URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Noiembrie 2019, 10:25

Patronul firmei de deratizare din Timişoara a fost reţinut. Otrava care a omorât 3 oameni și a rănit alți 28, cumpărată de pe piaţa neagră

Patronul firmei de deratizare din Timişoara a fost reţinut. Otrava care a omorât 3 oameni și a rănit alți 28, cumpărată de pe piaţa neagră foto: Bistim Dera
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Patronul firmei de deratizare Bistim Dera, Ioan Sorin Buţă, care a intervenit în cele două blocuri evacuate din Timişoara de unde trei locatari au murit iar alţi 28 sunt internaţi în spital, a fost reţinut pentru 24 de ore.  Bărbatul este acuzat de vătămare corporală, ucidere din culpă şi trafic de produse sau substanţe toxice, după ce a folosit fosfură de aluminiu, extrem de toxică, cumpărată de pe piaţa neagră.

Potrivit adevarul.ro, care publică date confirmate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiş, care face ancheta în cauză, Buţă a făcut deratizarea în perioada 16-18 noiembrie, în baza unui contract. 

"În cauză există indicii că, în procesul de deratizare, suspectul a folosit un insecticid denumit "Delicia - GASTOXIN", ce are în compoziţie fosfură de aluminiu, o substanţă foarte toxică, cu efecte letale în caz de inhalare, şi care necesită pentru utilizare autorizaţie specială", arată sursa citată.

Bărbatul a fost reţinut pentru 24 de ore, iar în cursul zilei de marţi va fi prezentat judecătorilor cu propunere de arestare preventivă.

Adevarul.ro notează că, marţi dimineaţă, la ora 8, în urma acțiunilor de deratizare mai erau internate, în total, 20 de persoane, dintre care 16 copii. Numărul victimelor a crescut, însă.

Într-o conferință de presă susținută ulterior, la ora publicării acestei ştiri, managerul spitalului a declarat că sunt internate 28 de persoane. 

A recunoscut

La audierile din cursul nopţii de luni spre marţi, patronul Ioan Sorin Buță a recunoscut în faţa anchetatorilor că a cumpărat substanţele folosite la deratizare şi dezinsecţie ilegal, de pe piaţa neagră.

"Nu le-a procurat legal, le-a cumpărat de pe piaţa neagră. Dar de la un tip care lucrează la o firmă de profil. Ştia de substanţele astea, le-a mai folosit la un moment dat la un hotel, în urmă cu o lună, a avut efecte foarte pozitive. Patronul de la hotel chiar doreşte să mai facă o deratizare. A cumpărat aceste pastile pentru hotel. Erau mai puternice faţă de cele folosite uzual. Primind o comandă de la această firmă, care deţine cele două blocuri în Timişoara, având pe stoc produse deja cumpărate, a zis să folosească şi acolo, având în vedere că acele încăperi nu erau locuite. După ce a plasat aceste pastile, el a izolat cu bandă adezivă tocul uşii, a luat şi cheile cu el. Substanţa s-a dus însă şi spre apartamentele vecine, care erau locuite. Nu avea nici el de unde să ştie cât sunt de letale. Urma şi etapa a doua, de îndepărtare şi aerisire. Urma să şi igienizeze. Erau saltele pline de ploşniţe, şi în pereţi...", a explicat Călin Stăiculescu, avocatul patronului pentru adevărul.ro.

Locatarii din două blocuri în care firma respectivă a făcut deratizarea au fost evacuaţi, unii fiind cazaţi la hotel şi la Liceul Silvic din Timişoara, în spaţii puse la dispoziţie de autorităţi, iar alţii fiind adăpostiţi de rude şi prieteni.

Deratizare cu un singur angajat

News.ro notează că Bistim Dera SRL are ca obiect de activitate nu doar dezinsecţie şi deratizare, ci şi operaţiuni de curăţenie în trenuri, autobuze, avioane, în cisterne rutiere şi maritime, curăţenie şi întreţinere piscine, curăţat de sticle, măturat de străzi şi îndepărtat zăpada. Are sediul într-un apartament de bloc din Timişoara, cu un singur asociat care e şi administrator. Şi-a început activitatea în 2015. Anul trecut a înregistrat o cifră de afaceri, adică totalul vânzărilor facturate, de 142.759 de lei.

Tot în 2018  a înregistrat un profit net de 19.000 de euro şi datorii de peste 1.000 de euro, în condiţiile în care cu un an înainte, datoriile firmei depăşeau 50.000 de lei.

După cum se știe, autorităţile din Timişoara au intrat în alertă luni, la prânz, când un bărbat care locuieşte pe strada Mioriţa, din Complexul Studenţesc, s-a prezentat la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Timişoara cu simptome digestive. După ce au aflat că soţia bărbatului, în vârstă de 29 de ani, a murit luni dimineaţa, iar copilul lor de trei ani şi un alt copil de la apartamentul vecin au murit sâmbătă având aceleaşi simptome, medicii s-au alarmat. 

Adevărul mai notează că în urma verificărilor de luni, două blocuri au fost evacuate. În cazul clădirii de pe strada Mioriţa, în care locuiau femeia şi cei doi copii care au murit, specialiştii în cercetare chimică, biologică, radiologică, nucleară (CRBN) au descoperit, la etajele trei şi patru, unde se află şi apartamentele în care locuiau victimele, substanţe neurotoxice.

Al doilea bloc a fost evacuat după ce autorităţile au stabilit că într-un apartament din această a doua clădire, de pe strada Vaida Voievod, a fost făcută dezinsecţie recent, de către aceeaşi firmă ca în cazul blocului de pe strada Mioriţa. Autorităţile au decis luni seară evacuarea preventivă a tuturor celor 31 de locuitori ai blocului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON