URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 Mai 2019, 22:15

Prima zi a Papei Francisc în România. A circulat cu Loganul şi a adus un omagiu sacrificiului "fiilor şi fiicelor României" din străinătate (FOTO / VIDEO)

Prima zi a Papei Francisc în România. A circulat cu Loganul şi a adus un omagiu sacrificiului 'fiilor şi fiicelor României' din străinătate (FOTO / VIDEO) (foto: Sorin Cioponea / Libertatea.ro)
Prima zi a Papei Francisc în România. A circulat cu Loganul şi a adus un omagiu sacrificiului 'fiilor şi fiicelor României' din străinătate (FOTO / VIDEO) (foto: EPA-EFE)
Prima zi a Papei Francisc în România. A circulat cu Loganul şi a adus un omagiu sacrificiului 'fiilor şi fiicelor României' din străinătate (FOTO / VIDEO) (foto: adevarul.ro)
Prima zi a Papei Francisc în România. A circulat cu Loganul şi a adus un omagiu sacrificiului 'fiilor şi fiicelor României' din străinătate (FOTO / VIDEO) (foto: Hepta)
Prima zi a Papei Francisc în România. A circulat cu Loganul şi a adus un omagiu sacrificiului 'fiilor şi fiicelor României' din străinătate (FOTO / VIDEO) (foto: libertatea.ro)
Prima zi a Papei Francisc în România. A circulat cu Loganul şi a adus un omagiu sacrificiului 'fiilor şi fiicelor României' din străinătate (FOTO / VIDEO) (foto: EPA-EFE, via adevarul.ro)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Papa Francisc a fost primit cu bucurie, vineri, în Bucureşti de zeci de mii de credincioşi. Dacă în timpul întâlnirilor oficiale a păstrat o mină serioasă, Suveranul Pontif le-a zâmbit şi a salutat mulţimile adunate în mai multe zone ale Capitalei pentru a-l vedea fie şi în treacăt.

Pentru a-l proteja, au fost luate măsuri extreme de securitate. 

În prima parte a zilei, Papa Francisc a folosit o maşină Dacia Logan pentru a se deplasa. Tot el a atins un subiect sensibil, cel al românilor plecaţi la muncă şi stabiliţi în străinătate, cărora a spus că le aduce un "omagiu". 

Pentru "fiii şi fiicele României"

Capul Bisericii Catolice şi al statului Vatican a vizitat Palatul Cotroceni, unde a fost primit de preşedintele Klaus Iohannis.

"Sunt bucuros să mă găsesc în frumoasa dumneavoastră ţară, la 20 de ani de la vizita Papei Ioan Paul al II- lea şi când ţara dvs deţine preşedinţia Consiliului UE, la 30 de ani când ţara dvs s-a eliberat de la regimul comunist", a declarat Papa Francisc, într-un discurs ţinut la Palatul Cotroceni.

Sanctitatea Sa a făcut referire şi la românii din Diaspora. "Aduc un omagiu sacrificiului fiilor şi fiicelor României care, prin cultura lor, prin patrimoniul valorilor şi al muncii lor, îmbogăţesc ţările în care au imigrat, iar prin roadele efortului lor îşi ajută familiile rămase în patrie. (…) Pentru a înfrunta dificultăţile acestei noi faze istorice, pentru a identifica soluţii eficiente şi a găsi puterea de a le pune în practică, trebuie să se intensifice colaborarea pozitivă a forţelor politice, economice, sociale şi spirituale. Este nevoie ca toţi să mergem împreună şi să îşi propună ferm să nu renunţe la vocaţia cea mai nobilă la care statul trebuie să aspire: să se îngrijească de binele comun al poporului său", a spus Suveranul Pontif.

"A merge împreună ca mijloc de construire a istoriei, impune nobleţea de a renunţa la ceva din propriile năzuinţe sau din interesul personal în favoarea unui plan mai amplu astfel încât să se creeze o armonie care să permită înaintarea sigură spre ţeluri comune. În felul acesta, se poate construi o societate care să-i includă pe toţi, în care fiecare, punându-şi la dispoziţie propriile talente şi competenţe, printr-o educaţie de calitate şi prin muncă creativă, participativă şi solidară, să devină protagonist al binelui comun. O societate în care cei mai slabi, cei mai săraci şi cei mai din urmă să nu fie consideraţi indezirabili, "obstacole" care ar împiedica "maşina" să meargă, ci cetăţeni şi fraţi trebuie complet integraţi în viaţa civilă", a mai spus Papa.

"Tatăl Nostru" în latină, "Hristos a Înviat!" în română

Ulterior, Suveranul Pontif a avut o întâlnire privată cu prim ministrul Viorica Dăncilă. Apoi, Sanctitatea Sa a ajuns la Patriarhie pentru o întâlnire cu Preafericitul Daniel, şeful Bisericii Ortodoxe Române.
(foto: EPA-EFE)

Papa Francisc a vizitat, ulterior, Catedrala Naţională, unde a spus şi rugăciunea Tatăl Nostru, în latină. 

"Aş dori să-mi exprim recunoştinţa şi emoţia de a mă afla în acest templu sfânt care ne adună în unitate. Isus i-a chemat pe fraţii Andrei şi Petru să-şi lase mrejele ca să devină împreună pescari de oameni. Chemarea proprie nu este completă dacă lipseşte chemarea fratelui. Astăzi, stând alături, dorim să înălţăm împreună, din inima ţării, rugăciunea comună 'Tatăl Nostru'. Ea sintetizează identitatea noastră de fii şi astăzi, în mod deosebit, de fraţi care se roagă unul lângă celălalt", a spus, în discursul său, oaspetele.

Tot Papa Francisc a atras atenţia asupra mirajului consumerismului. "Evoluţia lumii e dictată de logica banului, a intereselor şi a puterii. Cufundaţi în consumerismul din ce în ce mai sălbatic care ne amăgeşte cu strălucirea sa scânteietoare, dar efemeră, ajută-ne, Tată, să credem în ceea ce ne rugăm: să renunţăm la avantajele comode ale puterii, la ispitirile înşelătoare ale mondenităţii, la aroganţa goală a autosuficienţei, la ipocrizia preocupării pentru aparenţe". 

Merită precizat că atât la intrarea cât şi la ieşirea din catedrală, Suveranul Pontif a salutat credincioşii în limba română, cu "Hristos a Înviat!". Papa Francisc a primit cadou de la Patriarhul Daniel o icoană făcută în mozaic care-l reprezintă Sfântul Apostol Andrei. 

Dacia şi Papamobil. Măsuri extreme de securitate

Dacă până la vizita la Catedrala Naţională, Papa Francisc a ales să fie transportat cu o maşină Dacia Logan, în care s-a aşezat la un moment dat chiar în faţă, lângă şofer, salutând mulţimile din Bucureşti, de acolo a urcat într-un papamobil marca Isuzu, care l-a purtat până la Catedrala romano-catolică Sfântul Iosif, unde a oficiat o slujbă.

La coborârea din papamobil, capul Bisericii Catolice a fost aplaudat minute în şir de mulţimea adunată acolo.

După slujbă, când Papa Francisc a ieşit din Catedrală, peste Bucureşti s-a abătut o ploaie torenţială. În ciuda acestui lucru, Suveranul Pontif a urcat în papamobilul parţial descoperit şi-a continuat drumul prin Capitală, salutând oamenii.

Pe tot parcursul zilei de vineri, şeful Bisericii Catolice a fost protejat de un număr impresionant de gărzi de corp şi forţe de ordine, unii dintre aceştia deplasându-se chiar pe jos pe lângă Dacia şi ulterior Isuzu în care se afla Papa. Potrivit G4media.ro, măsurile de securitate pentru vizita Papei Francisc în România sunt fără precedent, dispozitivul de protecţie fiind mai mare decât al unui şef de stat.

Aceeaşi sursă scrie că echipe de lunetiști au supravegheat şi protejat traseul, echipe antiteroriste au fost amplasate în puncte-cheie, iar în coloana Papei s-a aflat şi o mașină blindată pusă la dispoziție de către SPP.

Conform Adevărul.ro, în total la evenimentele publice dedicate vizitei Papei Francisc ar fi participat 150.000 de persoane.

(foto: Libertatea.ro)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
chrisdumi
Cine ar fi crezut ca o femeie poate sa se cufureasca non-stop ? Daca nu a crezut nimeni, se convinge acum, vazandu-te pe tine. Esti exemplul viu ca nu exista discriminari nici in aceasta directie...
Postat 01 Iunie 2019, 19:46 de 1234
Papa e recunoscător "fiilor și ficelor României" care s-au tras către lumea largă !?!
Cine ar fi crezut că are români/românce la Vatican, care spală funduri bisericești !?!
Postat 01 Iunie 2019, 19:30 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON