URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Martie 2020, 21:24

O nouă ordonanță militară: Cei prinși că nu respectă măsurile de izolare vor intra în carantină plătită din banii lor! (VIDEO)

O nouă ordonanță militară: Cei prinși că nu respectă măsurile de izolare vor intra în carantină plătită din banii lor! (VIDEO) captură video
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ministrul Afacerilor Interne, Ion Marcel Vela şi secretarii de stat Bogdan Despescu şi Raed Arafat, au ieşit, duminică seară, într-o nouă declaraţie de presă, la sediul MAI, în care au anunţat emiterea unei noi Ordonanţe Militare, a patra, care clarifică aspecte din celelalte trei şi aduce noi restricţii. 

Nu respecți, plătești!

Între altele, s-a stabilit faptul că persoanele care ar trebui să fie în autoizolare sau în carantină şi nu respectă acest fapt vor fi carantinate pentru o nouă perioadă de 14 zile, dar vor suporta costurile!

"Am abordat şi un alt domeniu, cu privire la cei care nu respectă condiţiile de izolare sau carantinare. Am stabilit că cei care sunt în izolare la domiciliu, identificaţi şi verificaţi ca atare, dacă încalcă regulile izolării, intră direct în carantină, cu condiţia în care obligatoriu vor suporta toate cheltuielile care implică această carantinare. Totodată cei care nu respectă carantinarea şi sunt depistaţi înafara perimetrului asigurat de forţele de ordine, vor intra încă 14 zile în carantinare din momentul în care sunt depistaţi că au încălcat regulile, evident suportând toate cheltuielile aferente carantinării", a anunţat şeful MAI, Marcel Vela.

Reguli clarificate pentru persoanele peste 65 de ani

Cu aceeaşi ocazie, Vela a adus clarificări în ce priveşte persoanele cu vârste de peste 65 de ani, arătând că, pentru problemele de natură medicale (tratamente oncologice, dializă, deplasare cu mijloacele proprii sau ale familiilor, transport sanitar speciale), ei pot ieşi din case şi înainte de ora 11 şi după ora 13.

De asemenea, persoanele cu vârste de peste 65 de ani mai pot ieşi din casă şi în intervalul 20 -21, pentru nevoile animalelor de companie sau domestice. "Pentru ieşirile în acest scop nu e nevoie de declaraţie pe proprie răspundere", a spus Vela.

„Tot pentru persoanele peste 65 de ani, am clarificat condițiile în care pot fi sprijinite de operatorii economici ce desfășoară activități comerciale precum vânzare de produse sanitare sau alimentare, astfel încât între 11 - 13 să faciliteze cu prioritate accesul acestor persoane”, a arătat șeful MAI.

Cresc amenzile

O altă noutate adusă de OM 4 este că se înăspresc pedepsele pentru cei care nu respectă condiţiile impuse prin ordonanţele de urgenţă. Potrivit lui Despescu, persoanele fizice pot fi amendate cu sume între 2.000 şi 20.000 de lei.

Pentru persoanele juridice amenzile vor fi între 10.000 - 70.000 de lei.

Se pot aplica și alte sancțiuni: confiscarea unor bunuri, interzicererea accesului la respectivele bunuri, suspendarea temporară a activității, suspendarea unor lucrări.

Bogdan Despescu a mai arătat, între altele, și că au fost verificate circa 270.000 persoane care au intrat în țară și că „s-au dispus măsurile necesare funcție de starea de sănătate și zona de unde au venit”.

„Listele au fost transmise către toate autoritățile locale și inspectoratele pentru situații de urgență”, a spus el.

Oficialii au anunțat și prevederi pentru transportatori.

Conducătorii auto care intră în țară, cei ce conduc mașini peste 2,4 tone, au trei opțiuni pentru protejarea familiilor: fie angajatorul le asigură un loc unde să se izoleze între curse, fie declară că se izolează la domiciliu împreună cu familia, fie autoritățile locale pun la dispoziție spații la cerere pentru a asigura protecția familiilor șoferilor, cu plata costurilor aferente cazării în aceste spații hoteliere. 

Și pentru familiile piloților aeronavelor și echipajele de bord se aplică aceleași reguli. 

O altă declarație a fost în ce privește utilitățile, Vela anunțând că pe perioada stării de urgență se plafonează prețurile în cazul acestora.

Reguli noi pentru pacienți

La rândul său, secretarul de stat Raed Arafat, coordonatorul Departamentului pentru Situații de Urgență, a anunțat, între altele, că s-au modificat unele prevederi și în ce privește internarea pecienților.

„După ce s-a semnalat că s-a întârziat cu internarea din cauza lipsei testării, am decis ca orice pacient poate fi suspectat de a fi covid pozitiv chiar dacă nu există testare, pacientul care are altă patologie se internează în spitalul la care s-a prezentat sau în alt spital”, a arătat el.

De asemenea, medicul a subliniat că „refuzul de internare a unui pacient care are nevoie de îngrijiri medicale cade sub incidență penală”. 

„Pacienții nu pot fi refuzați tratamentul pe motivul că nu există confirmarea sau infirmarea la covid”, a spus șeful DSU.

Arafat a mai spus și că, la nevoie, personalul medical de specialitate, mediu sau auxiliar pot fi detașați sau delegați la alte unități cu deficit de personal, iar personalul nu poate refuza detașarea sau delegarea. Dacă e vorba de alte localități decât cele de domiciliu, se asigură cazarea și hrana, a specificat Arafat.

„Detașarea în interiorul județului se dispune prin ordin al prefectului la propunerea DSP. Pentru delegarea în alt județ se face prin secretar de stat desemnat de Ministerul Sănătății. Ordinul era obligatoriu pentru pregătirea în cazul unei creșteri exponențiale a cazurilor”, a precizat Arafat. 

Vezi aici TEXTUL INTEGRAL al Ordonanței Militare nr. 4!

Vezi mai jos integral discursul oficialităţilor!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
excalibur
De 10 ani pe aici, tu comentezi tu răspunzi :::)))
Postat 29 Martie 2020, 23:37 de Sandu2100
Nu respecți, plătești!
SUPERBET donează 1.000.000 de Lei pentru lupta împotriva COVID-19.Cool.[Mesajul grupului Superbet este prezentat în noul spot ai cărui protagoniști sunt: Mihai Leu, primul român campion mondial la box profesionist și multiplu campion al României la raliuri; Cătălin Moroșanu, primul român care a luptat în gale K1 în Asia, Giordan Watson (CSM Oradea), primul american naturalizat pentru a juca în naționala de baschet a României și ciclistul Alexandru Stancu (Dinamo BikeXpert).Această selecție de gală a fost făcută de noul ambasador de brand al Superbet, Ilie Dumitrescu, fotbalist legendar al României, component al Generației de Aur, antrenor, businessman și analist sportiv.]"Ma superdistrez de acasa"...zice unu'. Da...da ce casa, citeva sute de mp,cit o autogara.Concluzie:puteti foot-e niste banuti si de la bloc,daca nu aveti o casa,unde sa te superdistrezi...Sa facem si superbetul obligatoriu,anexat la carantina,afara amenzile incep de la 2000 da lei.
Postat 29 Martie 2020, 22:11 de excalibur
Off...of
Ordonanta militara versiunea 3,cu precizari si completari,semn ca primele variante nu erau prea clare.In schimb incepe sa se clarifice problema banilor.Distractia,treptat, se exporta in buzunarele romanilor care si-au vazut de treaba,blocati in propriile blocuri si in buzunarele pribegilor europeni,multi neavind alta proprietate decit cardul de identitate.Cu carantina problema devine complexa:Nu folosim nenumaratele hoteluri MAI,SRI,regii de stat,nefolosite decit in sezon, ci folosim hotelurile unor "norocosi" la care cica se deconteaza sume frumoase (250.000€/zi).Sau corturi,pentru corturari.Ce incasam de la carantinatii indisciplinati viram la stat.Sa nu uitam ca dupa ce in Italia se pogorise Iadul,in romania pitoreasca se intra pe baza de declaratie pe proprie raspundere.Este un telverde unde un autorizat(ma rog,call center) sa explice omului cum sa procedeze daca vrea sa-si ia niste tigari.Sau citi poti merge cu masina,deodata? Sau unde poti merge cu masina?Poti duce copii la tara?Trebe declaratie la copii,ca n-au buletin?Ca sa nu bolunzim in blocuri...unde primarii o sa ne puna dozatoare de dezinfectante
Postat 29 Martie 2020, 21:56 de excalibur
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON