URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Iulie 2018, 16:07

Pentru şefia DNA s-au înscris, în ultima zi, patru candidaţi: trei procurori anticorupţie şi unul de la Parchetul General

Pentru şefia DNA s-au înscris, în ultima zi, patru candidaţi: trei procurori anticorupţie şi unul de la Parchetul General sursa foto: www.wall-street.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În ultima zi în care puteau să-şi exprime intenţia, în cursa pentru conducerea DNA s-au înscris patru magistraţi.

Trei plus unu

Primul procuror care şi-a depus candidatura este Florentina Mirică, în prezent şefa Serviciului combatere a corupţiei în justiţie, care a instrumentat dosarul „Limuzina”, în care fostul vicepremier Gabriel Oprea a fost trimis în judecată. De asemenea, aceasta instrumentează dosarul decontărilor fictive din CNAS şi este unul dintre cei 500 de magistraţi care au semnat o scrisoare publică prin care au criticat decizia CCR cu privire la revocarea fostei şefe a DNA, Laura Codruţa Kovesi.

În ordine cronologică, după Mirică şi-a înregistrat dosarul de candidatură şi Marius Iacob, în prezent procuror-şef adjunct al DNA. Acesta a instrumentat dosarul incendiului de la Maternitatea Giuleşti, a coordonat ancheta DNA în cazul Colectiv şi a instrumentat dosarele lui Sorin Ovidiu Vântu.

Tot din cadrul DNA s-a mai înscris la şefia instituţiei, conform presei centrale, şi Elena Grecu, fost procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța, dar care lucrează în cadrul structurii centrale a DNA de trei ani şi, potrivit Antena 3, ar fi „o admiratoare a Laurei Codruţa Kovesi”.

S-a mai înscris în cursă, al treilea în ordine cronologică, şi procurorul Cristian Lazăr, în prezent adjunct al şefului Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului General. Acesta a anchetat dosarul caselor lui Klaus Iohannis, iar în 2015 a dispus neînceperea urmăririi penale pe numele fostului premier Victor Ponta, ca urmare a acuzaţiilor de plagiat.

Ministrul decide

În ziua în care preşedintele Iohannis a semnat decretul de revocare din funcţie a Laurei Codruţa Kovesi, aşa cum a fost obligat de CCR, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader a anunţat începerea selecţiei pentru propunerea noului şef al DNA, care se va desfăşura până pe 30 iulie.

Între altele, candidaţii trebuie să prezinte un proiect managerial, minim 10 lucrări întocmite în ultimii 5 ani şi ultimul raport de evaluare a activităţii profesionale. Candidaturile vor fi validate pe 24 iulie, urmând ca în 25 - 27 iulie candidaţii selectaţi să susţină interviurile cu o comisie condusă de ministrul Justiţiei. Rezultatele selecţiei vor fi anunţate public după trei zile, pe data de 30 iulie.

Propunerea ministrului Justiţiei va fi înaintată Consiliului Superior al Magistraturii spre avizare şi apoi preşedintelui României în vederea numirii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON