URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Mai 2019, 21:28

Poftiţi la vot! Ce trebuie să știi despre alegerile de duminică

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Peste 18,9 milioane de români sunt aşteptaţi duminică la urne pentru a-şi alege cei 32 de reprezentanţi în Parlamentul European şi a se pronunţa în cadrul referendumului naţional convocat de preşedintele Klaus Iohannis pe tema justiţiei.

Pregătiri de vot

Potrivit evidenţelor Autorităţii Electorale Permanente, din totalul celor 18.968.840 de români cu drept de vot 700.843 au domiciliul sau reşedinţa în străinătate. Prin urmare, AEP a organizat 18.730 secţii de votare în ţară, iar Ministerul de Externe alte 441 în străinătate.

Ministerul de Externe a anunţat un număr de secţii de votare record, în condiţiile în care la precedentele alegeri europene din 2007, 2009 şi 2014 a înfiinţat doar 190 secţii peste hotare.

Cele mai multe secţii au fost organizate în ţările cu comunităţi mari de români, cum ar fi Italia (76), Spania (50), Republica Moldova (36), dar şi SUA (31), Marea Britanie (29), Germania (25) şi Franţa (17).

Pentru secţiile de votare din ţară au fost tipărite 20.104.459 buletine de vot, iar pentru diaspora alte 1.333.500 buletine de vot.

Trei candidaţi din Bihor

Pe 26 mai românii se prezintă la urne pentru a-şi alege cei 32 reprezentanţi în Parlamentul European (din totalul de 751 desemnaţi de alegătorii din toate cele 28 de state membre).

La scrutin participă toate partidele parlamentare şi trei candidaţi independenţi. Există şi patru bihoreni înscrişi în cursă - Vasile Blaga (PNL), Emilian Pavel (PSD), Cseke Attila (UDMR) şi Dorin Corcheş (ALDE).

Tot duminica aceasta, alegătorii au posibilitatea să răspundă la cele două întrebări formulate în cadrul referendumului naţional convocat de preşedintele Klaus Iohannis.

Prima întrebare este: "Sunteţi de acord cu interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie?".

A doua întrebare este: "Sunteţi de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi organizării judiciare şi cu extinderea dreptului de a ataca ordonanţele direct la Curtea Constituţională?".

Fiecare alegător va primi trei buletine de vot, unul pentru alegerea europarlamentarilor, iar celelalte pentru cele două întrebări ale referendumului, ele urmând să fie depuse în urne separate.

De la 7.00 la 21.00

Alegerile europarlamentare şi referendumul naţional se desfăşoară între orele 7 – 21, după ora oficială din fiecare ţară.

La scrutin pot lua parte românii care au 18 ani împliniţi şi care nu şi-au pierdut drepturile electorale. Cetăţenii străini, din state membre ale Uniunii Europene, care au domiciliul sau reşedinţa în România, pot vota la alegerile europarlamentare cu condiţia să se fi înscris pe listele speciale pentru desemnarea europarlamentarilor români, dar nu se pot exprima în cadrul referendumului.

În cazul în care se află în localitatea de domiciliu, alegătorii votează la secţia de care aparţin, iar dacă se află în altă unitate administrativ-teritorială pot să îşi exprime votul înscrişi pe o listă suplimentară.

Românii aflaţi în străinătate pe 26 mai pot vota în secţiile organizate de Ministerul Afacerilor Externe pe lângă misiunile diplomatice, oficiile sau secţiile consulare.

Cu actul de identitate

Alegătorii au dreptul să voteze în România pe baza unui act de identitate valabil (care poate fi cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de indentitate, paşaportul sau, în cazul elevilor şcolilor militare, carnetul de serviciu militar).

În străinătate, cetăţenii români pot vota cu cartea de identitate, buletinul sau paşaportul. De menţionat că paşaportul simplu, paşaportul electronic şi paşaportul simplu temporar pot fi folosite pentru exprimarea votului doar de către românii aflaţi în străinătate şi de cei domiciliaţi în străinătate.

Cu verificare online

Votul de duminică se desfăşoară sub supravegherea Sistemului informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal (SIMPV).

La intrarea în secţia de votare, alegătorul prezintă operatorului de calculator actul de identitate. Acesta îl va scana sau va introduce în sistem datele personale ale alegătorului pentru a verifica dacă posesorul nu a mai votat anterior.

Dacă nu există un asemenea impediment, operatorul SIMPV îi comunică alegătorului că evidenţa prezenţei la vot se ţine separat pentru alegeri şi pentru referendum, şi îi va cere să se pronunţe dacă va vota la ambele scrutinuri.

Operatorul va nota opţiunea cetăţeanului şi o va comunica preşedintelui secţiei de votare, care îi va înmâna, după caz, unul sau toate cele trei buletine de vot.

După aplicarea ştampilei de vot, buletinele sunt colectate în urne separate. Introducerea buletinului de vot într-o urnă greşită nu atrage, totuşi, nulitatea votului.

Vezi mai jos lista candidaţilor pentru alegerile europarlamentare:

Partidul Social-Democrat (PSD):

1. Rovana Plumb,

2. jurnalista Carmen Avram,

3. senatorul Claudiu Manda,

4. preotul Cristian Terhes,

5. Dan Nica, europarlamentar

6. Maria Grapini, europarlamentar

7. deputatul Tudor Ciuhodaru

8. Dragoş Benea

9. Fost ministru pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu

10. Andi Cristea,

11. Natalia Intotero,

12. Gabriela Zoană, europarlamentar

13. Bianca Gavriliţă 1

4. Emilian Pavel

15. Doina Pană

Partidul Naţional Liberal (PNL):

1. Rareş Bogdan, jurnalist

2. Mircea Hava, primar Alba Iulia

3. Siegfried Mureşan, europarlamentar

4. Daniel Buda, europarlamentar

5. Adina Vălean, europarlamentar

6. Vasile Blaga, fost co-preşedinte PNL,

7. Dan Motreanu, fost deputat

8. Gheorghe Falcă, primar Arad

9. Cristian Buşoi, europarlamentar

10. Marian-Jean Marinescu, europarlamentar

11. Vlad Nistor

12. Mihai Ţurcanu, europarlamentar

13. Violeta Alexandru

14. Ligia Ionescu Popescu 1

15. Laura Dumitru.

Alianţa 2020 USR-Plus:

1. Dacian Cioloş, preşedintele PLUS,

2. Cristian Ghinea (USR),

3. Dragoş Pîslaru (PLUS)

4. Clotilde Armand (USR)

5. Dragoş Tudorache (PLUS)

6. Nicolae Ştefănuţă (USR)

7. Vlad Botoş (USR),

8. Ramona Strugariu (PLUS)

 9. Vlad Gheorghe (USR),

10. Alin Mituţă (PLUS)

11. Anamaria Naomi Reniuţ (PLUS),

12. Valeriu Nicolae (PLUS)

13. Oana Ţoiu (PLUS)

14. Radu Ghelmez (USR)

15. Liviu Iolu (PLUS).

Partidul Alianţa Liberalilor şi Democraţilor (ALDE)

1. Norica Nicolai,

2. Daniel Barbu,

3. Renate Weber,

4. Ovidiu Silaghi,

5. Varujan Vosganian,

6. Andrei Gerea,

7. conf. univ dr. Radu Silaghi Dumitrescu de la Universitatea Babeş Bolyai din Cluj,

8. deputatul Eusebiu Pistru,

9. Horia Victor Toma fost europarlamentar şi

10. Tudor Tim Ionescu de la organizaţia de tineret ALDE

Partidul Mişcarea Populară (PMP):

1. Traian Băsescu

2. Eugen Tomac –preşedinte PMP,

3. Ioana Constantin – consultant management şi Comunicare

4. deputatul Marius Paşcan,

5. Preşedintele PMP Călăraşi Simona Vlădica,

6. deputatul Robert Turcescu,

7. Teodora Desagă –consilier parlamentar,

8. vicepreşedinte PMP Petru Movilă,

9. deputat Cătălina Bozianu,

10. preşedintele PMP Argeş Cătălin Bulf

Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR):

1. Eurodeputat Iuliu Winkler

2. Loránt Vincze, preşedinte al Uniunii Federative a Naţionalităţilor Europene (FUEN)

3. Csilla Hegedüs, vicepreşedinte executiv al UDMR

4. Csongor Oltean, preşedintele Conferinţei Tineretului Maghiar

5. europarlamentarul Csaba Sógor

PRO România:

1.Victor Ponta,

2. comisarul european Corina Creţu,

3. fostul premier Mihai Tudose,

4. fostul premier al Rep. Moldova Iurie Leancă,

5. Geanina Puşcaşu,

6. Gabriela Podaşcă, deputat

7. Cristian Cosmin,

8. Ioana Petrescu,

9. Mihai Sturzu,

10. Ionela Danciu

Uniunea Naţională pentru Progresul României (UNPR):

1. Ilie Năstase,

2. Anghel Iordănescu,

3. Luminiţa Adam, vicepreşedinte al partidului, avocat,

4. Claudiu Ciprian Tănăsescu, europarlamentar

5. Mircea Manolache, preşedintele organizaţiei Iaşi,

6. Constantin Tomescu, viceprimarul sectorului 6 Bucureşti,

7. Gheorghe Bică, prof. univ., vicepreşedinte UNPR,

8. Roman Apostol-Picu, jurist, viceprimar al municipiului Galaţi,

9. Laura Berbecaru,

10. Ene Dinga, prof. univ.

Partidul România Unită (PRU):

1.Bogdan Diaconu,

2.Andrei Piticaş,

3. Ionuţ Stuparu,

4. Ioan Constantinescu,

5. Sorin Deac,

6. Narcis Someşfelean,

7. Ştefan Lungu,

8. Laura Vicol

PRODEMO:

1. Alexandrescu Vasile Constantin,

2. Burduşel Emilian Aristide

Partidul Social Democrat Independent (PSDI):

1. George Cornel Comşa,

2. Mariana Carmen Dăscălescu,

3.Radu Stancu,

4. Sergiu Plîngău

Partidul Blocul Unităţii Naţionale (BUN):

1. Alexandru Vulpoiu,

2. Costel Stanciu,

3.Saveta Ionisei,

4. Manuela Aciubotăriţei

Partidul Socialist Român (PSR):

1. Marin Badea,

2. Violeta Mercea,

3. Petrică Dima,

4. Corneliu Reigler

Candidaţi independenţi:

Gregoriana Carmen Tudoran, George-Nicolae Simion, Peter Costea

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON