URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Iunie 2019, 19:12

PNL vrea să înjumătăţească weekend-ul. Sâmbăta ar putea deveni zi lucrătoare, plătită mai bine

PNL vrea să înjumătăţească weekend-ul. Sâmbăta ar putea deveni zi lucrătoare, plătită mai bine foto generic, arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Weekend-ul românilor ar putea intra la apă! Un grup de parlamentari PNL, printre care şi deputatul bihorean Florica Cherecheş, a înaintat în Camera Deputaţilor o propunere de modificare a Codului Muncii potrivit căreia perioada de repaus a angajaţilor s-ar putea înjumătăţi de la două zile la una singură pe săptămână.

Cu acordul salariatului...

Proiectul de modificare a Codului Muncii prevede că angajaţii ar putea fi chemaţi de angajatori la muncă şi sâmbăta sau duminica fără să mai beneficieze ulterior de o zi liberă.

"Am depus în această săptămână, împreună cu alți colegi din PNL, un proiect de lege care oferă posibilitatea ca angajații să poată munci şi sâmbăta, dacă sunt solicitați ocazional şi acceptă acest lucru, oferindu-li-se doar o compensare financiară. În acest caz, repausul săptămânal nu ar fi de 48 de ore, ci de minim 24 de ore", a transmis deputatul Florica Cherecheş printr-un comunicat de presă.

Potrivit deputatei, această modificare va permite ca angajatorul să îşi poată onora comenzile urgente în condiţii de legalitate, iar angajatul să obţină câştiguri suplimentare.

Liberalii vor să modifice Codul Muncii de aşa natură încât repausul săptămânal să poată fi redus la o zi. "Cu acordul salariatului, munca prestată cu caracter ocazional, într-o zi de repaus săptămânal, se poate compensa şi doar financiar, dar durata ei nu poate depăşi 8 ore, astfel încât repausul săptămânal să fie de minim 24 de ore. Munca prestată în această situaţie se va plăti cu un spor de minim 75 % din salariul de bază, agreat între salariat şi angajator", prevede modificarea propusă de parlamentarii PNL.

... pentru câţiva bani în plus

Iniţiatorii proiectului susţin că modificarea este atât în interesul angajatorilor, care şi-ar putea aduce personalul la muncă peste weekend, cât şi al angajaţilor, care vor putea munci mai mult în mod legal.

"Este de altfel o soluţie logică, o astfel de interpretare fiind nu numai în interesul angajatorului, ci şi al angajaţilor. În practică, poziţia oficială a multor ITM-uri este frecvent contrazisă de preferinţele individuale ale salariaţilor care optează pentru suplimentarea veniturilor prin prestarea de muncă suplimentară", se menţionează în expunerea de motive a propunerii PNL.

Proiectul de lege a fost depus în Camera Deputaţilor, iar Senatul este camera decizională.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
15 Comentarii
Oradeanbihor
Ce deștept ești tuuuuu
Postat 24 Iunie 2019, 20:54 de Sandu1206
@ chereches
Ai impresia ca oamenii aia prefera banii in detrimentul odihnei? Sau prefera sa mearga la munca in loc sa stea cu familia, cu copiii?!? Cat de proasta poti sa fii? Da, o fac pentru bani, pentru ca salariile sunt mici iar traiul e scump! Nu au imigrat destui romani? Vrei sa paraseasca tara si restu'?
Postat 24 Iunie 2019, 18:37 de oradeanbihor
@ prostu' satului
Deja exista o lege pentru asta: Codul Muncii, unde vei vedea ca apa calda e de mult inventata: "Art. 114 . [durata maxima a timpului de munca] (1) Durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare", restul (mod de plata a orelor suplimentare, compensare, intelegeri contractuale angajat-angajator, etc.) le gasesti citind si alte articole.
Postat 24 Iunie 2019, 18:30 de oradeanbihor
FaBULA
Piata muncii a decis asta de mult, și unii angajatori plătesc dublu, dar trebuie sa fie o lege pt toți.
Postat 24 Iunie 2019, 14:41 de Sandu1206
@Sandu: Să fii tu fraier!
Da' de ce să fiu plătit numa' dublu? De ce să nu fiu plătit triplu, sau și mai mult? Piața muncii să decidă asta, nu politrucii! De ce vor să schimbe ei regulile în timpul jocului? Poate că eu, pentru condiția de a nu munci sâmbăta și duminica, am acceptat o anumită slujbă. Dacă vrea angajatorul să muncesc suplimentar, deoarece a prins el o "pleașcă" sau e strâns cu ușa, să vină el la mine să negociem. Așa e liberal!
Postat 24 Iunie 2019, 13:56 de FaBULA
Asta era de mult, nu e nimic nou
Se numesc ore suplimentare, unde daca vin din partea angajatorului, angajatul e platit dublu. Daca se cer de catre angajat, sunt plătite normal, dar numai cu acceptul angajatorului. Asta e de cel putin 10 ani in sistemul privat. Aceleasi chestii cu munca in sarbatori legale sau zile nationale libere. Nu te obliga nimeni dar multi cotcodacitori abia asteapta sa fie chemati la "overtime" ca mai pica ceva bani de un "poc da tîgari". Sau is aia ce stau, ca ei nu "lucra pa cinspe milioani".
Postat 24 Iunie 2019, 06:36 de poiu
Rectific
Veți fi plăți dublu
Postat 24 Iunie 2019, 00:40 de Sandu1206
ineuanul
Spunele la FRAIERII ăștia că doar cu acordul lor vor lucra în weekend, că dacă le spun eu nu mă cred.
Postat 24 Iunie 2019, 00:37 de Sandu1206
ineuanul
:::::::))))))))))) asta ii interesează pe ei DOAR TITLUL, in rest e bine. In momentul de față, dacă lucrezi sâmbătă și duminică, ești plătit ca o zi normala. Pt FRAIERII care n-au înțeles, Fraierilor veți plăti dublu , dacă patronul va cheamă la muncă în weekend.
Postat 24 Iunie 2019, 00:35 de Sandu1206
Cu o exceptie...
.. adica, in afara de Sandu1206, ceilalti cred ca au citit numai titlul stirii, că mi-e greu sa cred ca au citit, dar n-au priceput... PLM...
Postat 23 Iunie 2019, 23:24 de ineuanul
USL-ul n-a murit, doar un pic s-a despărțit!
Și până acuma angajatorii au putut să negocieze cu angajații ca aceștia să muncească sâmbăta pentru ca angajatorul să îşi poată onora comenzile. Nu cred că i-a împiedicat nimeni! Poate doar aroganța de a nu se așeza la masă cu "sclavii". Nici măcar la o masă a negocierilor. In acest fel PNL-ul siluiește Codul Muncii la fel cum a procedat PSD-ul cu Justiția. Nu mai intru in detalii. Ne convine ori nu, costul oricărui produs este reglat de o piața liberă. Inclusiv costul forței de muncă. Ori suntem liberali, ori nu mai suntem!
Postat 23 Iunie 2019, 21:51 de FaBULA
isi dau arama pe fata
Pe vremea raposatului munceam pentru "stat". Acum pentru cine muncim sambata? Pentru preaslavitii "investitori"? Cei pe care ii taxa PSD? Poate data viitoare cand iesim la vot aruncam ochii si pe varianta PSD.
Postat 23 Iunie 2019, 21:40 de testtest
Arbeit macht frei
Ideea e buna.Pentru inceput simbata obligatorie si fara plata.Incet,incet ne propunem ca 4 zile din 7 sa lucram gratis pe mosiile grofilor.(Numărul zilelor de muncă ale iobagilor ajunsese la patru la săptămână cu brațele, trei cu animalele și două pentru jeleri- Răscoala lui Horea, Cloșca și Crișan-1784)
Postat 23 Iunie 2019, 20:36 de excalibur
minti odihniti...
sa va ia dracu pe voi. voi mereti si dormiti in palament,luati pensii speciale ca de votat ati putut vota cu totii. si mai aveti pretentii ca omul de rind sa lucreze in continuu??? sa fiti blestemati
Postat 23 Iunie 2019, 20:19 de tepes
Susțin ideea
In multe țări, companiilor care-și cheamă angajații sâmbătă sau duminică au obligația să-și plătească angajații între 50 și 100 % în plus pe ziua respectiva. Iar cei care lucrează în zilele de sărbătoare sunt plătiți dublu , în Anglia SUA, Franța și 8-10 zile de sărbătoare, în România și 40 de zile.
Postat 23 Iunie 2019, 20:17 de Sandu1206
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON