URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Decembrie 2017, 18:30

Percheziţii DIICOT la reputatul medic urolog Mihai Lucan

Percheziţii DIICOT la reputatul medic urolog Mihai Lucan foto: Digi24.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Procurorii DIICOT au descins, miercuri dimineaţă, în 5 percheziţii, dintre care una la reşedinţa reputatului medic urolog Mihai Lucan, şeful clinicii de transplant renal din cluj Napoca.

Ușa închisă

Procurorii anti-mafia au făcut în total cinci percheziţii la Cluj, una fiind la o clinică medicală privată, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infractional organizat specializat în săvârşirea infracţiunii de de delapidare cu consecinte deosebit de grave.

Una dintre percheziţii a avut loc la domiciliul chirurgului Mihai Lucan. Televiziunea locală NCN TV Cluj-Napoca precizează că iniţial, familia Lucan nu a vrut sa deschida uşa, dar când trupele de intervenţie (mascaţii) au decis să o spargă, poarta a fost deschisă de fiul acestuia, Ciprian Lucan.

DIICOT a comunicat că descinderile au avut loc "în cadrul unui dosar penal, în care se efectuează cercetări faţă faţă de 3 persoane, angajate ale unei clinici medicale din Cluj, prejudiciată în acest caz".

"Din primele verificări  a reieşit că, membrii acestui grup infracţional organizat aveau drept scop însuşirea, folosirea, traficarea, după caz, a bunurilor aflate în patrimoniul persoanei vătămate, respectiv a serviciilor medicale specifice prestate de către angajaţii acestei unităţi sanitare, în beneficiul unei alte clinici medicale, entitate prin intermediul căreia aceştia şi-ar fi promovat interesele", informează Poliţia Română, citată de Digi24.ro.    

Anchetatorii spun că gruparea infracţională organizată ar fi fost sprijinită de alte cinci persoane, în schimbul menţinerii în funcţiile de conducere pe care le deţineau.

"În perioada 2005-2016, membrii grupului infracţional organizat ar fi devalizat persoana vătămată, în beneficiul altei clinici medicale private. Prejudiciul cauzat este de 5.169.406 lei", mai arată Poliţia Română.

Digi24.ro citează surse care au declarat că dosarul are ca obiect efectuarea de cercetări faţă de membrii unui grup infracţional organizat constituit de către Mihai Lucan, Valeriu Ciprian Mihai Lucan şi Dan Emil Fofiu-Sânpetreanu, în calitate de angajaţi ai Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca, având ca scop însuşirea, folosirea, traficarea, după caz, a bunurilor aflate în patrimoniul  I.C.U.T.R., respectiv a serviciilor medicale specifice prestate de către angajaţii acestei unităţi sanitare, în beneficiul clinicii medicale aparţinând SC LUKMED SRL, entitate prin intermediul căreia cei trei şi-au promovat interesele.

Astfel, între anii 2005 şi 2016, suspecţii sunt acuzaţi de devalizarea Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca, pe de o parte, şi imposedarea SC LUKMED SRL, pe de altă parte, prejudiciind patrimoniul institutului clujean cu peste 5,1 milioane de lei, sumă pe care aceştia au apropriat-o SC LUKMED SRL prin reprezentanţii acesteia din urmă şi în beneficiul direct al membrilor grupului infracţional organizat.

Cum s-au scurs banii

Anchetatorii mai arată că "prima dintre modalităţile efective prin care s-a realizat delapidarea I.C.U.T.R. a constat în folosirea resurselor financiare, materiale şi umane (materiale medicale, reactivi chimici, aparatură specifică, activitatea efectivă de specialitate prestată de către personalul medical, utilităţi, etc.) ale laboratorului de analize din cadrul I.C.U.T.R. care au fost utilizate pentru efectuarea determinărilor anatomo-patologice în beneficiul clinicii aparţinând SC LUKMED SRL fără a se achita contravaloarea serviciilor medicale prestate de I.C.U.T.R. constând în analizele medicale ale ţesuturilor umane recoltate prin biopsii sau alte asemenea analize specific medicale de la pacienţii asupra cărora au fost efectuate intervenţii chirurgicale în cadrul clinicii aparţinând SC LUKMED SRL, în condiţiile în care toate aceste costuri au fost suportate din bugetul alocat I.C.U.T.R.".

"A doua modalitate a constat în diminuarea cuantumului cheltuielilor reale ocazionate de serviciile de specialitate medicală pe care le presupunea internarea pre şi post operatorie în cadrul I.C.U.T.R. a pacienţilor asupra cărora au fost efectuate intervenţii chirurgicale în cadrul clinicii aparţinând SC LUKMED SRL, cu referire exclusiv la serviciile de spitalizare, activitate ce presupune asigurarea cazării efective a pacientului în condiţiile asigurării  asistenţei medicalei  calificate.

Astfel, pe parcursul întocmirii deconturilor reprezentând contravaloarea serviciilor medicale prestate corespunzător  perioadei 2007-2016 de către persoana vătămată I.C.U.T.R. către SC LUKMED SRL în baza unor contracte succesive de prestări servicii medicale încheiate între reprezentanţii acestor două entităţi‚ au fost avute în vedere tarife de spitalizare al căror cuantum se situa cu mult sub valoarea tarifelor stabilite anual de către persoana vătămată I.C.U.T.R.", mai arată procurorii DIICOT.

"A treia modalitate a constat în utilizarea în cadrul SC LUKMED SRL a aparaturii aflată în posesia I.C.U.T.R., respectiv a unui aparat medical performant marca GALIL utilizat în tratarea diferitelor forme de cancer prin crioterapia ţesuturilor afectate, activitate ce s-a realizat cu începere din cursul anului 2007, moment în care reprezentanţii I.C.U.T.R. şi SC LUKMED SRL au dispus transferul fizic şi fără titlu al acestui aparat din sediul I.C.U.T.R. în cel al clinicii aparţinând SC LUKMED SRL fără a se întocmi nici un fel de act de transfer de gestiune sau vreun contract în acest sens, astfel că în perioada 2007 – 2013 atât aparatura respectivă, precum şi consumabilele aferente achiziţionate din bugetul I.C.U.T.R. au fost utilizate exclusiv în beneficiul SC LUKMED SRL... Sumele necesare achiziţionării kit-urilor necesare utilizării acestuia (ace speciale, heliu, argon) au fost achitate de către Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca, iar pacienţilor le-a fost percepută sume consistente de bani cuprinse între 3.000 şi 6.700 euro/intervenţie, echivalent în lei, reprezentând atât procedura medicală propriu-zisă, precum şi kit-ul necesar reprezentat de un set instrumentar format din ace speciale + alte consumabile specifice (butelii cu gaze - heliu şi argon), întreg setul constând aproximativ 3.800 euro per pacient", spun anchetatorii.

Astfel, prin cea de-a treia modalitate de delapidare, I.C.U.T.R. a fost prejudiciată cu suma de 2,7 milioane de lei lei, reprezentând costul total al instrumentarului format din ace speciale şi alte consumabile specifice (butelii cu gaze-heliu şi argon) folosit pentru un număr de 159 pacienţi care au făcut obiectul unor proceduri medicale (crioterapie prostatică/renală) efectuate în perioada 2007-2009 cu ajutorul unei aparaturi medicale (GALIL) aparţinând Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON