URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Martie 2020, 15:55

Pericolul coronavirusului: Ce putem învăța din experienţa Coreei de Sud pe tema COVID-19?

Pericolul coronavirusului: Ce putem învăța din experienţa Coreei de Sud pe tema COVID-19? În oraşele din Coreea de Sud sunt numeroase corturi în care se fac teste de COVID-19 (sursa foto: The Guardian)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După China, Coreea de Sud este a doua ţară care reuşeşte să reducă numărul noilor pacienţi infectaţi cu COVID-19, adică să aplatizeze curba clasică de contaminare, potrivit New York Times.

Chiar dacă sunt foarte diferite ca sisteme politice şi culturale, cele două ţări au aplicat seturi relativ similare de măsuri, în a doua etapă a epidemiei.

PressHub.ro a menţionat câteva dintre acţiunile care se regăsesc în strategia Coreei de Sud. De exemplu, învăţând din experienţa epidemiilor regionale SARS (2003) şi MERS (2015), sud-coreenii au dezvoltat proceduri, protocoale, instituţii, laboratoare, stocuri de material necesar. "Pe scurt, toată lumea ştie ce are de făcut", scrie PressHub.

De asemenea, această ţară are cea mai mare capacitate de testare din lume, cu peste 20.000 testări pe zi, ceea ce a determinat cea mai redusă rată de decese dintre ţările afectate de Covid19, anume 0,7% (față de media globală de 3,4%). În Coreea de Sud, se fac și se încurajează testări în sistemul privat la prețul de 134 dolari, dar cazurile de pacienți cu risc sunt testate gratis.

Este important de menţionat şi că toți coreenii respectă riguros ”social distancing”, adică distanțarea socială de care vorbesc toate guvernele, respectiv doi metri de siguranță față de alte persoane. Unele surse chiar atribuie sintagma ”distanțare sociala” președintelui Coreei de Sud.

Toate adunările publice au fost suspendate, indiferent de natura lor, şi nimeni nu plânge după ele.

Nu în ultimul rând, sacţiunile sunt uriaşe pentru nerespectarea carantinei: amendă de 7.500 de dolari şi un an de detenţie. Salariul mediu în Coreea de Sud este de 3.150 dolari, aşa că cetăţenii au motive să se conformeze.

Citeşte şi alte măsuri luate în Coreea de Sud, pe www.presshub.ro!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6664 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON