URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Martie 2019, 00:30

Prim vicepreşedintele Comisiei Europene, declaraţii dure despre România: De la publicarea raportului MCV nu am văzut progrese

Prim vicepreşedintele Comisiei Europene, declaraţii dure despre România: De la publicarea raportului MCV nu am văzut progrese foto: gov.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

​​Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a declarat luni că nu a remarcat progrese de la publicarea raportului MCV privind România, că i-a înmânat premierului un document cu măsuri şi îşi doreşte ca experţii Comisiei Europene şi reprezentanţii Guvernului să discute despre punctele care trebuie soluţionate, anunţă HotNews.ro.

Venirea sa la Bucureşti are loc în contextul adoptării OUG 7 de modificare a legilor justiţiei, care a provocat proteste fără precedent ale magistraţilor. De altfel, Timmermans a spus că oficialii Comisiei Europene nu au fost informaţi de Guvernul de la Bucureşti în privinţa modificărilor.

De asemenea, Timmermans a declarat că îşi doreşte ca experţii Comisiei Europene şi reprezentanţii Guvernului să discute despre punctele care trebuie soluţionate.

În cadrul vizitei, Frans Timmermans a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA), unde a declarat că dacă statul de drept este ameninţat, iar presa este îngrădită, "democraţia este reinterpretată pe ideea câştigătorul ia totul". Oficialul european s-a exprimat ferm şi în repetate rânduri în favoarea menţinerii statului de drept în România, avertizând autorităţile de la Bucureşti asupra modificărilor făcute la legile justiţiei.

Vrem progrese

"Vrem să ne asigurăm că putem face progrese în ce priveşte domnia legii în România şi vrem să ne asigurăm că lupta împotriva corupţiei nu este abandonată şi continuăm această luptă", a afirmat oficialul european, luni, transmiţând un nou avertisment Guvernului de la Bucureşti în privinţa modificării legilor justiţiei.

"Vreau să discut cu reprezentanţii Guvernului român despre recomandările din raportul MCV. Am predat un document prim-ministrului şi sper ca experţii noştri se vor întâlni curând pentru a parcurge toate punctele. Vrem să ne asigurăm că putem face progrese în ce priveşte domnia legii în România şi vrem să ne asigurăm că lupta împotriva corupţiei nu este abandonată şi continuăm această luptă, deoarece este foarte important pentru viitorul acestei ţări", a declarat Timmermans, după ceremonia de la SNSPA.

El a spus că de la publicarea raportului MCV nu a văzut progrese, ci doar un refuz al documentului Comisiei din partea Guvernului român şi a avertizat că sunt necesare progrese.

Întrebat dacă este posibilă activarea articolului 7, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene a spus că nu doreşte să facă speculaţii în ce priveşte "pasul următor", deoarece fiecare ţară e diferită, iar în cazul României tocmai prin intermediul MCV este posibilă soluţionarea problemelor care au generat dezacorduri.

"Vreau să ne aşezăm şi să parcurgem toate punctele din raportul MCV şi să vedem dacă putem să le soluţionăm. În spiritul cooperării, vreau să soluţionăm aceste chestiuni. Dar vreau să fie foarte clar că aceste chestiuni sunt foarte serioase şi vrem se vedem progrese. Să sperăm că vom ajunge la un acord mâine sau poimâine, dar acum trebuie să investim în această relaţie şi să ne asigurăm că facem progrese. Dacă se ia în considerare adoptarea de noi prevederi legislative, de ce nu ni se cere sfatul, de ce nu se cere sfatul unui organism independent cu expertiză uriaşă, care este Comisia de la Veneţia, astfel încât să nu se facă paşi greşiţi? Suntem la dispoziţia voastră să vă ajutăm şi ştim că este nevoie ca deciziile CCR să fie transpuse în legislaţie, dar hai să o facem într-un fel care să nu afecteze lupta împotriva corupţiei, respectând independenţa sistemului judiciar în România", a mai declarat Timmermans.

Planuri și întâlniri

De la ora 18.00, Frans Timmermans a avut programată o întâlnire cu premierul Viorica Dăncilă, în contextul protestelor magistraţilor faţă de modificările aduse legilor justiţiei.

În urma întâlnirii, desfăşurate la Palatul Victoria. "Cei doi înalţi oficiali au finalizat planul de lucru al experţilor romani şi europeni care vor avea deja o prima întâlnire săptămâna aceasta, pentru a găsi soluţii de punere in aplicare a recomandărilor MCV. Săptămâna viitoare premierul şi prim vicepreşedintele CE Timmermans vor avea o întâlnire pentru a discuta progresul înregistrat de experţi", a declarat, potrivit HotNews, un purtător de cuvânt al Comisie Europene.

Şi Guvernul a emis un comunicat, dar nu pomeneşte nimic de MCV: "Ambele părţi au apreciat că este nevoie de un dialog constructiv şi au convenit asupra paşilor de urmat în perioada următoare. Cei doi oficiali au punctat nevoia unei bune cooperări intre Executivul României şi Comisia Europeană", informează Guvernul într-un comunicat, citat de Mediafax.. 

Chiar înainte de întâlnirea cu premierul Viorica Dăncilă, Timmermans a spus că independenţa justiţiei din România nu trebuie să fie afectată, iar lupta anticorupţie trebuie să continue.

Înainte de întâlnirea cu Timmermas, Dăncilă a spus că îşi doreşte "o cooperare foarte bună cu Comisia şi cu instituţiile europene", însă a vorbit din nou despre "dezinformările" la care ar fi supuse instituţiile de la Bruxelles privind situaţia din România.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6664 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON