URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Noiembrie 2018, 22:02

Orlando bate câmpii: Permis de muncă în străinătate pe maxim 5 ani, apoi „la revedere, te duci în altă țară să-ți cauți loc de muncă”

Orlando bate câmpii: Permis de muncă în străinătate pe maxim 5 ani, apoi „la revedere, te duci în altă țară să-ți cauți loc de muncă” foto: Antena 3
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Orlando Teodorovici stârneşte noi controverse printr-o declaraţie făcută pe negândite. PSD-stul dorește ca românii care lucrează în străinătate să aibă un singur permis de muncă, valabil pentru o perioadă limitată, de 5 ani, după care să fie obligaţi să își caute de muncă în altă țară.

Trebuie să învățăm la nivel european că, cu cât o zonă devine mai săracă, alta devine mai bogată, dar undeva lucrurile se rup, a fost explicaţia ministrului, în cadrul unei dezbateri la Palatul Parlamentului.

“Eu am ridicat problema asta și la nivelul colegilor mei, miniștrii de finanțe din cadrul Uniunii Europene. Poate e mai restrictivă sau de altă natură această măsură, dar asta este. Trebuie să învățăm la nivel european că, cu cât o zonă devine mai săracă, alta devine mai bogată, dar undeva lucrurile se rup. Trebuie să fie cu adevărat acea coeziune socială, nu încarci și întărești partea de Vest și lași restul de Europă din fel de fel de condiții, în afară”, a spus ministrul Finanțelor.

Propunerea lui Teodorovici este limitarea dreptului de a lucra. „Permisul de muncă să fie același ca și timp în toate statele. Nu mai ai voie, după primul permis, să-ți reînnoiești dreptul de muncă, ca să fii obligat să migrezi în Europa. Așa, dacă ajunge în Germania și tot primește drept de muncă, deci nu o să se întoarcă în veci în Croația, România, de unde a plecat. Maxim 5 ani și, la revedere, să te duci în altă țară să îți cauți loc de muncă”, a explicat Teodorovici.

În urma reacţiilor vechemente din spaţiul public, care l-au umplut de critici şi injurii, Teodorovici a făcut câteva precizări, dar nu într-o nouă declaraţie publică, ci pe Facebook.​ El a afirmat că ceea ce a spus reprezintă o subliniere a necesităţii de a standardiza la nivel european legislaţia şi procedurile privind accesul pe piaţa muncii în statele europene.

"Aceste declaraţii au fost făcute în contextul în care România se confruntă cu o criză acută de forţă de muncă, intenţia mea fiind aceea de a propune soluţii care să vină în sprijinul nostru al tuturor, atât din punct de vedere economic cât şi social. Nu am pus, nu pun şi nici nu voi pune vreodată în discuţie cele patru libertăţi fundamentale pe care se bazează Uniunea Europeană: libera circulaţie a persoanelor, a mărfurilor, a serviciilor şi a capitalurilor. Dar dacă o problemă nu este discutată la nivel european, toate celelalte state membre consideră că lucrurile sunt perfecte", a spus Teodorovici.

Astfel, spune el, din România au plecat sute de mii de tineri către alte state, efectele fiind oportunităţi de dezvoltare diminuate, iar economia ţării noastre fiind afectată. "Cele spuse de mine reprezintă o subliniere a necesităţii de a standardiza la nivel european legislaţia şi procedurile privind accesul pe piaţa muncii în statele europene, astfel încât să avem condiţii egale de acces pentru toţi cetăţenii Uniunii Europene. În niciun caz nu este vorba de o piedică sau de o limitare a accesului românilor în spaţiul european, ci mai degrabă dorinţa mea, aşa cum a fost întotdeauna, de a apăra şi promova interesele românilor şi ale companiilor româneşti", a mai arătat ministrul Finanțelor Publice.

Hotnews aminteşte că libera circulaţie a lucrătorilor este un principiu fundamental înscris chiar în Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene, la articolul 45, potrivit Comisiei Europene. În plus, legislaţia secundară a UE şi jurisprudenţa Curţii de Justiţie prevăd drepturi clare ale cetățenilor Uniunii Europene în privința liberei circulații.

Printre drepturile cetățenilor UE, se numără: să-şi caute un loc de muncă într-o altă ţară din UE, să lucreze în ţara respectivă, fără a avea nevoie de un permis de muncă, să locuiască în ţara respectivă în acest scop, să rămână în ţara respectivă după expirarea perioadei de angajare, să beneficieze de acelaşi tratament ca şi cetăţenii ţării respective în ceea ce priveşte accesul la piaţa muncii, condiţiile de muncă şi toate celelalte avantaje sociale şi fiscale.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Alcor
Sa vina PSD-istii de mai multe ori la Oradea , să vadă cum se face treabă bună
Postat 28 Noiembrie 2018, 09:09 de Sandu1206
Corectie:
Miliardele de euro despre care am scris mai jos ca intra anual in Romania (Oradea, etc), vin din "Fondul de coeziune", si este destinat statelor membre in care cetatenii au venituri sub media UE. Vizeaza reducerea disparitatilor economice si sociale si promovarea dezvoltarii durabile.
Postat 28 Noiembrie 2018, 08:46 de Alcor
Vai și amar
Cred că mai bine ar fi taxați diasporeii cu 250/lună de dragul Psd-ului, așa ar fi bani de pensii și salarii. Ce oamenii, vai și amar de ei. Tâmpitule bani la buget se aduna când faci infrastructura, ai o populație sănătoasă , și educată. Dar la ce sa te aștepți de la PSD-ESCU, atâta a putut tata ILI-ESCU , și în rest partidul merge după șablon.
Postat 28 Noiembrie 2018, 08:44 de Sandu1206
Fondul de solidaritate al Uniunii Europene
Sunt bani care vin din impozitele platite, in proportie de 90 % de cetatenii altor tari europene. Romania, are si ea partea ei contributie la acest fond. Contributiile cele mai mari vin din tarile bogate ale UE.
Postat 28 Noiembrie 2018, 08:08 de Alcor
Realitate
Romania, se afla intr-un deficit de forta de munca. Nu trebuie sa mergi mai departe, vezi situatia din Oradea. Ca o compensare, in Romania intra anual miliarde de euro (sume care depasesc imozitele platie de cetatenii romani), fonduri nerambursabile - Fondul de solidaritate al Uniunii Europene (Oradea este un beneficiar de top al acestor bani, sume care depasesc imozitele platie de oradeni/bihoreni), insa un revizionist fara obraz (pleonasm), vrea sa manance el totul. El sa nu dea la nimeni, insa, sa manance cat mai mult de la toti daca e posinil. Mentalitate de individ retrograd, ciudos, lacom pana-n maduva oaselor.
Postat 28 Noiembrie 2018, 07:58 de Alcor
Te minunezi
Asta e asa prost ca nu ar avea voie sa se urce in avion. Cum de ce? Ca e prost de bubuie. Pai prajitule, de ce pleaca oamenii din tara? Ia dati-va jos din fotolii, luati un streag, faceti o "mare adunare nationala" si folositi streangul ala in randul vostru, asa "fiecare la locurile voastre". Suna cunoscute citatele, nu? Eh, la evenimentu ala sa vezi tu cati romani plecati vin sa asiste. Toti aia 5 milioane care se estimeaza sa fie acuma pe alte meleaguri. Pai bai prajitule, din cauza ta impozitele si taxele mele incet incet se muta complet la altii. Bine, și alte cele. Si asa cum fac eu or sa faca si altii. Logic, nu o sa citeati tu aici si logic nici pe fb nu te intereseaza, dar daca ma asculti cu sfatul de mai sus, fac cinste cu serviciile de "after". Imi fac firma special pentru voi, "La Nelu Furtun, psd la cap de drum". Pana atunci, stiti voi sloganu ala cu 2 cuvinte, nu? Hai, la gara cu voi!
Postat 28 Noiembrie 2018, 06:01 de poiu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON