URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Ianuarie 2020, 17:21

Numărul deceselor provocate de coronavirus a ajuns la 26. China vrea să construiască un spital pentru acești bolnavi în doar 10 zile!

Numărul deceselor provocate de coronavirus a ajuns la 26. China vrea să construiască un spital pentru acești bolnavi în doar 10 zile! (sursa foto: G4media.ro)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Coronavirusul (2019-nCoV) se extinde şi face ravagii. Numărul deceselor provocate de acest virus a crescut la 26 în China, iar numărul celor infectaţi este de circa 900, majoritatea în China, dar şi în Thailanda, Vietnam, Singapore, Japonia, Coreea de Sud, Taiwan, Statele Unite şi Hong Kong, informează news.ro. Între timp, autoritățile chineze au demarat, vineri, construcția unui spital cu 1.000 de paturi pentru acești bolnavi, estimând că va fi gata în doar 10 zile! 

De asemenea, şase cazuri suspecte au fost analizate joi în Marea Britanie.

Potrivit aceleiaşi surse, autorităţile chineze au luat noi măsuri împotriva răspândirii coronavirusului 2019-nCoV şi, vineri, în ajunul Anului Nou, a decis închiderea templelor, a Oraşului Interzis şi a unei părţi din Marele Zid.

Transportul public a fost suspendat în 13 oraşe ca măsură de încetinire a răspândirii virusului care se transmite de la om la om. Au fost anulate manifestări ce urmau să aibă loc de Anul Nou, au fost închise muzee, biblioteci, teatre şi anulate premiere cinematografice.

Publicaţia amintită mai notează că aproximativ 40 de milioane de oameni sunt afectaţi de carantina parţială, ce implică restricţii de mobilitate.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a decis, după întâlnirea de joi de la Geneva, a doua de săptămâna aceasta, că este vorba despre o urgenţă pentru China şi că este "prea devreme" să declare urgenţă globală de sănătate.

Decesele au fost înregistrate în China, 24 în provincia Hubei (a cărei capitală este Wuhan, oraşul în care a fost iniţial depistat coronavirsului) şi 2 în afara acesteia.

Spitalele din Wuhan au fost luate cu asalt de oameni în ultima săptămână. Unii au spus că au fost întorşi din drum pentru că nu puteau fi consultaţi din cauza numărului mare de persoane aflate în unităţi.

Autorităţile plănuiesc construirea în doar 10 zile a unei unitaţi sanitare cu 1.000 de paturi în Wuhan pentru a trata pacienţii infectaţi.

Construcţia spitalului a început joi noapte, pe locul unde ar fi trebuit ridicat un complex pentru muncitorii din oraş. Instituţia, care ar urma să fie deschisă pe 3 februarie este similară celei ridicate în Beijing în 2003, când a avut loc epidemia SARS (sindromul respirator sever acut), care a ucis aproximativ 800 de oameni şi a afectat locuritori din aproximativ 30 de ţări.

Potrivit HotNews.ro, construcția va avea de 25.000 de metri pătrați. Construcția "va atenua penuria de resurse medicale", a precizat agenția oficială de presă, în condițiile în care spitalele din zonă se confruntă cu o lipsă de paturi pentru pacienții contaminați de noul coronavirus.

Orașul Wuhan, unde sunt concentrate cele mai multe cazuri de cooperare, a fost plasat joi, de facto, în carantină, locuitorii nemaivând voie să iasă din localitate.

"Am mobilizat toți muncitorii disponibili din Wuhan pentru a lucra în echipe, prin rotație, pentru a asigura munca de construcție 24h din 24", a declarat Zhang Chongxi, șeful companiei Wuhan Construction, conform sursei citate.

Noul coronavirus a fost descoperit în decembrie în oraşul chinez Wuhan, capitala provinciei Hubei, şi face parte din aceeaşi familie de virusuri ca cel care stă la baza sindromului respirator acut sever (SARS).

Virusul 2019-nCoV nu a mai fost identificat până acum la om. Cercetătorii cred că provine de la animalele infectate (şerpi şi lilieci, în special) şi de la fructele de mare prin piaţa din Wuhan.

Semnele de îmbolnăvire sunt tusea, febra şi insuficienţa respiratorie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON