimoniu şi respectiv al Direcţiei Clădiri, Terenuri şi Dotări Diverse din cadrul municipiului Timişoara - 2 contracte), Simona Vîrlea (la data faptei jurist al Primăriei municipiului Timişoara - un contract), Gabriela Iova (la data faptei jurist al Primăriei municipiului Timişoara - un contract). 

"În perioada septembrie 1996 - ianuarie 2014, cei nouă funcţionari publici din cadrul Primăriei municipiului Timişoara (majoritatea cu funcţii de conducere) şi-ar fi încălcat atribuţiile legate de aplicarea Legii 112/1995 pentru a vinde, în mod nelegal, 207 de imobile ce aparţin fondului locativ de stat, unor persoane care nu ar fi avut nici un drept să le cumpere, cauzând un prejudiciu de 42.756.719 lei (9.514.392 euro) în dauna statului", transmit procurorii DNA.

În urma anchetei, a fost constatată infracţiunea de abuz serviciu în legătură cu încheierea unui total de 207 contracte de vânzare-cumpărare, fiecare contract pentru câte unui imobil ce a făcut obiectul Legii nr. 112/1995 (pentru reglementarea situatiei juridice a unor imobile cu destinatia de locuinte , trecute in proprietatea statului).

În luna ianuarie 1996 a intrat în vigoare Legea 112/1995 pentru reglementarea situaţiei juridice a unor imobile cu destinaţia de locuinţe, trecute în proprietatea statului în perioada regimului comunist.

Această lege le dădea drept foştilor proprietari şi moştenitorilor lor să îşi redobândească imobilele confiscate în mod abuziv de regimul comunist sau să primească despăgubiri pentru acele imobile, scrie Digi24.ro.

Totodată, legea a dat dreptul chiriaşilor să cumpere imobilele în care locuiau, dar numai acelor chiriaşi care dovedeau că, la data intrării în vigoare a Legii 112/1996, aveau contracte de închiriere a acelor imobile şi le ocupau la acea dată, mai adaugă sursa citată. 

"Cu toate acestea, inculpaţii ar fi încheiat contracte de vânzare-cumpărare cu persoane care nu au avut calitatea de chiriaşi la data intrării în vigoare a Legii 112/1995 şi care, prin urmare, nu aveau nici un drept să dobândească respectivele imobile. Funcţionarii din cadrul primăriei Timişoara ar fi vândut în mod fraudulos imobilele persoanelor în cauză, la preturi modice stabilite în baza Legii 112/1995 şi HG 20/1996, deşi cunoşteau că respectivele dispoziţii nu mai erau aplicabile acelor persoane", transmit anchetatorii.

Prejudiciul total cauzat statului român ca urmare a încheierii nelegale a celor 207 contracte de vânzare-cumpărare ce fac obiectul acţiunii penale este de 42.756.719 lei (9.514.392 euro).

Statul Român prin Ministerul Finanţelor Publice s-a constituit parte civilă în cauză, solicitând în principal restituirea bunurilor imobile în natură şi restabilirea situaţiei anterioare, prin revenirea acestora în proprietatea statului şi prin anularea actelor juridice produs al infracţiunii.

"În subsidiar, în măsura în care repararea prejudiciului în natură nu mai este posibilă, s-a solicitat repararea prejudiciului în cuantum de 42.756.719 (9.514.392 euro). În vederea recuperării prejudiciului, s-au instituit măsuri asiguratorii asupra unor bunuri imobile aparţinând inculpaţilor", mai arată sursa citată.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Timiş, cu propunere de menţinere a măsurilor asigurătorii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
AVE Maria
Model de bune practici Cluuuj:Primăria Cluj-Napoca acuzată că ”naționalizează” terenuri fără plata unei juste despăgubiri. Proces de 120.000 de euro pierdut(www.stiridecluj.ro/politic/primaria-cluj-napoca-acuzata-ca-nationalizeaza-terenuri-fara-plata-unei-juste-despagubiri-proces-de-120-000-de-euro-pierdut).Acelasi model functiona si in Oradea Mare(remember tarau &vuscan).Iar acum aflam ca ditamai profu universitar,fruncea banatului,e imbirligat cu gitanii in megaescrocheria vilelor din centrul timisoarei.Nu va suparati,noi tocmai am pus bazele unui klan cu care sa dezvoltam vestul tarii.Vine DNA-ul si neste judecatori talimbi sa foot-a directia,acuma,in pragul decolarii spre dezvoltarea adevarata a transilvaniei.Revoltator!Inadmisibil!De mirul lumii!Respect zero!
Postat 30 Decembrie 2019, 19:20 de excalibur
e de-al nostru
Alianta vestului, PNL ca iohanis, a zis **** PSD cand a trebuit.
Postat 30 Decembrie 2019, 18:25 de testtest
mini trump si abuziva !?!
@ oradea mea si a ta ))) *** acest mini trump robu, bolnav cronic de publicitate si imagine, trebuie tras la raspundere pt toata faradelegile facute. @Cristina, aka Crisdumi, revin cu rugamintea sa nu mai folosesti gresit si abuziv semnul de punctuatie "!?!" - acesta se foloseste pentru a semnala o situatie care te nedumireste, despre care nu ai certitudine, care te surprinde si te face sa reflectezi asupra subiectului descris. Din postarile tale, reiese ca esti nedumirita de toate lucrurile pe care le scrii. Ca si noi, de altfel.
Postat 30 Decembrie 2019, 18:17 de roger
mincinoasa
bai dummy girl, de unde naiba scoti cifre de-astea gen 16 miliarde ?! Uneori pari normala (cam rar ce-i drept) cand postezi, dar in ultima vreme ai cam luat-o pe aratura rau de tot. Erau pe net reclame la ceva promotii la Pelican, poate prinzi vreo consultatie gratuita.
Postat 30 Decembrie 2019, 16:55 de oradea_mea_si_a_ta
A vrut și Robu să atingă performanța lui Johannis !?!
La 9,5 milioane Euro ... mic escroc imobiliar față de Johannis, cu al său Grup Etnic German care au ajuns la cel puțin 16 miliarde Euro !?! Tari în clanță au fost liberalii ăștia de când s-au reinventat !?!
Postat 30 Decembrie 2019, 14:46 de CrisDumi
Centru
Tot centrul Timisoarei e in labele bronzate ale clanului carpaci!!
Postat 30 Decembrie 2019, 14:31 de AnaConda
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON