URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Martie 2020, 19:53

Organizația Mondială a Sănătății: coronavirusul a generat o pandemie (VIDEO)

Organizația Mondială a Sănătății: coronavirusul a generat o pandemie (VIDEO) (Sursa foto: cnet.com)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat miercuri într-o conferinţă de presă că epidemia de COVID-19, care a contaminat aproape 120.000 de persoane în 114 de țări din întreaga lume, este o pandemie.

Potrivit OMS, o pandemie este răspândirea la nivel mondial a unei noi boli şi apare atunci când un virus se "rostogoleşte" rapid, iar majoritatea oamenilor nu au imunitate la el. Virusurile care au provocat pandemii din trecut provin de obicei de la virusuri gripale animale, scrie agenţia Mediafax.ro. Numărul țărilor afectate a crescut de trei ori în ultimele două săptămâni, iar cel al îmbolnăvirilor de 13 ori în afara Chinei. 

"Cuvântul pandemie nu este unul care să fie folosit uşor ori în mod neglijent. Este un cuvânt care, dacă este folosit greşit, poate cauza temeri fără motiv sau acceptarea neîntemeiată a faptului că lupta s-a sfârşit, că urmează inevitabil suferinţă şi moarte. Descrierea situaţiei ca fiind pandemie nu modifică evaluarea OMS asupra riscurilor generate de coronavirus. Nu se modifică modul în care OMS acţionează, nu ar trebui să se modifice acţiunile adoptate de ţări", a spus directorul OMS, în cadrul conferinţei care a avut loc la Geneva. 

Şeful OMS a mai precizat că este îngrijorat faţă de "nivelurile alarmante de inacţiune" ale comunităţii internaţionale în faţa "nivelurilor de propagare" a epidemiei cu noul coronavirus. "În zilele şi săptămânile ce vin, ne aşteptăm să vedem crescând numărul de cazuri, numărul de decese şi numărul de ţări afectate", a avertizat Ghebreyesus.

Până la momentul transmiteriii acestei ştiri au fost confirmate 39 de cazuri de coronavirus în România, ultimul fiind un bărbat de 52 de ani din Constanța. Cel de-al 38-lea caz este o femeie care a intrat în contact cu pacientul de 60 de ani, un fost poliţist, care a minţit autorităţile române spunând că nu a venit dintr-o zonă infectată de virus, recunoscând ulterior că a ajuns în ţară în 26 februarie după o călătorie în Israel. Acesta a îmbolnăvit-o şi pe nora sa însărcinată şi pe nepotului său de numai 3 ani.  

Conform celui mai recent bilanţ, numărul infecţiilor cu COVID-19 a ajuns la 118.000 la nivel mondial, iar peste 4.200 de oameni au murit. 

Ultima pandemie a fost în 2009 pentru gripa H1N1 care a ucis sute de mii de oameni la nivel global. "Acesta a fost detectat mai întâi în Statele Unite şi s-a răspândit rapid şi pe celelalte continente", a spus Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor, mai notează Mediafax. Pandemii au mai fost şi în 1981 (HIV), 1918 (Gripa spaniolă), 1870 (Variola) şi în 1347 (Ciuma bubonică). 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Tarziu
Trebuia sa declare pandemie, cu masurile corespunzatoare, in urma cu doua saptamani, cand au vazut viteza cu care acest virus se raspandeste in China, Coreea de Sud (probabil si in Coreea de Nord, insa, pe aia nu te poti baza ca dau informatii adevarate), Japonia si Iran. Era clar ca e doar o chestiune de timp pana cand acest nenorocit de virus va ajunge in toata lumea.
Postat 11 Martie 2020, 20:51 de 1011010
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON