URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Iulie 2019, 15:54

Parlamentul European are un nou președinte: Socialistul David-Maria Sassoli, fost jurnalist

Parlamentul European are un nou președinte: Socialistul David-Maria Sassoli, fost jurnalist foto: Facebook
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Socialistul David-Maria Sassoli a fost ales președinte al Parlamentului European pentru un mandat de 2 ani și jumătate. Sassoli este fost jurnalist, are 63 de ani și a fost desemnat cu 345 de voturi, anunță HotNews.ro.

Potrivit sursei citate, Sassoli a obținut cele mai multe voturi, 325, și în primul tur, fiind urmat de Jan Zahradil, 162, Ska Keller, 133, și Sira Rego, 42. 

Născut la 30 mai 1956 la Florența, noul președinte al Parlamentului European este un fost jurnalist care are o experiență de 10 ani ca europarlamentar.

Absolvent al unei facultăți de științe politice, Sassoli a lucrat mai întâi pentru publicații din Roma, apoi, în 1992, pentru canalul TG3, iar ulterior a fost prezentator de știri la TG1. În 2007 el a devenit director adjunct al acestui canal TV.

În 2009, a renunțat la jurnalism pentru a candida la europarlamentare din partea Partidului Democrat, reprezentând o circumscripție electorală din centrul Italiei, devenind vicepreședinte al Parlamentului European în 2014. El a activat și în intergrupul Sărăcie Extremă și Drepturile Omului din Parlamentul european.

În calitate de vicepreședinte al PE, Sassoli a prezidat numeroase sesiuni plenare de la sediul din Strasbourg.

Înainte de votul care a decis instalarea lui în funcție, politicianul originar din Florența a declarat că ”Europa va fi mai puternică doar cu un Parlament ce joacă un rol mai important”, potrivit DW.

Reales europarlamentar în 2019, David-Maria Sassoli a fost propus de grupul Socialiști și Democrați drept candidat la funcția de președinte al PE.

Sassoli este căsătorit cu Alessandra Vittorini și are doi copii, Giulio și Livia.

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat marţi, la finalul summitului maraton la care liderii europeni au convenit asupra nominalizărilor pentru posturile-cheie în instituţiile UE, că aceştia doresc ca funcţia de preşedinte al PE să fie împărţită între socialişti şi populari, câte doi ani şi jumătate pentru fiecare.

Conform compromisului la care au ajuns liderii europeni, două femei şi doi bărbaţi vor prelua principalele posturi de conducere în instituţiile UE. Astfel, arată Agerpres, preşedinţia Comisiei Europene va reveni actualului ministru german al apărării, Ursula von der Leyen, membră a partidului Uniunea Creştin-Democrată (CDU) şi reprezentată a Partidului Popular European (PPE), conducerea Băncii Centrale Europene va fi preluată de franţuzoaica de centru-dreapta Christine Lagarde, actuala şefă a Fondului Monetar Internaţional, în timp ce ministrul spaniol de externe, socialistul Josep Borrell, va conduce diplomaţia europeană, iar premierul belgian, liberalul Charles Michel, va fi preşedintele Consiliului European. 

Ursula von der Leyen, a cărei nominalizare mai trebuie validată şi de Parlamentul European în urma unui vot prevăzut pentru jumătatea lunii iulie, este aşteptată miercuri după-amiază la Strasbourg.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON