URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Aprilie 2020, 23:32

Ordonanţa Militară nr. 8: Pieţele agroalimentare rămân deschise, exporturile de cereale, ulei şi zahăr, interzise (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Autorităţile din România au emis, joi seara, o nouă Ordonanţa Militară, cea cu numărul opt, ce cuprinde măsuri în contexul pandemiei de COVID-19.

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a anunţat că pieţele agroalimentare vor rămâne deschise "pentru agricultorii care prezintă certificat de producător agricol", iar exporturile de cereale şi produse din cereale, precum şi de zahăr şi ulei, vor fi interzise.

Separaţi de Paşte

Anunţul a fost făcut la ora 23 printr-o declaraţie susţinută de Marcel Vela, alături de secretarii de stat Bogdan Despescu şi Raed Arafat.
În deschidere, ministrul Afacerilor Interne a făcut un apel către toţi românii să se abţină de la a organiza întâlniri în familie de Paşte.

"Intrăm într-o perioadă foarte importantă pentru toate creştinătatea. Aceasta este perioada în care fiecare îşi face planuri. Sunt conştient că mă adresez unui popor majoriar creştin, cu frica lui Dumnezeu, format din oameni puternici. (...) Este mai bine să îndurăm în acest an şi să ne bucurăm de cei dragi nouă, mult timp de aici înainte", a spus Vela.

Ministrul a adăugat că în perioada următoare va fi acordată "o atenţie deosebită" respectării prevederilor restrictive pentru evitarea răspândirii coronavirusului. "Am suplimentat numărul patrulelor, astfel încât să fim pregătiţi în cazul creşterii numărului de infracţiuni diverse", a adăugat acesta.

Ordonanţa nr. 8

În ceea ce priveşte Ordonanţa Militară nr. 8, care va fi publicată joi noaptea în Monitorul Oficial, principalele măsuri sunt legate de continuarea activităţii în pieţele agroalimentare, interzicerea exporturilor de cereale, relaxarea condiţiilor de circulaţie pentru pescuitul comercial şi apicultură.

De asemenea, a fost introdusă posibilitatea ieşirii din locuinţe pentru achiziţia de maşini, dar şi pentru service auto. Totodată, după îmbulzeala care s-a format, joi, la Aeroportul din Cluj, s-a decis ca toate zborurile - şi calendarele acestora - să fie aprobate direct de Ministerul Transporturilor.

Ministrul a anunţat următoarele măsuri:

-    Cu condiţia respectării măsurilor anterioare, din această seară este permisă circulaţia în afara locuinţei sau gospodăriei a titularilor permiselor de pescuit comercial pentru pescuit şi valorificarea produselor.
-    Este permisă circulaţia în afara locuinţei a apicultorilor, spre şi dinspre locaţia stupinei.
-    Este permisă circulaţia pentru achiziţia de autovehicule, piese de schimb pentru autovehicule şi la service.
-    Măsura suspendării zborurilor Spania, prelungită pentru 14 zile, din 14 aprilie 2020.
-    Pieţele agroalimentare rămân deschise pe toată perioada strării de urgenţă pentru agricultorii care prezintă certificat de producător agricol şi cu respectarea măsurilor.
-    Se permite deplasarea producătorilor de la locul de producţie până şi de la piaţă cât şi accesul în interiorul acesteia, pe baza unei declaraţii şi unui certificat
-    Punctele de frontieră de la graniţa cu Ungaria care sunt deschise în acest moment rămân deschise. "Prin punctele de trecere a frontierei de stat româno-ungare se permite intrarea şi ieşirea agricultorilor, aşa cum am stabilit cu partenerii maghiari", a precizat Vela.
-    Se exceptează de la măsurile de carantinare sau izolare a lucrătorilor transfrontalieri fără simptome.
-    Pe perioada stării de urgenţă se interzice şi se suspendă exportul pentru: grâu, orz, ovăz, porumb, orez, făină de grâu, soia, floarea soarelui, ulei de seminţe, zahăr, produse de brutărie, patiserie, biscuiţi, turte sau alte reziduri solide rezultate din cereale sau de panificaţie.
-    Pentru siguranţa alimentară pe perioada străzii de urgenţă se suspendă şi activitatea de emitere a certificatelor fitosanitare pentru exportul produselor supuse acestor restricţii.
-    Se interzice pe perioada străii de urgenţă suspendarea activităţii la centrele pentru persoane vârstnice, pentru copii şi adulţi, precum şi pentru alte categorii, publice şi private. Aparţinătorii, susţinătorii sau reprezentanţii legali pot solicita transferul la domiciliu dacă îşi asumă că au condiţii corespunzătoare ocrotirii temproare a acestora.
-    Pe perioada stării de urgenţă se suspendă vânzarea-cumpărarea pachetelor de acţiuni pentru companiile din domeniul energetic.
-    Şi proprietarilor privaţi de locuinţe colective li se recomandă să pună dezinfectanţi în scări şi să facă activităţi de dezinfecţie.
-    În zilele de joi, vineri şi sâmbătă, premergătoare celor două sărbători pascale, operatorii economici care comercializează produse agroalimentare îşi pot prelungi programul în funcţie de necesităţi.
-    De joi, competenţa totală pentru calendarul de aterizare-decolare pe toate aeroporturile din România revine Ministerului Transporturilor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON